Recepty našich babiček

bylinky
Dnešní tipy vás přenesou na louku, do lesa i do kuchyně. Zjistěte, jak sbírat a zpracovávat všelijaké bylinky, abyste si vyrobili třeba vlastní přírodní kosmetiku! Nebo si přečtěte, jak účinně skladovat nejrůznější potraviny bez elektrické energie či jak si vyrobit vlastní likér.

Bylinkářka a autorka Markéta Růženka Vopičková vás v knize Bylinky kolem nás provede bohatým a barevným světem bylinek. Na základě svých zkušeností vám představí, jak bylinky a léčivé rostlinky sbírat a zpracovávat. V knize tak naleznete přehled několika desítek bylinek rozdělených  dle ročních období, ze kterých si můžete po vzoru našich předků připravit různé oleje, kosmetiku, odvary či něco na zub. Zajímavá kniha (nejen) pro všechny přírodní nadšence!

Bylinky kolem nás

Autorka: Markéta Růženka Vopičková

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 162×219 mm
ISBN: 978-80-271-3902-6
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Bylinky kolem nás vydalo nakladatelství Grada.

Nejdůležitější jsou při sběru bylinek znalosti. Čerpat je můžete z mnoha zdrojů, anebo můžete vzít do ruky košíček a naši knížku a vydat se na voňavou procházku se zkušenou bylinkářkou.
Markéta Růženka Vopičková představuje své bohaté zkušenosti se sběrem, zpracováním i využitím léčivých rostlin. Přináší přehled čtyřiceti nejrozšířenějších bylinek, řazených podle času jejich sběru do osmi ročních období, jak je ještě před sto lety vnímali naši předkové.
Přehled bylin doplňují praktické recepty na odvary, oleje, kosmetiku i různé dobroty.

O autorce

Markéta Růženka Vopičková se snaží připomínat, co bylo v minulosti naprosto přirozené a běžné ve většině domácností – vnímání přírody a šetrné využití všeho, co příroda nabízí. Přála by si obnovit umění našich prababiček, které své schopnosti vůbec nepovažovaly za umění, jenom úžasně vnímaly přírodu a přírodní zákony kolem sebe.
V roce 2020 se rozhodla začít předávat svoje znalosti dál v projektu Od Růženky, pořádá kurzy výroby bylinné kosmetiky, procházky za bylinkami a kurzy zpracování bylin a rostlin z naší přírody.
Je autorkou knihy s bylinkovou tematikou Nejlepší je domácí, výrobky pro zdraví, krásu a čistotu (2020). Pravidelně přispívá do časopisu Meduňka, věnuje se i bylinkám pro psy a koně.

Zdroj informací: naučmese.cz

O nakladateli

Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

————————————————

Kniha Uchováváme potraviny bez elektrické energie I. od Aleny Anežky Gajduškové vám poskytne komplexní odpověď na otázku, zdali a jak je v dnešní moderní době možné skladovat potraviny bez elektriky. Ano, jde to! Dozvíte se například, jak uchovávat mouky, luštěniny, pečivo, ovoce či zeleninu. Autorka rovněž představí, jak sterilovat ovoce, houby, masné výrobky či dokonce hotové pokrmy! V neposlední řadě vás seznámí i s tím, jak si vyrobit vlastní destiláty či likéry. Zkrátka kniha do každé domácnosti!

Uchováváme potraviny bez elektrické energie I.

podle receptů našich babiček
Autorka: Alena Anežka Gajdušková

Počet stran: 304
Vazba: brožovaná
Formát: 115×200 mm
ISBN: 978-80-7645-432-3
Doporučená cena: 368 Kč

Knihu Uchováváme potraviny bez elektrické energie I. vydalo nakladatelství Dauphin a přečtěte si ukázku z knihy.

Jak naši předkové uchovávali potraviny? A lze se dnes vůbec obejít bez „elektriky“? Můžeme tyto ryze přírodní postupy používat i v našich moderních domácnostech?
V této knize se dozvíme jak nejlépe: skladovat ovoce, zeleninu, brambory, obilniny, mouky, luštěniny, olejniny, rýži, trvanlivé pečivo, uchovávat máslo a sádlo, konzervovat vejce, sterilovat ovoce, zeleninu a houby, ale i ovocné a zeleninové nápoje, máslo, mléko, ořechy, luštěniny, masné výrobky i hotové pokrmy, a to vše v domácích podmínkách. Závěrečná část je věnována uchovávání slunce a tepla našich sadů – výrobě destilátů a likérů.

O autorce

Alena Anežka Gajdušková (*1971) byla skoro dvacet let majitelkou knižního antikvariátu, po celou tuto dobu sbírala různé recepty, návody a staré kuchařské knihy, a to nejzajímavější z nich sama v praxi zkoušela, ať už se jednalo o recepty na pokrmy, různou domácí drogerii či jednoduchá léčiva. Mimo psaní knih je zahradní designérkou, dále lektoruje kurzy zabývající se léčivými bylinami nebo zpracováním a uchováváním potravin tradičními metodami. Pravidelně vystupuje v České televizi. Od roku 2018 je stálým hostem pořadu České televize „Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli“, ve kterém představuje dávno zapomenuté recepty či metody zpracování potravin. Je hlavní autorkou knih Encyklopedie soběstačnosti I. a II. a autorkou knih Domácnosti našich babiček I., Domácnosti našich babiček II., Pečeme chleba z kvásku, děláme domácí těstaVánoce našich babiček, Velikonoce našich babiček a dalších.

Zdroj informací: TZ

O nakladateli

Dauphin je nakl2_1_dauphinadatelstvím kvalitní literatury. V jeho nabídce je próza, poezie, filozofie, komerční literatura, studie, ethno, surrealismus. Dauphin ve francouzštině, jazyce básníků, znamená delfín či mladý následník trůnu. Knihy, které byly následníkovi předkládány, byly označeny latinským nápisem ad usum delphini – určeno dauphinu. V antické mytologii pak delfín převážel vyvolené na Ostrov Blaženosti. Dauphin coby nakladatelství na tyto tradice navazuje – i kvalitní četbou je možno ostrovů Blaženosti dosíci.


  Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zajímáte vás bylinky nebo jak účinně a bez elektřiny skladovat potraviny? Napište nám svůj názor v komentářích. 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBylinky kolem nás

Vopičková, Markéta Růženka

Grada, 2023

zobrazit info o knizeUchováváme potraviny bez elektrické energie I.
podle receptů našich babiček

Gajdušková, Anežka Alena

Dauphin, 2023

Napsat komentář