Cesta za poznáním filozofie

Tipy_Oskar a ruzova pani_Cesta k filozofickemu mysleni
Dnešní filozoficky zaměřené tipy přinášejí rozličné pohledy na vztah lidí k náboženství, životu a Bohu, ale také umožní poznat podstatu filozofie těm, kteří jsou v této oblasti zatím naprostými laiky.

V souboru povídek Erica-Emmanuela Schmitta Oskar a Růžová paní, Pan Ibrahim a květy koránu, Noemovo dítě najdete tři poutavé příběhy nabízející různé pohledy na náboženství a vztah malých chlapců k Bohu.

Oskar a Růžová paní, Pan Ibrahim a květy koránu, Noemovo dítě

Autor: Eric-Emmanuel Schmitt
Přeložily: Denisa Kerschová-Brosseau, Zdenka Kovářová

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 128×200 mm
ISBN: 978-80-7407-538-4
Doporučená cena: 314 Kč

Knihu Oskar a Růžová paní, Pan Ibrahim a květy koránu, Noemovo dítě vydalo nakladatelství Garamond.

V souboru tří dojemných příběhů autor formou jednoduchého, dětského vyprávění vykresluje paralely i kontrasty mezi náboženskými systémy (křesťanstvím, judaismem, islámem) a dokazuje, že vždy by měla rozhodovat v první řadě lidskost. V příběhu Oskar a růžová paní vede umírající desetiletý Oskar kouzelný dialog se svou ošetřovatelkou o hodnotách lidského života a rozhodne se napsat Bohu. V části Pan Ibrahim a květy Koránu se ujímá osiřelého židovského chlapce starý muslim z jeho ulice a podnikne s ním cestu do své rodné země. V Noemově dítěti je hrdinou příběhu malý Josef, kterého společně s dalšími židovskými dětmi za války ukrývá katolický kněz. Zatímco děti musí chodit na mši do kostela, otec Pemza se učí hebrejsky a sbírá předměty patřící do dědictví národa, který stál před vyhlazením.

 

Ukázka z knihy

Milý Bože,
bravo! Jsi fakt jednička. Ještě než jsem Ti svůj dopis poslal, už jsi mi odpověděl. Jak to děláš?
Dneska ráno jsem hrál s Einsteinem šachy ve společenské místnosti a přišel za mnou Popcorn:
„Jsou tady tví rodiče.“
„Mí rodiče? To není možný. Jezdí jenom v neděli!“
„Viděl jsem vaše auto. Máte červenýho džípa s bílou plachtou, ne?“
„To není možný.“
Pokrčil jsem rameny a hrál dál. Ale musel jsem na to pořád myslet, takže mi Einstein bral jednu figurku za druhou, což mě ještě víc rozhodilo. Neříkáme mu Einstein proto, že by byl ze všech nejchytřejší, ale protože má dvakrát větší hlavu než my ostatní. Prý má uvnitř vodu.
To je fakt škoda, protože kdyby tam měl mozek, mohl by to dotáhnout daleko, Einstein.
Když už bylo jasný, že prohraju, vykašlal jsem se na šachy a šel za Popcornem k němu do pokoje, protože jeho okna vedou na parkoviště. Měl pravdu: přijeli mi rodiče.
Abys byl v obraze, Bože, musíš vědět, že mí rodiče a já bydlíme daleko. Když jsem ještě bydlel doma, vůbec jsem si to neuvědomoval, ale když teď bydlím tady, tak vidím, že je to opravdu daleko. Rodiče za mnou jezdí jenom jednou za týden v neděli, protože v neděli nepracujou a já taky ne. (str. 19–20)

Stáhněte si celou ukázku.

 

O autorovi

Eric-Emmanuel Schmitt (nar. 1960 v Belgii) je v současné době jedním z nejpřekládanějších francouzsky píšících autorů. Po studiích filozofie zakončených doktorátem vyučoval počátkem 90. let filozofii i na univerzitě v Chambéry, ale po velkém úspěchu svých divadelních her se začal věnovat pouze psaní. V současné době žije v Bruselu. Je autorem dvou desítek divadelních her a mnoha novel a románů. V Garamondu již vyšel jeho zajímavě pojatý výklad Ježíšovy smrti v románu Evangelium podle Piláta (1998, česky 2005). V několika divadelních nastudováních byl v České republice uveden příběh Oskar a růžová paní, který čtenář najde v tomto souboru, jenž se stal zároveň prvním Schmittovým bestsellerem. Schmitt je rovněž autorem knihy Všechno, co potřebuješ ke štěstí.

