Fantazie na plné obrátky!

Sci-fi
Čtete rádi fantasy a sci-fi? Pak si nenechte ujít naše tipy. Čeká vás román o klimatické katastrofě, thriller o nekontrolovaně se šířící nákaze, vyprávění o muži probouzejícím se v různých realitách a sbírka patnácti povídek inspirovaná mystériem měst.

Lydia Milletová napsala příběh odehrávající se na pozadí globální klimatické katastrofy. Přečtěte si její román o mezigeneračních sporech plný apokalyptických výjevů Tehdy jsme žili v letní zemi.

Strhující román oceňované autorky o klimatické katastrofě a střetu generací.
Skupina dětí a teenagerů tráví nedobrovolně prázdniny se svými rodinami v domě u jezera. Zatímco rodiče ubíjejí dny v alkoholovém a sexuálním opojení, děti svírá narůstající frustrace. Když oblast zasáhne ničivá bouře a svět se ocitne na prahu klimatického kolapsu, rozhodnou se dospělým utéct. Apokalyptické výjevy za zdmi letního sídla ukazují generační spor v ponurém světle: na jedné straně stojí dospělí, kteří pádu starého světa nečinně přihlíželi, na druhé ti, kteří v nové skutečnosti budou muset žít.

Tehdy jsme žili v letní zemi

Autorka: Lydia Milletová
Přeložila: Anežka Dudková

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 133×205 mm
ISBN: 978-80-7601-782-5
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Tehdy jsme žili v letní zemi vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Ukázka z knihy

O dvacet minut později jsme se zasekli. Přes cestu ležely další spadané stromy – vypadalo to, že tam nejsou příliš dlouho. Strhnuly elektrické vedení a nad listnatou masou s praskotem přeskakovaly jiskry.
Musíme jinudy, napsala jsem ostatním a přejížděla jsem prstem po mapě v aplikaci.
Jenže všechny alternativní trasy svítily červeně a vznášelo se nad nimi hned několik výstražných upozornění.
Všichni jsme si vystoupili, jenom Jack a Shel chtěli zkontrolovat zvířata, shlukli jsme se na silnici a pohrávali jsme si s trasami v mobilních mapách.
Žádná nepůsobila slibně.
Někteří z nás si kopli do pneumatik. K rodičům jsme se v žádném případě vracet nehodlali. Kdybychom se teď se staženým ocasem vydali zpátky, připadali bychom si jako ti největší lůzři.
A vůbec, prostě jsme se vracet nechtěli.
„Věděl bych o jednom místě,“ ozval se po chvíli Burl.
„O místě,“ zopakovala Val povzbudivě.
„Je to farma,“ doplnil. „V polích. Se stodolou. Ve vnitrozemí. Bezpečnější. Dál od oceánu.“
Prohlásil, že ve stodole je spousta slámy, na které by se dalo spát. Znělo to nepohodlně. Navíc mouchy, švábi, pavouci a dost možná i ohniví mravenci. (str. 82)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Lydia Milletová (* 1968) je americká spisovatelka. Narodila se v Bostonu, vyrůstala ale v kanadském Torontu. Na tamní univerzitě absolvovala mezioborová studia, na Duke University poté získala magisterský titul z environmentalistiky. V současnosti žije se svými dvěma dětmi nedaleko Tucsonu v Arizoně, kde působí jako redaktorka v  Centru pro biodiverzitu. Je autorkou třinácti knih, mimo jiné souboru povídek Love in Infant Monkeys (2009), za nějž byla nominována na Pulitzerovu cenu. Román Tehdy jsme žili v letní zemi se dostal do širšího výběru americké National Book Award for Fiction.

Zdroj informací: nakladatelství Vyšehrad

————————————————

Příznivce sci-fi thrillerů potěší Ohnivý muž z pera Joea Hilla. Vypráví o zvláštní nákaze, která se šíří celým světem a vede k samovolnému vznícení a následné smrti. Kdo je muž, který oheň jako jediný dokázal ovládnout a nezemřít?

