Epické finále komiksové ságy o Wonder Woman

Wonder_woman_kosti
Příběh statečné polobohyně Diany se uzavírá ve velkolepé bitvě mezi šíleným uchvatitelem olympského trůnu a Amazonkami spolu s jejich spojenci. Dokáže tato aliance překonat vzájemné rozpory a porazit krále bohů?

Komiksovou knihu Wonder Woman: Kosti, která je šestým dílem tzv. Azzarellovské série, vydalo roku 2022 nakladatelství BB/art. Za tímto titulem stojí americký komiksový scenárista Brian Azzarello, který píše komiksy pro vydavatelství DC Comics a Vertigo. Azzarello proslul zejména svou autorskou sérií 100 nábojů, žánrově zařaditelné do noir a krimi. O komiksové ilustrace recenzované publikace se postarali Cliff Chiang (Green Arrow / Black Canary), Goran Sudžuka (Y: Poslední z mužů) a kolorista Matt Wilson (Daredevil).

Titul Wonder Woman: Kosti sice zakončuje sérii, ve které figuroval jako komiksový scénárista Azzarello, samotný příběh superhrdinky Wonder Woman však pokračuje v knize Wonder Woman: Válkou rozervaná od scénáristky Meredith Finch.

Wonder_woman_kosti2

Jádrem příběhu komiksu Wonder Woman: Kosti je válka mezi králem bohů Prvorozeným, který uchvátil olympský trůn, a obyvatelkami Themyskyry, přeživšími olympskými bohy a bohyněmi. Ještě před epickou bitvou však musí být vyřešeny spory mezi Amazonkami a jinými postavami – vzhledem k tomu, že Amazonky se dle legend rozhodly žít bez mužů, protože jim vadila jejich svárlivost a agresivita, vyznívá jejich zpodobnění jako věčně se svářících žen poněkud podivně.

Wonder_woman_kosti3

Za další nesrovnalost příběhu považuji skutečnost, že mnoho bojů postrádá uvěřitelné důsledky – v ději dochází k několika situacím, kdy jsou hlavní postavy téměř ubity k smrti, ale následně se buď zázračně vyléčí, nebo téměř okamžitě překonají svou bolest a mohou se tak vrátit do bojové vřavy. Pokud by k takovému vývoji došlo jednou v rámci celého příběhu, bylo by to dramatické a napínavé, opakování takových scén však způsobuje předvídatelnost děje.

Wonder_woman_kosti1

Nicméně samotná bitva tyto drobné nedostatky poměrně zdárně kompenzuje. Čtenáři se dočkají například Héfaistových mechanizovaných výtvor, několika zásadních dějových zvratů a vizuálně skvěle zpracovaného souboje mezi Orionem a Minotaurem. Komiksová kresba je na velmi vysoké úrovni. Ačkoli si čtenáři mohou povšimnout návaznosti na kresbu v předcházejících dílech komiksové série, zároveň se ilustrátoři pustili do inovací, které posouvají výtvarnou stránku knihy na vyšší úroveň. Osobně jsem ocenila zejména dynamické scény, kde nejvíce vynikly tvůrčí schopnosti autorů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeWonder Woman 6: Kosti

Azzarello, Brian

BB/art, 2022

Napsat komentář