Vraždy kam se podíváš

Klima_JakZabitDvakrat_audio
Nepátral jsem po statistikách, ale troufnu si odhadnout, že detektivka bude patřit k nejvyhledávanějšímu literárnímu žánru. Prvenství si nejspíš připisuje anglická a severská škola, ale nenechte se mýlit – i doma máme mnoho skvělých tvůrců.

Věděli jste, že Josef Klíma není „jen“ investigativní novinář? Že jde o scénáristu, herce, reportéra, moderátora, ale také o spisovatele? Musím se přiznat, že já zvláště o poslední profesi neměl ani tušení. Přitom to zní logicky, ne? V každém případě, dnes se podíváme na jeho audioknihu Jak zabít dvakrát, kterou server Audioteka.cz začal nabízet v květnu 2023.

Jak zabít dvakrát je první ze zatím tří, resp. čtyřdílné (čtyřka by měla vyjít v červenci 2023) série případů kriminalistky Kláry Radové. Tištěná verze Jak zabít dvakrát vyšla v nakladatelství Kalibr, člena Euromedia Group, v roce 2021. O rok později nabídku doplnila ještě dvojka Hřebec a Kráska a posléze i trojka Smrt s odkladem. Očekávaná čtyřka nese název Jen drápkem uvízneš.

Klára má za sebou mnoho profesních úspěchů. A také mnoho pádů. Tím nejtěžším je nejspíš fakt, že její manžel, aktuálně na útěku, zpronevěřil v klasické finanční hře spoustu peněz důvěřivých kolegů. Klára sice jeho dluhy postupně splácí, ale na popularitě jí taková situace nepřidala. Navíc má také velice svéráznou povahu, takže „životnost“ jejích pracovních partnerů je velmi nízká. Nyní má ale po boku mladšího Petra Hampla, který, jak se zdá, dokáže její výkyvy nálad i nepřehlédnutelnou potřebu řešit věci po svém zvládat a usměrňovat. Je mladší a slovy autora: „mohl by kandidovat na titul muže roku“. To jsou vstupní podmínky pro ponoření se do vlastního děje. Titul Jak zabít dvakrát přináší dva případy: „Nehoda“ a „Ruka“. V první příběhu řeší nově ustanovená dvojice smrt podnikatele Navrátila. Jeho auto vyjelo bez zjevných příčin ze zatáčky v takové rychlosti, že řidič neměl šanci přežít. Souběžně s vyšetřováním nám Josef Klíma dává příležitost nahlédnout i do dalších případů, jimiž děj hlavní linie dovedně proplétá tak, aby nedal posluchačům ani na chvilku vydechnout. Druhý příběh pak sleduje vyšetřování popravy Klářina dávného mentora, v němž právě otisk dlaně hraje zásadní roli (proto tedy název „Ruka“).

Josef Klíma nepochybně čerpá ze svých bohatých profesních zkušeností investigativního novináře. Zároveň těží z nezbytné schopnosti empatického vnímání, takže jeho postavy jsou nejen naprosto reálné, ale hlavně jejich vzájemné interakce působí velice přirozeně. Žádní ideální a bezchybní hrdinové, ale lidé z masa a kostí se svými přešlapy, kolapsy i neshodami. A zároveň s dostatečnou dávkou lidskosti a pochopení pro pády těch druhých. Posluchači se tak stávají svědky klopýtnutí zhrzené policistky pronásledované démonem alkoholu, výbuchů silně věřícího kriminalisty, ale i nezištné pomoci bývalých kolegů. Chybět samozřejmě nemůže ani svého druhu lovestory. A snad ještě zajímavější sondu nabízí zkušenosti s výchovou dospívající dcery hlavní hrdinky, jejíž potřeba vyhranit se proti okolnímu světu vyvolává u matky i u babičky nejednu těžce zvládanou emoci.

K jinak skvělému textu pak jako bonus přibývá hlas interpreta: Martin Stránský prostě nemůže zklamat. Jeho zvučnému projevu mohou posluchači audioknihy naslouchat po dobu sedmi a půl hodiny. Původních zhruba dvě stě padesát stran tištěné předlohy nahradilo ve zvukové verzi třináct souborů ve formátu mp3, přičemž na příběh „Nehoda“, tedy ten úvodní, z nich připadlo sedm.

V dalším pokračování případů Kláry Radové s názvem Hřebec a Kráska čekají na čtenáře, a doufejme, že brzy i na posluchače, další dva stejnojmenné příběhy. Opět půjde o vraždy. Stal se bohatý muž s ne právě čistou minulostí opravdu obětí nehody ve stáji? A skutečně se modelka v bazénu utopila vlastní vinou? Na odpovědi si budeme muset počkat. Tedy pokud se chceme nechat unášet na vlnách hlasu interpreta audioknihy. Tištěnou variantu si přečíst již můžeme. Vyšla v dubnu 2022 díky nakladatelství Kalibr, člena Euromedia Group.

Pro mě je objev literární aktivity Josefa Klímy příjemným překvapením. Takže stoh titulů na mé hromádce „k přečtení/poslechu“ se zase o nějaký ten centimetr zvýšil…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak zabít dvakrát

Klíma, Josef

Audioknihy Témbr, 2023

Napsat komentář