Představte si podivnou nemoc, která končí samovolným vznícením oběti. A představte si, že je tahle choroba nakažlivá a nebezpečně se šíří… Joe Hill v románu vrhá čtenáře do chřtánu apokalypsy. Počet nakažených stoupá, oheň páchá nedozírné škody a část společnosti by proti postiženým nejraději zakročila zcela nekompromisně. Zdravotní sestra Harper hledá řešení. Pomůže věda, drastická opatření nebo tajemný Ohnivý muž, který se naučil oheň v sobě ovládat?

Ohnivý muž

Autor: Joe Hill
Přeložila: Adéla Bartlová

Počet stran: 664
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7593-509-0
Doporučená cena: 520 Kč

Knihu Ohnivý muž vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka z knihy

Muž, který se pohyboval jako opilý, se začal hroutit. Potom se křečovitě prohnul v zádech, prudce zaklonil hlavu a předek trička mu olízly plameny. Harper na okamžik spatřila jeho hubený obličej a výraz bolesti a vzápětí mu hlava vzplanula jako pochodeň. Levou rukou se bušil do hrudi, ale pravou se stále držel dřevěného žebříku. I pravá ruka hořela a pálila borové dřevo. Hlava se zakláněla stále víc a muž otevřel ústa, aby vykřikl, místo toho se ale vyvalil černý kouř.
Raymond si všiml Harpeřina výrazu a začal otáčet hlavu, aby se podíval přes rameno ven. Harper pustila krabičku a sáhla po něm. Jednou rukou mu přidržela obklad, druhou mu položila zezadu na hlavu a násilím mu otočila tvář od okna.
„Nedívej se tam,“ řekla, překvapená svým klidným hlasem.
„Co to bylo?“ zeptal se.
Pustila jeho zátylek a natáhla se po šňůrce žaluzií. Muž venku mezitím klesl na kolena. Sklonil hlavu, jako by se modlil k Mekce. Plameny ho obestoupily, vypadal jako hromada hadrů chrlících mastný kouř do jasného a chladného dubnového odpoledne.
Žaluzie se spustily s kovovým zarachocením a celý ten výjev zastínily – až na horečnatě poblikávající zlaté světlo, neklidně se mihotající kolem okrajů. (prolog)

O autorovi

Joe Hill, vlastním jménem Joseph Hillstrom King, je americký spisovatel a uznávaný autor komiksů, který žije New Hampshiru. Je držitelem mnoha ocenění (World Fantasy Award for Best Novella, Bram Stoker Award, International Thriller Writers Award, Eisner Award). Zfilmována byla například jeho komiksová série Zámek a klíč (Vítejte v LovecraftuHlavohrátkyKoruna stínů). Jeho knižní prvotina vyšla v nakladatelství Beta pod názvem Černý telefon (později i jako audiokniha v nakladatelství OneHotBook). Do povědomí milovníků hororové fantasy se zapsal románem Černá krabice. Následovaly Rohy (zfilmované, s Danielem Radcliffem v hlavní roli), Vánoční říše (v roce 2020 vyšlo i pod názvem NOS4A2) a postapokalyptický Ohnivý muž. V roce 2018 vyšla v nakladatelství Beta jeho povídková kniha Divné počasí a v roce 2020 titul Na plný plyn.

Zdroj informací: nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA

————————————————

Tim Pratt ve své knize Dveře spánku pracuje se zajímavým námětem. Hlavní hrdina Zax se po každém spánku probudí jinde – v jiném světě, na jiném místě, v jiné realitě. Jak se s tím vypořádá? A co všechno prožije?

Pokaždé, když Zax usne, probudí se do jiné reality na jiném světě. Nemůže si zvolit cíl a nikdy neví, co uvidí, když otevře oči. Někdy se probudí v technologické utopii, jindy ve vybombardovaných troskách zhroucené civilizace nebo uprostřed bitevní vřavy. Může se spoléhat jenom sám na sebe a drobné pomocníky, které cestou našel – futuristické vychytávky, sedativa, která mu umožňují rychle usnout a uprchnout z nebezpečných světů nebo stimulanty, jimiž si naopak prodlužuje pobyt na těch příjemných.
Život se sice nedá příliš plánovat, ale naštěstí není Zax vždy sám. Může s sebou brát lidi, pokud je drží v náručí a společně usnou. A tak navštěvuje svět za světem, dokud nezjistí, že po něm jdou…

