Nečekané dědictví jako nový začátek

Vince_v_Provance-nahled
Avě se již poněkolikáté zhroutil celý svět. Manželství je v troskách, dům okupují exekutoři. Obálka se zprávou o dědictví nemohla přijít v horší čas. Nebo v lepší?

Záleží na úhlu pohledu: to, co vypadá jako bezvýchodná situace pro jednoho, může být příležitostí pro druhého. Stačí se rozhodnout, zda vyslyšet optimisty, nebo pesimisty. Britská novinářka Ruth Kelly patří určitě do prvně jmenované skupiny, což jen dotvrzuje její románová prvotina s názvem Vinice v Provence, kterou v českém překladu Věry Kotábové, vydalo nakladatelství Metafora v polovině března letošního roku.

Ava Chilternová má lehce přes čtyřicet a, jak se domnívá, také spokojené manželství a dceru Sofii, která studuje na vysoké škole. Bohužel její život dostane těžký zásah: manžel Mark ji podvádí a jejich dům slouží jako zástava jeho dluhů. Práce v autosalóně pod sexistickým šéfem ji nenaplňuje již dlouhý čas, a tak ve svém životě najednou nemá, oč se opřít. Odejde ke kamarádce a utápí se ve svém žalu, když jí přijde dopis od notáře ve Francii: po dědečkovi zdědila dům a vinici. Může to být signál k novému začátku?

Román Vinice v Provence mi velice připomínal knihu Petera Mayla Dobrý ročník, který známe i z filmového zpracování. Stejně jako Maylův hrdina Ava odjíždí s tím, že dědictví prodá, ale po prozkoumání místa a oživení dávných vzpomínek (rodinné vazby se přetrhly, když Avě bylo deset let) se rozhodne zašlou slávu Château Saint-Clair spolu s věrnými služebníky svého dědečka vzkřísit. Podaří se jí to, nebo nakonec k prodeji přece jen dojde?

Ava hledá odpovědi na své otázky, smysl života a ztracené sebevědomí. Může i po čtyřicítce najít novou lásku, nebo je odsouzena dožít svůj život v osamění? A jaká pohřbená tajemství dokáže přivést k životu? Naučí se rozumět vínu natolik, aby v soutěži o Zlatý hrozen porazila zdejšího vinařského magnáta?

Do románu Ruth Kelly je snadné se začíst, ale těžké se odtrhnout před koncem. Autorka vrší jednu zápletku přes druhou jako v nějaké napínavé detektivce a čtenář prostě musí dojít na konec a odhalit, zda všechno dobře dopadne, nebo jestli Ava odejde s natlučeným nosem. Naštěstí už podle obálky lze tušit, že román z pera optimistické autorky bude korunován happy endem, ale co a jak přesně bude vypadat, to není úplně jasné ani pár stránek před koncem.

Pokud se toužíte naladit na léto nějakým oddechovým románem, který vám zlepší náladu a zahřeje vás na duši, pak mohu román Vinice v Provence bez obav doporučit. A kdo ví, třeba pak sáhnete i po knihách Petera Mayla, abyste si atmosféru kraje mohli užívat ještě déle…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVinice v Provence

Kelly, Ruth

Metafora, 2023

Napsat komentář