Čokoládové svatební šaty

soutez-cokoladove-nebe
Opravdu si myslíte, že čokoládová fontána je dobrým nápadem při svatební hostině? Neumaže nevěstiny šaty? Možná to však nebude ten největší problém, který na nevěstu čeká…

Pokud jste četli knihu Čokoládový klub autorky romantických románů Carole Matthewsové, pak vás možná zajímá, jak pokračovaly osudy členek klubu dál. A protože i sama autorka zjistila, že ještě zcela nevyčerpala potenciál svých hrdinek, dočkali jsme se pokračování: románu s názvem Čokoládové nebe, který v českém překladu Lucie Libovické vydalo opět nakladatelství Cosmopolis. A ani to ještě neznamená konečnou…

Znalé čtenářky ví, že právě „Čokoládové nebe“ se jmenuje kavárna, kam Lucy, Nadia, Autumn a Chantal chodí léčit své bolístky čokoládovými produkty. A že jich v druhém pokračování série bude potřeba!

Lucy náhodou zjistí, že její „Idol“ za oceánem tráví čas s jinou a do života se jí znovu vrátí nevěrník Marcus. Nadia se rozhodne věřit manželovi, že se zotavil ze závislosti na online sázkách, jenže návyku se lze zbavit jen těžce. Obzvlášť, když máte na krku dluhy. Své o tom ví i Autumn, která vždy před vlastními vztahy dává přednost záchraně svého bratra závislého na drogách. Chantal, která si zrovna dávala pauzu od manželského soužití, by se ráda vrátila k manželovi, jenže si není jistá, jestli on o to vůbec stojí. A když zjistí, že je těhotná, tak asi ani ona sama netuší, kdo je otcem …

Každá z žen řeší vlastní obtížné situace, to však neznamená, že si při tom nestojí vzájemně po boku. Naopak! Netráví čas jen tlacháním u čokolády, ale také se zapojují do akcí a skutečně se snaží si pomoci. Z knihy, která se tváří jako lehká romance pro ženy, se tak místy vylupuje akční thriller plný drobných humorných odlehčení. Otvírá i velmi obtížné otázky ohledně závislostí – ať již na sázkách, drogách, lidech, čokoládě… Lze se jich vůbec beze zbytku zbavit?

Autorka příběh vypráví především z úhlu pohledu Lucy, která si musí udělat pořádek ve svém milostném životě a rozhodnout se, se kterým mužem půjde k oltáři. Ale nezapomíná přitom na ostatní kamarádky, nicméně jejich příběhy líčí jako nezaujatý pozorovatel. Do úst a myšlenek svých hrdinek vkládá různá moudra o životě:

„Milovat někoho neznamená, že se o něj staráš, jen když se ti chce,“ křiknu za ním. „Znamená to mu i odpouštět, když se něco pokazí.“ (str. 105)

Ale i o čokoládě:

Nejlepším lékem na kocovinu je přece čokoláda – a taky na běžné nachlazení, předmenstruační syndrom, krvácení z nosu a možná i na bradavice. Popravdě řečeno jediné neduhy, které bohužel neléčí, jsou akné a obezita. (str. 214)

Příběhy čtyř třicetiletých kamarádek nejsou žádnou procházkou růžovým sadem, občas mají hodně naloženo a rozhodně nečekejte, že všechno napraví jen pořádný čokoládový dýchánek. Čeká je mnoho závažných rozhodnutí, ale opět zjišťují, že pokud neztratí vzájemné přátelství a budou si navzájem oporou, dokáží projít i těžkým obdobím. A na konci každého tunelu se vždy objeví světlo…

Možná u čtení Čokoládového nebe budete potřebovat kromě kapesníků i vlastní tabulku dobré čokolády, a pokud si nalistujete úplný konec knihy, pak si můžete připravit i sušenky a horkou čokoládu podle receptů od Nadji a Chantal. Rozhodně přečtení knihy zvýší vaši závislost na titulech Carole Matthewsové, která svým hrdinkám (a tím i čtenářkám) velmi dobře rozumí. A já se těším, kam se osudy čtyř sympaťaček budou ubírat příště.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČokoládové nebe

Matthewsová, Carole

Cosmopolis, 2023

Napsat komentář