Dveře spánku

Autor: Tim Pratt
Přeložil: Zdeněk Uherčík

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 143×205 mm
ISBN: 978-80-7684-116-1
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Dveře spánku vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Místní si ale ani zdaleka nedokázali představit, jak moc ve skutečnosti vyčnívám. Například jsem neměl implantovanou umělou inteligenci, kterou všichni na tomto světě dostávali ještě před narozením. Neměl jsem zdejší technologie, protože jsem nebyl zdejší. Už velice dlouho jsem nebyl zdejší na žádném místě, na kterém jsem se ocitl.
„Laini!“ vykřikl jsem, když jsem se dostal blíž. Hudba sice hrála hodně nahlas, ale můj hlas byl silnější. Než jsem opustil domov, z něhož mě odnesly síly, kterým dodnes nerozumím, byl jsem vycvičen k urovnávání konfliktů. Přestože jsem to obvykle prováděl klidnými slovy, občas se vyplatilo být tím, koho je v místě nejvíc slyšet. Když jsem vykřikl, všiml jsem si, jak Laini v tenkých šatech bez ramínek, barvy slunce z komiksu, napjala ramena – byl jsem vycvičený na to, abych si všímal i takových věcí –, ale neotočila se. Předstírala, že mě neslyší.
Tak. Tímhle jsem procházel poměrně často, ale vždycky to bolelo. (str. 8)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Tim Pratt je americký spisovatel a básník. Věnuje se především žánru sci-fi a fantasy, napsal více než 20 knih. Za povídku Impossible Dreams získal v roce 2007 cenu Hugo.

Zdroj informací: timpratt.org

————————————————

A na závěr slíbená sbírka povídek. Přečtěte si knihu s názvem Hlubiny města, ve které najdete rovnou patnáct různých vyprávění. Známí čeští spisovatelé (např. Anna Bolavá či Jan Štifter) se inspirovali českými i světovými městy, do kterých zasadili děj svých příběhů…

Co se skrývá pod omítkou, chodníky a silnicemi, nebo dokonce pod celými městy? Známí čeští spisovatelé a spisovatelky napříč žánrovou i nežánrovou literaturou se nechali inspirovat mystériem měst, jejich zákoutími, komíny i kanály, legendami i mocným kouzlem. Je libo zastavit se v Římě? Ztratit se v ulicích současného Krakova či postapokalyptického Londýna, procházet Barcelonu ve snu nebo navštívit vesmírné Lamaris? A co domácí půda? Kolik nástrah ukrývají Pardubice, Praha, Frýdek-Místek nebo jak málo stačí, aby vás pozřelo Brno – a to doslova? Jediný krok a procházky městem už nikdy nebudou stejné!

Hlubiny města

Antologie mysteriózní a fantastické prózy
Autoři: autorů kolektiv
Editoři: Kristýna Sněgoňová, Lukáš Vavrečka

Počet stran: 472
Vazba: vázaná
Formát: 135×200 mm
ISBN: 978-80-278-0116-9
Doporučená cena: 585 Kč

Knihu Hlubiny města vydalo nakladatelství Epocha.

Ukázka z knihy

Fanta Nekolný měl velmi světlé vlasy. Světlé řasy, světlé obočí, někdo by řekl, že je albín. Byl menší postavy, sporý, byl boxer, dokonce jeden z nejlepších. Doma v Československu neměl konkurenci, a proto se dostal za velkou louži. Byl prvním a posledním československým boxerem, který se postavil do ringu v proslavené newyorské Madison Square Garden.
Nyní nestál v Madison Square Garden, ale v ringu St. Nicholas Areny, což je pořád v New Yorku.
Tři tisíce diváků.
Nekolný proti Raffertymu, předposlední zápas večera.
Gong.
Desáté, závěrečné kolo.
Franta si mohl myslet, že má víc bodů, ale nesměl polevit. Chtěl Raffertyho sundat. V USA se K.O. cení ze všeho nejvíc. Franta vlétl do středu ringu jako raketa. Rafferty se sbalil a zdálo se, že od začátku bude defenzivnější. To Franta ani neuměl. Vlétl na něj a začal ho bít. Zatím jen oťukával, pořád toho o Raffertym moc nevěděl, mohl mít v rukávu nějaký trik a on se nechtěl na konci zápasu dočkat škaredého překvapení.
Raffety se odkryl a šel do protiútoku. Tvrdě, silně, se vším odhodláním. (str. 12)

Podívejte se na celou ukázku.

