Naučte se říkat NE!

Ne je moje superschopnost_uvodni
Je důležité odmítat činnosti zdvořile, ale rozhodně, pokud by jejich provedení mělo znamenat utrpení pro vás či vaše blízké. Nemusíte za všech okolností vycházet každému vstříc na úkor vlastních potřeb.

Kdybych matce řekla, že na to nemám čas, tak se mnou už v životě nepromluví! Podobná prohlášení důvěrně znají mnozí z nás. Potýkají se s kulturně podmíněným vzorcem chování, kvůli němuž jsou přesvědčeni, že musejí za každých okolností všem vycházet vstříc na úkor vlastních potřeb. To vede k pocitům úzkosti, ztráty identity, k potlačovanému vzteku a někdy i k vyhoření.
Kniha odlehčeným, zábavným způsobem pomocí nově vytvořené humorné terminologie uvažuje o příčinách tohoto postoje a nabízí řešení spočívající v různých aspektech respektování vlastních hranic a potřeb. Zabývá se důvody, proč je tak obtížné něco odmítnout, zejména blízkým osobám, tělesnými projevy odmítnutí a spouštěči tohoto rozpoložení. Analyzuje různé druhy „ne“ a jednotlivé oblasti, v nichž je potřeba jednoznačně odmítnout. Jedná se například o vymezení vůči dětem, žadatelům o finanční příspěvek, rodičům, bývalým partnerům, sousedům, přátelům nebo zvířatům. Pojednává také o rizicích a vedlejších účincích odmítnutí a nabízí celou typologii osob, vůči kterým je potřeba si nastavit funkční hranice. Věnuje se též špatnému svědomí po odmítnutí. „Lékárnička odmítání“ v závěrečné části knihy obsahuje: pomoc při rozhodování, vhodné odmítací formulace, jak získat čas, kdy je potřeba zalhat a návod, jak si vést „odmítací deník“ či „vision board“, kde si stanovíme, proti čemu je třeba se vymezit. Každá kapitola je doplněna testy.

 

Ne je moje superschopnost

Jak vylepšit svůj život jedním slovíčkem
Autorka: Annette Lies
Přeložila: Kateřina Prešlová

Počet stran: 184
Vazba: brožovaná
Formát: 129×198 mm
ISBN: 978-80-262-2005-3
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Ne je moje superschopnost vydalo nakladatelství Portál.

 

Ukázka z knihy

Zmáčkněte knoflík – dogmata, tlačítka a blokační myšlenky
V této souvislosti bychom se měly ještě jednou blíže podívat na pojem, který už jsem několikrát zmínila: vymezení.
Naše ne je jako křída, kterou nakreslíme čáru, jakési omezení nebo hranici mezi námi a druhým člověkem. Přesněji mezi tím, co chce a může naše Já, a tím, co od nás žádá druhá osoba. Tak se vůči druhým vymezíme. (Pokud jste viděly Hříšný tanec: „Tohle je můj taneční prostor, a tohle zase tvůj!“)
Jestliže tedy máme problém se vymezit, pak máme potíže s tímhle v podstatě docela přirozeným procesem, který má sloužit pudu sebezáchovy. V daný okamžik nám pak křída vypadne z ruky, nevystačí na celý kruh, někdo nám šlápne na prsty, sotva začneme kreslit, nevíme, kudy máme kruh vést – nebo v nejhorším případě vůbec netušíme, že možnost vytvořit kolem sebe křídový kruh vůbec máme. Všechny tyto rušivé faktory, které nám v tom brání, vznikly mimo jiné v důsledku dogmat a blokačních myšlenek. Co to ale je?
Dogmata jsou získaná vnitřní přesvědčení. Prostě věty, kterým nevědomě věříte.
Blokační myšlenky jsou myšlenky, které si vědomě myslíte a které vám brání žít podle svého skutečného přesvědčení.

Přečtěte si celou ukázku.

 

Annette Lies

Annette Lies (*1979) je původní profesí ekonomka, která později vystudovala dramaturgii. Je autorkou několika úspěšných románů a mnoha scénářů. Žije v Německu.

Zdroj informací: nakladatelství Portál


Portál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNe je moje superschopnost
Jak vylepšit svůj život jedním slovíčkem

Lies, Annette

Portál, 2023

Napsat komentář