Požírá vesmír sám sebe?

co zere vesmir uvodni
Pro většinu z nás jsou otázky vesmíru velmi složité. Kosmolog a astrobiolog Paul Davies nabízí čtenářům poměrně srozumitelný přehled stavu aktuální kosmologie. I tak se zdá, že mnohé otázky zůstanou ještě dlouho otevřené. A má vůbec smysl snažit se najít odpověď na všechno?

Souhvězdí Eridanu nad jižní polokoulí ukrývá kosmickou záhadu. Na první pohled to vypadá, jako by v něm nějaký vesmírný obr ukousl z kosmu gigantické sousto, po kterém zbylo jen prázdno. Co za tím stojí? Supermasivní černá díra? Srážka s jiným vesmírem? Nebo snad vesmír požírá sám sebe? Zkušený popularizátor, kosmolog a astrobiolog Paul Davies nabízí čtenářům srozumitelný a poutavý přehled stavu současné kosmologie, která podle jeho názoru zažívá svoje zlaté období. Záplava nových poznatků nicméně nastolila řadu otázek, na které stále neznáme odpovědi. Některé z nich fyziku přibližují filozofii či teologii. Bylo něco před velkým třeskem? Proč vypadá náš vesmír zrovna tak, jak vypadá? Existují i jiné vesmíry s odlišnými fyzikálními zákony? A má vůbec cenu se takovými záhadami zabývat? Podle Daviese možná některé z těchto záhad nikdy definitivně nevyřešíme. Dokud ale vědecká metoda přináší nové poznatky, mělo by lidstvo vytrvat ve snaze odhalit i ta nejsložitější tajemství našeho světa.

Co žere vesmír?

a jiné kosmické otázky
Autor: Paul Davies
Přeložil: Tomáš Nosek

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-257-4104-7,978-80-7675-
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Co žere vesmír? vydalo nakladatelství Dokořán ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

Ukázka z knihy

Pro mnoho starých společností nebylo nalezení nebeského řádu pouze filozofickou a spirituální otázkou. Bylo to nezbytné i z praktického hlediska. Znát pohyby nebeských těles mělo pro člověka zásadní význam nejen při mořeplavbě, ale i při sezonním přesídlování, pěstování plodin a měření času. Zájem našich dávných předků o přirozené cykly Slunce, Měsíce a planet je zřejmý z megalitických staveb, které vybudovali. Některé z nich zcela záměrně projektovali k souhře s astronomickými událostmi, jimž se často připisoval duchovní význam a které byly doprovázeny propracovanými obřady. Obloha byla považována za říši nadpřirozena. Některé kultury uctívaly Slunce, Měsíc a planety přímo jako bohy.

Podívejte se na kompletní ukázku.

O autorovi

Paul Davies (*1946) je mezinárodně uznávaný britský fyzik, kosmolog a astrobiolog a ve svém nynějším působišti na Arizonské státní univerzitě vede průkopnické BEYOND Center for Fundamental Concepts in Science. Předsedá také Post-detekční skupině SETI, takže pokud lidstvo jednou uspěje při hledání inteligentního mimozemského života, bude Davies jedním z prvních, kdo se o tom dozví. Paul Davies získal mnohá ocenění a je autorem více než dvaceti publikací. Mezi něž patří například Poslední tři minuty, Jsme sami?, O čase. Einsteinova nedokončená revoluce, Pátý zázrak. Pátrání po původu života a Kosmický jackpot.

Zdroj informací: Dokořán


dokoranNakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCo žere vesmír?
A jiné kosmické otázky

Davies, Paul

Dokořán, 2023

Napsat komentář