Úzkosti a strachy minulé i současné

priserna hostina uvodni
Hororový žánr nás v literatuře provází už dlouhou dobu. Ačkoliv ne všechno je možno vtěsnat do jedné knihy, v Příšerné hostině Radima Kopáče najdete široký záběr hororových děl od 18. až do 21. století s kapkou děsu pro každého.

Tato kniha je postavená trochu jako polemika. Horor v české literatuře si totiž nikdy nevystačil jen s žánrem prózy a časovým rámcem konec 18. a počátek 21. století, jak se traduje a jak o tom svědčí řada knižních publikací. Iracionální strachy a úzkosti, hrůzy a další hraniční stavy tady s námi byly samozřejmě od počátku: v písni, v básni, v legendě i morytátu, později v novinové zprávě; v literatuře vysoké i nízké, u Máchy a Erbena stejně jako v anonymním městském folkloru, ve středověkém popisu mučení nebohé panny i ve stručné referenci o spartakiádním vrahovi nebo vražednici s náklaďákem; prostě napříč širými lány fikce a non-fikce od nejstarších památek české literatury podnes. Kniha shromažďuje přes stovku textů nejrůznější povahy i umělecké, potažmo estetické kvality, a je tak v nejlepším slova smyslu quodlibetem. Ačkoli tu jistě není všecko, každý si může počíst dle libosti. Vytáhnout ze stránek svůj vlastní jedinečný horor. Zdůraznit strach, tajemství, hrůzu nebo šílenství, jak se komu líbí.

Příšerná hostina

Autor: Radim Kopáč (ed.)
Ilustroval: František Štorm

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 140×218 mm
ISBN: 978-80-276-0479-1
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Příšerná hostina vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

priserna-hostina-ukPodívat se můžete na celou ukázku.

Editor

Radim Kopáč (*1976) je literární a výtvarný kritik, editor a kurátor. Zabývá se okrajem literatury a kultury posledních století, je autorem řady knižních publikací, mj. Praha erotická a Praha ožralá; studiemi uvedl knihy M. Vischera (2021), W. Jensena (2021), A. Bretona (2022), E. E. Kische (2022) nebo
R. Huelsenbecka (2023).

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Slovart vydalo již více než 1000 českých titulů, a to licenčních knih předních světových nakladatelů (např. Dorling Kindersley, Könemann, Taschen, Gallimard). Dále vydává knihy domácích autorů převážně z oblasti dětské a populárně naučné literatury např. Naše vlast, Encyklopedie naší přírody s trvalou snahou, aby měly reálnou perspektivu prosadit se i v zahraničí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříšerná hostina

(ed.) Kopáč, Radim

Slovart, 2023

Napsat komentář