Čtení pro uspěchané – povídky

povidky-nahled
Pokud si rádi procvičíte myšlení čtením náročných až filosofických textů, které jdou do nejhlubších končin celého bytí, pak jsou pro vás dnešní povídkové tipy to pravé ořechové! Zaplujte hluboko do experimentálního psaní či do intelektuální klasiky české avantgardy.

V povídkovém souboru T nula italský autor Italo Calvino představuje sérii povídek, jež stojí na pevném základě ve formě dialogu mezi literaturou a vědou, což už je u tohoto osobitého autora téměř jistota. V jednotlivých povídkách se nebojí grotesky ani experimentálního psaní a jde tak možná až na filozofickou dřeň samotného bytí i budoucnosti. Chcete-li si dopřát opravdu vytříbené čtení, tato kniha je přesně pro vás!

T nula

Autor: Italo Calvino
Přeložil: Jiří Pelán

Počet stran: 152
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7675-072-2
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu T nula vydalo nakladatelství Dokořán.

V povídkách souboru T nula Italo Calvino rozvíjí tematiku i formální strategie iniciované Kosmickými groteskami a dokládá, že experimentální verva ho rozhodně neopustila. Calvino vždy přikládal velkou váhu dialogu literatury a vědy a byl přesvědčen, že právě vědecké hypotézy mohou spisovatele nejkratší cestou přivést k tomu, o čem by měl mluvit: k rozhovoru s univerzem. V prvním oddílu se opět vrací proteovský vypravěč Qfwfq, v následujícím triptychu Priscilla pak Calvino vytvořil obraz života „na buněčné úrovni“ a povídky závěrečné části sám autor označil jako deduktivní, jejich tématem je konkrétní situace, téměř bodová přítomnost. V jednotlivých textech se prozkoumávají alternativy, jichž je každý okamžik plný a jimiž se následně může ubírat budoucnost… Vyprávění a život jsou si však u Calvina nakonec vždy něčím podobné: v obou případech máme co do činění s neustále rozevřenou pluralitou možností, jejichž kombinatoriku nelze nikdy beze zbytku vyčerpat.

Ukázka z knihy

„Všechno pochází z krystalu,“ pravím, „i ta hudba, kterou posloucháme.“ Ale dobře vím, že krystal v tranzistoru je vadný, zamořený, prostoupený nečistotou, s trhlinami v atomovém osníři.
Ona říká: „Leze ti to na mozek.“ Pokračuje tak naše stará hádka: chce mě přinutit uznat, že pravý řád je ten, který v sobě nese nečistotu a destrukci.
Loď přirazí ke břehu v Battery, je večer, z rozzářeného rastru hranolů-mrakodrapů nyní vidím jen temná puštěná oka, proluky. Odvezu Vug domů a jdu nahoru. Bydlí v Downtownu, má fotografické studio. Když se rozhlížím, vidím jen poruchy v řádu atomů: neonové trubice, video, vysrážené malé krystalky stříbra na fotografických deskách. Otevřu ledničku, vezmu si led do whisky. Z tranzistoru se line zvuk saxofonu. Krystal, který dokázal být světem, učinit svět pro sebe sám průzračným, rozbít ho na nekonečné strašidelné obrazy, není můj krystal: je pokažený, poskvrněný, pomíchaný. Vítězství krystalů (a vítězství Vug) bylo jejich porážkou (a mou porážkou). Teď čekám, až dohraje deska s Theloniousem Monkem, a pak jí to říkám.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Italo Calvino (1923–1985), prozaik, excelentní povídkář, esejista, novinář a nakladatelský redaktor, patří mezi nejvýznamnější italské autory druhé poloviny 20. století. Narodil se v Santiagu de Las Vegas na Kubě, dlouhá léta žil v Turíně, v roce 1967 se s rodinou přestěhoval do Paříže, kde se stal členem skupiny Oulipo. Zprvu se hlásil k neorealismu, později však v jeho díle převážila fantastika a experiment. Mezi Calvinovy nejznámější texty patří například: Neviditelná města (1972), Když jedné zimní noci cestující (1979), trilogie Naši předkové (1970), román Palomar (1983), Americké přednášky (1988) či množství povídek (souborně 1958).