Zdroj informací: Albatros Media

 

O nakladatelství

Garamond vydává knihy na českém trhu již 20 let a zaměřuje se na překladovou literaturu z francouzštiny, angličtiny a hebrejštiny, dvojjazyčné tituly v pěti jazycích a české autory literatury faktu. Mezi nejúspěšnější řady patří série případů soudce Ti z Číny 7. století.

————————————————

V knize Cesta k filozofickému myšlení se filozof a politolog Józef Maria Bocheński pokouší vysvětlit podstatu filozofie srozumitelným způsobem, aby z ní měl užitek i nepřipravený začátečník.

Cesta k filozofickému myšlení

Autor: Józef Bocheński
Přeložila: Marie Podolská
Ilustrátor / grafik: René Senko

Počet stran: 152
Vazba: vázaná
Formát: 125×195 mm
ISBN: 978-80-7335-847-1
Doporučená cena: 250 Kč

Knihu Cesta k filozofickému myšlení vydalo nakladatelství Leda v edici PRAMENY.

Józef Maria Bocheński (1902–1995) byl významný badatel v logice, ale také učitel filozofie, proslulý srozumitelným podáním filozofického myšlení. V této knížce podává nepřipravenému zájemci, tedy běžnému smrtelníkovi – začátečníkovi bez předchozí průpravy, metodu k uchopení základních filozofických problémů, o nichž lidstvo diskutuje od počátku antického myšlení. Teprve tam, kde empiricko-reduktivní věda končí, neboť přijala své předpoklady, tam začíná filozofie. Vědy poznávají, myslitel se však ptá, co to vůbec je poznání, co to jsou zákon, pravda, hodnota, člověk a společnost. Podle Bocheńského je filozofie je radikální vědou, jde hlouběji, ke kořenům, je univerzální, neuzavírá se před žádnou oblastí, zabývá se obecnými vlastnostmi všech jevů i samotného bytí. „Kdo jednou poznal učení velkého filozofa“, říká Bocheński, „bude považovat filozofování za krásnou a ušlechtilou činnost.“ Deset brilantních přednášek velkého pedagoga, jež jsou obsaženy v této knížce, už rozsvítilo v hlavách milionům lidí po celém světě.

 

Ukázka z knihy

Dnes bych s vámi chtěl uvažovat o zákonu. Nemám na mysli zákony, které vyhlašuje parlament a podle nichž e soudí, nýbrž zákony ve vědeckém slova smyslu – jako třeba zákony fyzikální, chemické, biologické, ale především zákony čistých, abstraktních věd, například různých odvětví matematiky.
Každý ví, že takové zákony existují, a měli bychom si také uvědomit, že mají obrovský význam pro celý lidský život. Zákony objevené vědou umožnily vytvořit naši techniku. Zákony jsou jasné a bezpečné poznání, o které se opírá každé rozumné jednání. Kdybychom neznali žádné přírodní, žádné matematické zákony, byli bychom barbaři, bezbranné bytosti vydané napospas vládě přírodních sil. (str. 9–10)

 

O nakladatelství

Nakladatelství Leda se zaměřuje na vydávání slovníků a jazykových učebnic v knižní i elektronické podobě. V nabídce najdete kromě učebnic také výukové programy. Nakladatelství vydává také zajímavé tituly z oblasti beletrie a literatury faktu. Zaregistrovaní návštěvníci v LEDA klubu mohou získat na knihy výhodné slevy a neomezený přístup do on-line slovníků.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás filozoficky zaměřené tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCesta k filozofickému myšlení

Bocheński, Józef Maria

Leda, 2022

zobrazit info o knizeOskar a Růžová paní, pan Ibrahim a květy koránu, Noemovo dítě

Schmitt, Eric-Emmanuel

Garamond, 2023

Napsat komentář