O editorech

Kristýna Sněgoňová je tak trochu záhadná žena. Mladá spisovatelka, která se před několika lety vynořila odnikud, aby následně začala s přehledem vítězit v žánrových soutěžích a dobývat jednu cenu za druhou. Je několikanásobnou Lady Řádu fantasy i Nositelkou meče, vítězkou Ceny Karla Čapka a držitelkou Mloka, stejně jako soutěží typu Vidoucí a jiných. Svou literární kariéru začala výhrou v soutěži O brahmíní vemeno povídkou Zrůdy by měly držet spolu (2009) a po tvůrčí pauze, během které se věnovala sportu, napsala nespočet povídek a novel, protože ocenění vemenem zavazuje. Pro radost své rodiny z Vaultu šílené brahmíny napsala i povídku, která se stala základem pro Krev pro rusalku – jmenovala se Krvavý kožíšek a vzbudila tehdy pouze všeobecné zklamání, že se nejedná o dívčí román o ztrátě panenství. Její díla jsou k nalezení v mnoha sbornících, v časopisu Pevnost se poprvé objevila jako vítězka soutěže Vidoucí s povídkou Zadostiučinění (Pevnost 03/2015), v roce 2017 si to zopakovala s povídkami O snílcích a snovačích (Pevnost 03/2017) a Sobotní směna (Pevnost 12/2017). Její povídky se stále pravidelněji objevují i v antologiích, jako například Ve stínu Říše (2017), kde ohromila a vyděsila příběhem Na vlastní kůži, nebo ve volném pokračování antologie Ve stínu apokalypsy (2018). Kristýna však nezůstala pouze u psaní povídek. Po úspěšném románu Krev pro rusalku (2018), který se v roce 2021 dočkal i druhého vydání, se vydala do Brna s fantasy románem Zřídla (2019), následovala sci-fi série Města, v rámci které zatím vyšly romány Město v oblacích (2020), Země v troskách (2021) a Svět v bouři (2022), a v neposlední řadě se také podílela na antologiích Lockdown (2021), Krásky a vetřelci: Pulp stories (2021) a Zákon genu (2022). Od roku 2020 pracuje společně s Františkem Kotletou na sci-fi sérii Legie (např. Amanda či Mrtvá schránka), space opeře temné, akční i zábavné, jak jen to chladný vesmír dovolí.

Zdroj informací: nakladatelství Epocha

Lukáš Vavrečka pochází z Vysočiny, ale od roku 2006 žije v Pardubicích, kde vystudoval obor Kulturní dějiny. Řadu let strávil prací jako publicista, nakladatelský redaktor, vyučující nebo jazzový pianista. Jako spisovatel se často pohybuje na pomezí fantastiky a společenské prózy. Miluje města a jejich mystérium, což ostatně dal najevo už postapo steampunkovým románem o útočišti civilizace s názvem Mesopotamis (2018). Později na sebe upozornil dobrodružným krimi románem z alternativní historie plné Teslových vynálezů Tesla noir (2020), který se v roce 2021 dočkal i audioknižního vydání. Coby popularizátor poslechu mluveného slova společně s Klárou Smolíkovou napsal knihu o audioknihách Nečtu! Poslouchám (2022). Jeho povídky jsou k nalezení mimo jiné v časopisu Pevnost a pravidelně se objevují i v antologiích jako například Zákon genu (2022), kde se dystopickým příběhem Eden vrátil před události románu Mesopotamis, nebo v antologii Jiný kraj (2023), jejímž cílem je průnik literární fantastiky s aktuálními společenskými tématy.

Zdroj informací: nakladatelství Epocha


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTehdy jsme žili v letní zemi

Milletová, Lydia

Vyšehrad, 2023

zobrazit info o knizeOhnivý muž

Hill, Joe

Pavel Dobrovský – BETA, 2023

zobrazit info o knizeDveře spánku

Pratt, Tim

Triton, 2023

zobrazit info o knizeHlubiny města
Antologie mysteriózní a fantastické prózy

kolektiv autorů

Epocha, 2023

Napsat komentář