Kráska v nesnázích

milackove_z_metra
Prý vše, co se v našich životech děje, má nějaký důvod. A tak se může lehce stát, že díky jednomu z právě prožitých nejhorších okamžiků získáte něco, bez čeho si svůj život později nedovedete představit…


Americká spisovatelka, novinářka a spolumoderátorka podcastu Forever35 Kate Spencer zatím v našich končinách není příliš známá. Na svém kontě má teprve dvě knihy. Jedna z nich však nedávno vyšla i v českém překladu: nenechte si ujít její love story Miláčkové z metra. Potěší všechny milovnice románů, které věří, že všechno zlé je pro něco dobré – stejně jako hlavní hrdinka Franny.

Bytová designérka Franny Doyleová prožívá jeden z nejhorších dnů svého života. Právě přišla o práci: ve firmě pracovala čtyři roky a více než rok ji šéfové ujišťovali, že bude povýšena. Místo toho ji nyní bez okolků vyrazili. Vyhazov z práce však nakonec není to nejhorší, čím si v Franny v daný den projde…

Všechno, co se dnes mohlo podělat, se podělalo. (str. 12)

Během cesty z práce domů se jí zachytily šaty ve dveřích metra. A rozpáraly se po celé délce švu – od šíje až pod zadek. Polovina Manhattanu tak mohla obdivovat její téměř nahé tělo. Až do chvíle, kdy se objevil „sexy rytíř v obleku“, který krásku v nesnázích zachránil. Neznámý muž jí půjčil své sako.

Myslíte si, že tím noční můra hlavní hrdinky končí? Kdepak! Kvůli moderním technologiím zůstane tento trapný okamžik už navždy zdokumentovaný. A z náhodného setkání dvou lidí se během chvilky stává internetová senzace… Fotografie Franny a jejího zachránce se objevují na sociálních sítích. Podle autora fotografií mezi Franny a jejím zachráncem přeskočila jiskra… A protože newyorská média nejspíš zrovna nemají o čem psát, objevuje se zpráva o krásce v nesnázích a jejím tajemném zachránci i v různých novinách a časopisech. A nakonec i v televizi!

Nejpříšernější seznámení na světě se právě proměnilo v báječnou romantickou komedii, o které všichni mluví. Se mnou v hlavní roli. (str. 38)

Jak si Franny poradí se svou nově nabytou slávou? Během chvilky se její fotografie staly virální internetovou senzací. Bude moci svému zachránci alespoň poděkovat? Podaří se jí uvést věci na pravou míru a zase získat kontrolu nad svým životem? |A co kdyby vše, co se kolem ní děje, využila ve svůj prospěch? Oba hlavní hrdinové se domnívají, že v tak velkém městě jako New York se jejich cesty už nikdy neprotnou. Ovšem pletou se…

Krása osmimiliónového velkoměsta spočívá v tom, že už ji nikdy neuvidím. (str. 46)

Hlavním motivem celého vyprávění je trapas v metru, kvůli kterému se dva lidé stali veřejně sledovanými osobnostmi. Na jednu stranu jde o dobrý nápad: on-line svět má skutečně obrovský vliv na naše životy. A líbí se mi, že autorka upozorňuje i na jeho stinné stránky. Jakmile mezi sebou mnoho lidí sdílí určitou informaci, fotografii…, stává se její šíření nezastavitelným, což hlavním aktérům může značně zkomplikovat život.

Lidé si věci, které vidí na netu, domýšlejí. (str. 132)

Místy ale autorka až příliš tlačí na pilu a v důsledku toho stále opakuje stejné věci dokola – samotný trapas připomněla tolikrát, že jsem ztrácela chuť pokračovat ve čtení a říkala si, zda se bude v knize dít i něco jiného. Nicméně po několika desítkách stran se příběh konečně začal ubírat i jiným směrem. Hlavní hrdinové se díky dalším náhodným setkáním konečně pomalu poznávají bez přítomnosti novinářů za svými zády. A zdá se, že nachází společnou řeč… Že by přece jen autor fotografií měl v něčem pravdu?

Kromě lovestory příběh nabízí i jedno důležité téma: měly by děti vědět, kdo jsou jejich rodiče? Franny svého otce nikdy nepoznala. Nicméně vždy pociťovala touhu přesně vědět, po kom zdědila polovinu DNA. Zároveň se nechtěla vracet do máminy minulosti – obávala se, že by jí tím ublížila. Zvědavost nakonec zvítězí a Franny si nechává udělat test DNA. Najde svého otce?

Rodina je to, co si vytváříme, ne to, do čeho se narodíme. (str. 192)

A nesmím zapomenout: líbí se mi vzhled knihy – dominuje růžová barva, kterou naleznete dokonce i na ořízce. Nejen že vás kniha upoutá na první pohled, hned vám také bude jasné, že v sobě ukrývá romanticky laděný příběh. Růžová se k němu zkrátka dokonale hodí.

Chystáte se na letní dovolenou a hodláte si s sebou vzít i něco na čtení? Kniha Miláčkové z metra z produkce nakladatelství Ikar by mohla být dobrou volbou.

———————————-

Knihu Miláčkové z metra nám pro recenzi poskytlo knihkupectví LUXOR.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMiláčkové z metra

Spencer, Kate

Ikar, 2023

Napsat komentář