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

O nakladateli

Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřujeme na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snažíme se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené. Tituly pečlivě posuzujeme, zadáváme renomovaným a odborně zdatným překladatelům, jazykově vybaveným redaktorům, spolupracujeme se špičkovými grafiky a tiskárnami. Díky tomu jsme si získali pověst kvalitního nakladatelství. Úroveň naší produkce nám přinesla řadu ocenění.
Mezi naše hlavní autory patří z českých například Václav Cílek a Ludvík Vaculík, ze zahraničních pak John D. Barrow, Jeremy Clarkson, Michio Kaku, Stephen Hawking, Mario Livio, Simon Schama či Mariusz Szczygieł.
Populárně-naučné publikace pro širokou veřejnost z oblasti společenských i přírodních věd vydáváme v řadách Aliter, Zip a Zlom, odborné publikace zaměřené na akademické publikum pak v řadě Bod.
Na mnoha projektech spolupracujeme s řadou výzkumných institucí: Filozofická fakulta UK, Fakulta sociálních věd UK, Filozofická fakulta ZČU, CEVRO Institut a další. Od roku 2010 vydáváme část produkce i v elektronické podobě (e-knihy). To vše by nebylo možné nebýt přízně čtenářů, kterým tímto děkujeme za slova pochvaly i povzbuzení, ale i za kritické připomínky, které si bereme k srdci. Náš základní přístup k nakladatelské činnosti lze stručně vyjádřit heslem: OTEVŘENO NOVÝM MYŠLENKÁM

————————————————

Kniha Ta, jež povstala z krystalu je kompletním povídkovým sborníkem intelektuála Vladimíra Raffela. Soubor povídek z období 1927 až 1930 barvitě zachycuje dobovou českou avantgardu prostřednictvím neotřelé kombinace autorovy psychiatrické praxe a fascinace moderní technikou, filozofií a francouzskou literaturou. Vskutku jedinečný knižní počin protkaný autorovou bujnou fantazií i smyslem pro preciznost zkrátka chcete ve své knihovně mít!

Ta, jež povstala z krystalu

Pět povídkových knih se studií Vladimíra Papouška
Autor: Vladimír Raffel

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 148×180 mm
ISBN: 978-80-7470-448-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Ta, jež povstala z krystalu vydalo nakladatelství Akropolis.

Prozaik Vladimír Raffel (1898–1967) nepatří mezi spisovatele, jejichž jméno se v literární historii skloňuje příliš často. Tento bytostný intelektuál, jakkoliv plodný a nesporně tvůrčí, v zásadě celé své dílo vychrlil ve dvacátých letech minulého století, aby se pak již nadosmrti umělecky odmlčel a věnoval se „pouze“ své psychiatrické praxi. Přesto zanechal v dějinách české literatury nesmazatelný otisk. Edice s názvem Ta, jež povstala z krystalu reprezentuje Raffelovo kompletní, knižně publikované povídkové dílo vycházející mezi lety 1927 až 1930, jež v kontextu dobové avantgardní tvorby nese příznačné atributy fascinace moderní technikou (elektřina, stroje, kino a další), již Raffel, původní profesí lékař, modifikuje imaginativními inspiracemi vyvěrajícími ze svého povolání, ze zájmu o moderní filosofii, zevrubných znalostí modernistické francouzské literatury a úsilí o lakonický literární experiment. Raffelovy cykly Elektrické povídky, Tělové povídky, Patetické povídky, Taneční povídky a Prapovídky, dosud spíše přehlížené, plasticky doplňují a stejnou měrou i mírně rozostřují obraz české meziválečné avantgardy skrz dílo tohoto uměleckého solitéra s bohatou fantazií a smyslem pro stylovou a myšlenkovou preciznost. Autorovy texty doplňuje průvodní studie Vladimíra Papouška.

Ukázka z knihy

Kouzelník uspokojeně jiskřil, vnímaje lesní ozon.
Pan Jaroslav Liočku stále pobízel, aby šla rychleji. Slečna Liočka namítala, že toho není třeba, že nezáleží na tom, kam až dojde, jako spíše aby se člověk osvěžil a vynadíval. Vznikl spor. Slečně Liočce se valily slzičky. Nakonec se pan Jaroslav rozzlobil docela a rozběhl se napřed, až zmizel na zatáčce v mlází.
„Ten mladý člověk je trochu prchlivý,“ řekl otcovsky kanovník.
„Kazí jí oči,“ odpověděl přísně kouzelník a zapraskal velmi intenzivně.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Vladimír Raffel (1898–1967) vystudoval v Praze gymnázium a lékařskou fakultu. Od poloviny dvacátých let působil jako psychiatr v pražském Zemském ústavu pro choromyslné. V literatuře debutoval pod pseudonymem Karel Nešeda v Červnu a Cestě. Svých šest prozaických děl vydal během let 1927–1931 a poté se odmlčel. Autor sci-fi literatury, politických, sociologických a literárních statí, překladů z francouzštiny. (J. Kunc uvádí datum úmrtí 20. 2. 1967)

Zdroj informací: Středočeská vědecká knihovna v Kladně

O nakladateli

Nakladatelství Akropolis se soustředí na vydávání kvalitní beletristické, historické a bohemistické literatury, včetně učebnic češtiny jako cizího jazyka. Nakladatelství vzniklo v roce 1990.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Čtete rádi povídky a náročnější literaturu? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeT nula

Calvino, Italo

Dokořán, 2023

zobrazit info o knizeTa, jež povstala z krystalu
Pět povídkových knih se studií Vladimíra Papouška

Raffel, Vladimír

Akropolis, 2022

Napsat komentář