Dítě – matka – rodina

Prirucky-pro-soucasne-i-nastavajici-rodice
Rodičovství je dřina, ale také krásná životní etapa, která za to rozhodně stojí! V dnešních tipech představíme rodičovství z různých úhlů pohledů. Podíváme se na dětství a rodičovství psychologicky, optikou lidových pohádek i autentických příběhů.

Dětská psychoanalytička Selma H. Fraibergová ve své knize Magické roky rozkrývá na základě vědeckých poznatků psychologii našeho raného dětství. Pro ty, kdo se chystají založit rodinu, se tak kniha může stát skvělým průvodcem, jelikož autorka detailně popisuje prvních stěžejních 5 let života dítěte a všechny možné nástrahy této fáze. Zkrátka rodičovská povinná četba!

V raném věku jsou všechny děti malými čaroději, tvrdí americká dětská psychoanalytička Selma H. Fraibergová. Autorka ve své práci vychází z teorií uznávaných psychoanalytiků jako jsou například Anna Freudová, René Spitz, Heinz Hartman či Ernst Kris. V prvních letech svého života jsme všichni obdařeni magickým myšlením, věříme, že naše myšlenky se mohou stát skutečnými. Na naše dětství se však těžko rozpomínáme a proto jsme jen velmi omezeně schopni porozumět dětskému nazírání na svět. Pro rodiče a odborníky se kniha Magické roky stává výborným průvodcem první fází života dítěte. V jednotlivých kapitolách je popsán vývoj dítěte od narození až do pěti let. Autorka s odborným zaujetím popisuje a vysvětluje každodenní situace a problémy s tím související.

Magické roky

Jak pochopit a řešit problémy raného dětství
Autorka: Selma H. Fraibergová
Přeložila: Lenka Smetanová

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7684-132-1
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Magické roky vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Osobnostní vývoj dítěte je závislý na tom, jak dítě se svými iracionálními strachy zachází. Může se stát, že mu strach z obrů, lupičů a divokých zvířat vtrhne do života tak, že se začne vůči vlastním představám různých nebezpečí cítit bezradné a zranitelné. Následkem toho se u něj vyvine submisivní, hrůzou naplněný postoj k životu. Toto řešení samozřejmě není vhodné a dá se očekávat, že bude mít v budoucnosti na duševní zdraví dítěte určitý vliv. Pokud se dítě chová, jako by všude číhalo ať už reálné, či fantazijní nebezpečí, a ono musí být pořád ve střehu nebo připravené k útoku, pak bývá jeho osobnost poznamenaná rysy přílišné agresivity či vzdorovitosti. Takové řešení zjevně také nepovažujeme za vhodné. Obyčejně ale děti iracionální strach překonají. A tím je nastolena nejzajímavější otázka ze všech. Jak se jim to podaří? Protože dítě je prostředky k překonání strachu vybaveno. Dokonce již ve dvou letech života disponuje neuvěřitelně komplexním systémem duševních schopností, který mu umožňuje předvídat a vyhodnocovat nebezpečí, bránit se mu a překonávat ho. To, zda dítě tuto svoji výbavu dokáže úspěšně užít v praxi, však záleží především na rodičích, kteří je učí tento systém používat. To znamená, že pokud rozumíme přirozené povaze dětského vývoje a stránkám osobnosti, jež mají kladný vliv na duševní zdraví, jsme na nejlepší cestě dítěti pomoci vyvinout jeho vlastní vnitřní zdroje pro překonávání strachu.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Selma H. Fraibergová (1918–1981) byla americká dětská psychoanalytička, autorka a sociální pracovnice.

————————————————

Lisa Marchiano přichází s neotřelou publikací Cesta matky, v níž pomocí alegorie a lidových pohádek provede ženy výzvami mateřství a zároveň tím, jak s náhlou životní změnou i s negativními pocity pracovat. Naleznete zde nejen témata jako ztráta sebe, svobody či kontroly, ale i témata jako kreativita či transcendence, díky nimž se lze s mateřstvím vypořádat. Pokud jste někdy negativní pocity spojené s rodičovstvím zažívaly, kniha je přesně pro vás!

Jak se moderní, samostatná, kreativní žena vyrovná s přijetím mateřské role?
Kniha se zabývá často obtížně zvladatelnými stavy souvisejícími s naprostým odevzdáním se potřebám dítěte a je napsána jako průvodce touto iniciační cestou. První část je věnovaná ztrátě – svobody, kontroly i sebe samé. Druhá část se zabývá setkáním s temnotou (stínem) – jeho vyhodnocením a integrací. Třetí část se věnuje požadování transcendence, kreativity a autority. Autorka využívá méně známé varianty lidových pohádek a s jejich pomocí vysvětluje, jak integrovat stinné stránky mateřství a využít je k posílení.

