Zábavné hry pro budoucí prvňáčky

deskhry-pripava-na-skolu
Máte doma dítko, které v září nastoupí do první třídy? Hravou formou můžete zjistit, zda umí vše, co se od něj v tomto věku očekává.

S ověřením znalostí vašich předškoláků vám pomůže kniha Deskové hry. Příprava na školu, kterou v únoru letošního roku vydalo nakladatelství EDIKA. Autorka Ivana Novotná vymyslela několik her plných zábavných úkolů, jež předškoláky zabaví a zároveň si procvičí získané znalosti před nástupem do základní školy.

Nejspíš jste už pochopili, že se nejedná o knihu v typickém slova smyslu. Nenajdete v ní žádný příběh či pohádku, ale čtyři deskové hry pro dva a více hráčů, které si s dětmi můžete zahrát. První vás zavede do mateřské školy. Pokud kromě předškoláka máte i mladší dítko, které čeká nástup do školky, můžete ho do hry také zapojit a využít hru k popisu, jak to ve školce funguje. Ve druhé hře se vydáte na rodinný výlet. Úkoly se týkají hlavně poznávání přírody – rostlin, zvířat, stromů atd. Třetí hra se zaměřuje na Vánoce: obsahuje řadu různých úkolů spojených s vánočními svátky. Během hraní se děti seznámí s vánočními zvyky a třeba si i zazpívají nějakou koledu. Na závěr vás čeká Hadí hra, která na rozdíl od třech předchozích není zaměřena jen na jediné téma.

Všechny zmíněné hry se zakládají na plnění úkolů z různých oblastí. S dětmi procvičíte barvy, počítání, geometrické tvary, části těla, pravolevou orientaci, grafomotoriku, jazykové jevy, ale třeba i dny v týdnu či druhy oblečení. Zazpíváte si tematické písně či vyzkoušíte jazykolamy – nechybí tedy ani logopedické úkoly. Zkrátka nenapadá mě nic, na co by autorka zapomněla. Do úkolů zapojila i různé pohybové aktivity, takže se nemusíte bát, že s dětmi budete jen sedět! Já a dcerka jsme se při jejich plnění i pobavily – třeba při házení zmačkaného papíru symbolizujícího sněhovou kouli.

Líbí se mi forma, jakou deskové hry mají: leporelo s pevnými stranami, které vydrží i dětské (tzn. hrubší) zacházení. Navíc odpadá věčný problém s uskladněním, protože kniha nezabere téměř žádné místo (společenské hry se obvykle nacházejí v krabici, která je zbytečně veliká). Určitě tedy nebudete protestovat, když si děti leporelo s herními plány budou chtít zabalit třeba na víkend k babičce či na dovolenou.

Abyste si deskové hry mohli zahrát, potřebujete figurky a kostku. Možná někoho zklame, že herní pomůcky nejsou součástí knihy. Na druhou stranu snad v každé domácnosti s dětmi se figurky s kostkou najdou.

A věkové doporučení? Oficiálně pro děti od čtyř let. Samozřejmě čím je dítko mladší, tím spíš narazíte na úkoly, které mu třeba ještě příliš nepůjdou. Ale i to vnímám jako pozitivum: alespoň víte, kde vaše ratolesti mají mezery a co byste s nimi ještě měli procvičit (vždy bereme v úvahu jejich schopnosti vzhledem k věku). Já jsem knihu vybrala pro předškolní dceru – neměla problém snad s žádnými úkoly, ale u některých se musela více soustředit (např. když se měla chytit levou rukou za pravé ucho a zároveň pravou rukou za levé koleno). Všechny herní plány ji bavily, i když nejvíce si oblíbila první, orientovaný na mateřskou školu (přece jen je jí toto téma asi nejbližší), a třetí s tematikou Vánoc.

Doporučuji knihu všem rodičům, kteří chtějí ulehčit dětem nástup do školy. Procvičíte s nimi potřebné znalosti a užijete si společně strávený čas.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDeskové hry. Příprava na školu

Novotná, Ivana

Edika, 2023

Napsat komentář