Pohřbená minulost

Goffa_VodniHrob_audio
Některá rozhodnutí nelze vzít zpátky. Přesto se čas od času stane, že důsledky dávno pohřbených událostí vyplavou na povrch a přinesou s sebou mnoho bolesti a překvapení. Ne vždy je ale snadné vzpomenout si, co a proč se doopravdy stalo. Kdysi.

Server Audioteka.cz rozšířil v březnu 2023 svou nabídku i o titul Martina Goffy Vodní hrob. Interpretace se chopil Jan Maxián.

Vodní hrob je sedmým dílem Goffovy série o případech investigativního novináře Marka Vráze alias Terence. O tom předchozím, šestém, s názvem Člověk za oponou jsme si povídali na sklonku roku 2022. Tentokrát na posluchače čeká příběh v pravdě historický. Umírající žena se Terencovi svěří, že kdysi porodila dítě. Dítě, které bylo znetvořené jako jeho otec. Ten je krátce po porodu pohřbil ve vodním hrobě – na dně vodní nádrže. Terenc se uvolí muže najít a předat vzkaz bývalé rodičky: měl by se přiznat a ulevil svému svědomí. Skutečně je ale tím hledaným bývalý vesnický farář? Nebo přeci jen někdo jiný? Obec s ponurou historií a mnoha obviněními z násilností při odsunu sudetských Němců Terence nepřivítá právě s otevřenou náručí. Propíchané pneumatiky jsou jen jedno z mnoha varování, že o novináře tady nikdo nestojí. Jenže Terenc se prostě neumí vzdávat…

Přestože hlavnímu hrdinovi tentokrát nejde přímo o život, jako tomu bylo ve většině, ne-li u všech, předchozích případů, i tak Martin Goffa připravil příběh, který dokáže přimět posluchače, aby se zatajeným dechem hádal, jak se věci vyvinou dál. Možná se nejedná o ten nejnapínavější případ, jaký svému románovému hrdinovi přichystal, ale to nic nemění na faktu, že se jedná o uvěřitelnou zápletku, překvapivý vývoj situace a vpravdě speciální závěr. Možná ne právě takový, jaký by si fanoušci „vrázovské“ série představovali, ale o to vlastně jde, ne? Překvapit.

Ačkoli je projev Jana Maxiána jako obvykle bezchybný, stále platí, že jeho hlas by více slušel interpretaci mladší postavy, než jakou reprezentuje Marek Vráz. Zvlášť, když většina knihy stojí na vyprávění v první osobě. Ale je také pravdou, že pro pravidelné posluchače této audioknižní série by už asi jakákoli změna v roli předčítajícího působila spíš rušivě. Od uvedení zvukové podoby prvního dílu s názvem Přiznat vinu uběhly dva roky, během nichž jsem si na mladistvý tón při poslechu Terencových dobrodružství přeci jen stačil zvyknout. Vodní hrob nabízí poslech v trvání pěti hodin a čtyřiceti šesti minut. Třeba takový Člověk za oponou trval o hodinu déle, tedy téměř sedm hodin. V tištěné podobě čítá kniha dvě stě stran. Ve zvukové verzi zabírá čtyřiatřicet souborů ve formátu mp3.

Čtenářské ohlasy na Vodní hrob jsou ze všech dosavadních sedmi dílů asi nejvlažnější. Osobně si myslím, že za tím mohou stát dva důvody. Někomu může připadat řešení zločinu, šlo-li vůbec o zločin, který se stal již před desítkami let, jako neaktuální. A mnohé z fanoušků možná zaskočí poměrně rychlý spád v závěru knihy, tak trochu evokující dojem, že autora tlačil čas. Já si myslím, že je dobře, když si knihy nejsou podobné jako vejce vejci. Ať je některá napínavá od první do poslední stránky, zatímco jiná dává prostor pro nadechnutí. Takový postup ovšem spisovatele zavazuje. Znamená to, že  příští titul bude muset být zase pověstná literární bomba, ze které čtenářům spadne čelist a po jehož přečtení pochvalně pokývají hlavou a budou dychtit po dalším pokračování.

Kromě série případů novináře Marka Vráze Martinu Goffovi nedávno vyšla další kniha – Kronika volného pádu. Její děj se vrací k událostem spojeným s příchodem první kovidové vlny. Přináší napínavý a na emoce útočící pohled do zákulisí tápání, nesmyslných pokusů a důsledků nekompetentních rozhodnutí na životy obyčejných lidí. Objevuje se v ní také několik jmen známých z původní Goffovy série o kriminalistovi Mikuláši Syrovém. Recenzi tohoto titulu aktuálně připravuji.

Martin Goffa si stihl mezi čtenáři vybudovat velice dobrou pověst. Ostatně patří k autorům, kteří jsou schopni vychrlit i několik titulů ročně. A není divu, vždyť poptávka po jeho napínavých a často i vtipných příbězích stále stoupá. My se tedy můžeme těšit, že se na knižních pultech, případně na audioknižních serverech, objeví nějaké další dobrodružství z pera tohoto vyhledávaného a oceňovaného současného českého spisovatele.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVodní hrob

Goffa, Martin

Audioknihy Témbr, 2023

Napsat komentář