Cesta matky

Najděte zdroje mateřské síly
Autor: Lisa Marchiano
Přeložila: Eva Klimentová

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-262-2004-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Cesta matky vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Jestliže neznáte vlastní potřeby nebo se necítíte oprávněny je hájit, riskujete, že upadnete do zajetí těch, kteří na vás vznášejí požadavky. Když Constance potkala Charlese, tolik se nevědomě snažila naladit na jeho potřeby a preference, že již skoro nezbýval čas, aby si uvědomila, co k němu cítí. Proto byla do vztahu „unesena“ dříve, než měla příležitost experimentovat s různými možnými podobami svého života, než plně poznala, kdo je, aby se mohla vědomě rozhodnout.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Lisa Marchiano je jungiánská psychoanalytička, sociální pracovnice a terapeutka působící v USA.

Zdroj informací: knihkupectví Kosmas

————————————————

Autorka Ivana Karásková a uznávaný pediatr Miloš Veleminský dali dohromady knihu Mámo, táto, a co já? V ní se zabývají řadou autentických příběhů rodin a zejména dětí, které v životě příliš štěstí neměly a staly se oběťmi nehezkých vztahů a bitev. Autoři zkoumají dopad rozvodu na dětskou duši a zaměřují se i na různé formy rodičovství. Často nelehké, ale o to důležitější čtení pro rozcházející se rodiče.

Dětství je zásadní etapou každého života, a pokud dítěti v prvních letech chybí milující osoba, poznamená to jeho psychický vývoj. Tuto skutečnost si profesor Miloš Velemínský mnohokrát ověřil v průběhu dlouhé praxe pediatra. V jeho pojetí totiž medicína nepředstavuje jen péči o tělo. Díky mimořádné empatii a s přispěním přátel se mu podařilo shromáždit řadu autentických příběhů, jejichž malí protagonisté šťastné dětství neměli. Často se stali bezmocnými oběťmi partnerských bitev a jejich osudy jsou pro ostatní mementem. Vypovídají o tom, kam až může zajít rozvodová či rozchodová zášť a jaké škody páchá na dětské duši.
„I v krizi by dospělí měli jednat v nejlepším zájmu dítěte, které má právo na oba rodiče. A nemusí jimi být jen lidé, kteří je přivedli na svět. Jsem zastáncem sociálního rodičovství,“ říká uznávaný pediatr.

Mámo, táto, a co já?

O rozvodech s pediatrem
Autoři: Ivana Karásková, Miloš Veleminský

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 152×155 mm
ISBN: 978-80-7684-149-9
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Mámo, táto, a co já? vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Láhve od pití jsem nacházela všude po bytě. Znala jsem všechny její skrýše a denně objevovala nové. Alkoholici jsou strašně vynalézaví.
Táta dal od problému ruce pryč. Myslím, že prostě neměl ponětí, jak to řešit. Bylo to jeho třetí manželství a už se nechtěl rozvádět. Přestal mamku sekýrovat a hleděl, aby byl co nejmíň doma. V půl osmé večer vždycky přišel domů, v televizi se podíval na zprávy a v osm šel spát, protože brzy vstával na ranní směnu. Potřebovala jsem ho jako oporu, ale on se staral jen o svůj klid. Na mámu se vykašlal. Bylo mu jedno, že se ničí. Že ničí nás.
Ve svých dvanácti jsem se stala stíhačkou, pečovatelkou a policistkou v jedné osobě. Jakmile máma přišla domů, okamžitě jsem jí z igelitek vyházela láhve vína a vylila je do dřezu. Občas se vyplatilo jít jí naproti k autobusu, abych si byla jistá, že se nenapije už po cestě. A opravdu jsem jí několikrát na ulici před lidmi rvala krabicové víno od pusy.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

V současnosti žije pan profesor Miloš Veleminský v Třeboni, kde stále provozuje pediatrickou ordinaci. Rodiče se svými dětmi, pacienty pana doktora, za ním často dojíždějí z daleka – pan doktor je znám tím, že klade velký důraz na vztah mezi pacientem a lékařem, a to je na jeho práci znát.
Stále publikuje v tuzemských i zahraničních odborných časopisech a vydává monografie.

Zdroj informací: nedoklubko.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMagické roky
Jak pochopit a řešit problémy raného dětství

Fraibergová, Selma. H

Triton, 2023

zobrazit info o knizeCesta matky
Najděte zdroje mateřské síly

Marchiano, Lisa

Portál, 2023

zobrazit info o knizeMámo, táto, a co já?
O rozvodech s pediatrem

Karásková, Ivana - Veleminský, Miloš

Triton, 2023

Napsat komentář