Nenechte si ujít v týdnu od 29. května do 4. června 2023

nenechte_si_ujit
Čas ubíhá jako voda a květen je u konce. Ovšem i příští týden bude plný literárních akcí. Koná se například křest knihy Nikolaje Kelina, čtení z knihy Kvak a Žbluňk v podání Vojty Dyka, Literární salónek o norské literatuře a nechybí ani akce pro děti.

Nejprve se podíváme do Prahy, kde bude v pondělí 29. května pokřtěna kniha vzpomínek lékaře a básníka Nikolaje Kelina s názvem Paměti donského Kozáka a českého lékaře. Křest se koná v rámci debaty o fenoménu ruské emigrace tváří v tvář aktuálnímu běsnění ruského imperialismu. Setkání se zúčastní ruský historik a politolog Andrej Zubov, potomek ruských emigrantů Alexej Kelin a rusista Milan Dvořák. Přijďte do Knihovny Václava Havla v 19.00.

Nyní potěšíme malé čtenáře! Regionální knihovna Karviná přichystala na úterý 30. května veřejné čtení: z knihy Kvak a Žbluňk bude předčítat Vojta Dyk. Poslechněte si i vy v jeho podání příběh o dvou kamarádech – zeleném žabákovi Kvakovi a hnědém ropušákovi Žbluňkovi. Čtení začne v 17.00 na pobočce Karviná – Nové Město.

Na stejný den, tedy na úterý 30. května, pozvala Knihovna Jiřího Mahena v Brně překladatele Zuzanu Li, Petru Martincovou a Denise Molčana, aby v rámci diskuzního večera o čínské literatuře a kultuře promluvili o svých zkušenostech s Čínou a její literaturou. Pokud se i vy chcete dozvědět více o čínské literatuře, buďte v Ústřední knihovně na Kobližné v 17.00.

Knihovna města Ostravy vás ve středu 31. května zve na přednášku Petra Ligockého o vývoji ostravské literatury od 20. století. Dozvíte se mnoho zajímavých informací o ostravských prozaicích a básnících a poslechnete si ukázky z jejich tvorby. Přednáška začíná na pobočce Závodní v 16.00.

Ve středu 31. května se můžete zúčastnit dalšího setkání v rámci cyklu S knihovníkem o knihách, které organizuje Městská knihovna v Praze. Mluvit se bude o knize Niny Špitálníkové: Svědectví o životě v KLDR. Autorka vyzpovídala sedm severokorejských uprchlíků a přináší tak unikátní svědectví o životě v Korejské lidově demokratické republice napříč všemi vrstvami obyvatelstva. Setkání se koná na pobočce Smíchov od 17.00.

Také ve středu 31. května se v Městské knihovně v Praze koná další Literární salónek – tentokrát věnovaný norské literatuře. Mezi norské autory, o kterých bude řeč, patří např. Maja Lunde (pohádka Nejúžasnější věc či Sněhová sestřička), Helga Flatland (román Když můžeš, zůstaň. Když musíš, odjeď), Merete Lindstrøm, Roy Jacobsen (román Zázračné dítě), Per Petterson (román Na Sibiř) a Ingvar Ambjørnsen. Literární salónek začíná v 18.00 v ústřední knihovně.

A nesmíme zapomenout ani na Mezinárodní den dětí, který si připomínáme ve čtvrtek 1. června. Mnoho knihoven připravilo u této příležitosti různé akce. Čtenáři mladší 15 let, kteří si přijdou v tento den vypůjčit knížku do dětského oddělení vinohradské pobočky Knihovny Jiřího Mahena v Brně, dostanou sladkou odměnu.

Bohatý program připravila na oslavu Mezinárodního dne dětíKrajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě. V pátek 2. června se můžete těšit třeba na scénické čtení pohádky O rybáři a jeho ženě, na výrobu poznámkového bločku, knihtiskařskou dílnu a hru na rybáře. Navíc si během celého odpoledne můžete vyzkoušet virtuální realitu. Začátek je ve 14.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář