Projděte se…

projdete se uvodni
V dnešních tipech bychom vás rádi pozvali na procházku. Nemusíte se ale bát, cestovat budeme sice až na hvězdnou oblohu, ale pouze prostřednictvím knih, které jsme pro vás vybrali. 

Kam se vypravit na co nejdelší výlet než za poznáním vesmíru? S knihou Klause Schittenhelma poznáte nejznámější souhvězdí a dozvíte se mnohé další zajímavosti o tom, co všechno je nad námi k vidění.

Za jasných nocí září na obloze nesčetné množství hvězd. Velký vůz najdete snadno, ale které hvězdy vlastně patří do souhvězdí Lva a kde se skrývá souhvězdí Štíra? V části knihy obsahující mapy hvězdné oblohy vám na jednotlivých dvojstranách popíšeme cestu ke 25 nejkrásnějším a nejnápadnějším souhvězdím. Podle ročního období, ve kterém můžeme určité souhvězdí nejlépe pozorovat, je jeho název uveden vždy v zeleném, žlutém, oranžovém nebo modrém rámečku. Tyto barvy odpovídají jaru, létu, podzimu a zimě. S pozorováním hvězd však není nutné začít na jaře; už při prolistování knihy můžete ihned poznat, která souhvězdí jsou v aktuálním ročním období nejlépe viditelná. 

Najděte souhvězdí

Naučte se rozpoznat 25 nejznámějších souhvězdí
Autor: Klaus Schittenhelm
Přeložil: Petr Labuda

Počet stran: 96
Vazba: brožovaná
Formát: 190×253 mm
ISBN: 978-80-271-3825-8
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Najděte souhvězdí vydalo nakladatelství Grada.

————————————————

Martin Daneš při cestování po Bretani nachodil desítky kilometrů. Vy ale nikam chodit nemusíte, stačí se začíst do jeho knihy, která vás jeho cestou provede a ještě vás navíc bude bavit.

V prvním roce koronavirové pandemie vyrazil ve Francii žijící spisovatel Martin Daneš na pouť Dolní Bretaní. Za dva týdny nachodil desítky kilometrů, hledal – a skoro našel – nejvyšší bretaňskou horu, navštívil tamní vesnice i města a přeplavil se na jeden z nejmenších obydlených ostrovů. Především ale poznával Bretonce, jejich kulturu, mentalitu a v neposlední řadě bretonštinu – jazyk s bezpočtem dialektů, jímž dnes běžně hovoří jen hrstka jedinců. Ačkoli musel poutník často skrývat tvář pod rouškou a hledání míst, kde by se najedl či přespal, se nejednou proměnilo v dobrodružství, na cestách Dolní Bretaně nasbíral Martin Daneš jedinečné zážitky a navázal nová přátelství – s lidmi i zvířaty. Své cestovní zkušenosti vtělil oblíbený spisovatel a překladatel do „románu přítomného okamžiku“ Bretonci. Citlivě i s jemným humorem v něm čtenáři nabízí možnost prozkoumat rázovitý francouzský region a rovněž zprostředkovává neopakovatelné pocity, které člověk nezažije nikde jinde než na cestě.

Bretonci

Ar Vretoned
Autor: Martin Daneš

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7422-901-5
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Bretonci vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

Ukázka z knihy

Následuji ukazatele, které mě navedou k přízemní dřevěné konstrukci na samém okraji centra. Nikoli, nejde o sídlo tlumočnické firmy, jak jsem se původně domníval (francouzské technokratické ptydepe rozklíčují jen zasvěcení), nýbrž o multimediální expozici věnovanou historii města, které se v dobách starého Říma nazývalo Vorgium. V prázdné recepci, kde se dáma středních let nudí vsedě za stolem, stahuji krosnu, která mi na zádech ztěžkla, jako by do ní v nestřežené chvíli někdo vložil olověné závaží, a opírám ji o stěnu. Na mou prosbu začne žena obvolávat místní občany nabízející ubytování. Společně vybíráme levný nocleh v rodinném domku poblíž centra. Můj pokoj bude připraven na čtvrtou hodinu.

K dispozici máte celou ukázku.

O autorovi

Martin Daneš se narodil se v České Lípě. V polovině osmdesátých let emigroval a v Paříži vystudoval žurnalistiku a mezinárodní vztahy. Po návratu do Prahy přispíval do českého, francouzského i belgického tisku. V roce 1991 byl diplomatickým poradcem v Kanceláři prezidenta republiky. V dalších letech byl postupně šéfredaktorem několika periodik: Denního Telegrafu, měsíčníku Mezinárodní politika i erotického magazínu Hustler. První knihu vydal v roce 1998. V současnosti žije ve francouzské Bretani a píše i francouzsky. V roce 2014 publikoval svůj první francouzsky psaný román. Do francouzštiny rovněž překládá českou beletrii; vedle jednoho díla Karla Čapka je autorem překladů dvou románů Karla Poláčka: Mužů v ofsajdu a Bylo nás pět. Zmínit můžeme jeho knihy Rozsypaná slova, Z deníku francouzského recepčního, České výpečky, Nevěřme báchorkám, Jak se nestat spisovatelem, Kdo zazdil Václava Havla, Možná to nepraskne a další.

Zdroj informací: web autora

————————————————

Cestovat budeme i v další knize. Tentokrát díky nefalšovanému průvodci po Bosně a Hercegovině. Jako vždy nechybí fotografie, mapy, tipy na zajímavá místa a mnoho dalších užitečných a praktických informací.

Průvodce po Bosně a Hercegovině je kompletním průvodcem po všech kulturních i přírodních dobrodružstvích, které tato část Balkánu nabízí. Kniha je plná aktualizovaných map, kontaktních údajů, hotelů i hostelů k přespání, levných i dražších restaurací, vinařských oblastí, muzeí a důležitých turistických informací, které nejsou na internetu tak snadno k nalezení. Reflektuje i nové atrakce jako lanovky, ekologičtější možnosti ubytování kolem národních parků, nové turistické stezky Via Dinarica a mnoho dalšího.

Bosna a Hercegovina

Autor: Tim Clancy
Přeložil: Radomír Beneš

Počet stran: 396
Vazba: brožovaná
Formát: 129×198 mm
ISBN: 978-80-7689-057-2
Doporučená cena: 678 Kč

Knihu Bosna a Hercegovina vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

ukazka cestopis (1)

Můžete si prolistovat celou ukázku.

O autorovi

Tim Clancy je autorem turistického průvodce po Bosně a Hercegovině. Na Balkáně se ocitl náhodou, když se koncem roku 1992 vydal stopem z Německa do Chorvatska, aby se připojil k místní humanitární organizaci Suncokret (tj. „Slunečnice“) nabízející pomoc v uprchlickém táboře v západní Hercegovině. Z původně plánovaných tří týdnů pobytu se nakonec vyloupla dvě desetiletí, během nichž se stala Bosna jeho domovem. V roce 2000 založil s několika přáteli první skupinu pro ekoturistiku a ochranu životního prostředí v zemi zvanou Green Visions. Clancy se věnuje ekologickému aktivismu a ekologicky odpovědnému rozvoji kulturního, historického a přírodního dědictví Bosny a Hercegoviny. Nedávno také spoluzaložil neziskovou organizaci Terra Dinarica zaměřenou na udržitelný rozvoj sítě dálkových tras zvanou Via Dinarica, která sahá od Albánie až po Slovinsko.

Zdroj informací: Jota

————————————————

A na závěr se mrkneme na bitevní pole. William Weir pro milovníky bitev jich vybral hned padesát, které změnily celý svět. Kromě historických zajímavostí zde naleznete také potřebné souvislosti.

50 bitev, které změnily svět není kniha oslavující válčení. Přináší jiný pohled na světové dějiny – William Weir se zaměřuje na klíčové bitvy, které výrazně pohnuly kolem dějin a jejichž význam byl, jak historie prokázala, naprosto zásadní pro uspořádání světa tak, jak ho známe nyní. Jednotlivé konflikty sahají od dávné minulosti až do dvacátého století. Některé jsou notoricky známé – Marathón, Waterloo, Midway či Stalingrad, některé ale zastřela mlha dějin a my na jejich význam trochu pozapomínáme – povstání Níká, Dublin, Emauzy… Naučili jsme se vnímat dějiny jako sled jednotlivých dat, ale málokdy je umíme vnímat v souvislostech. Kniha 50 bitev, které změnily svět právě ony významné a pro pochopení kontextu zásadní souvislosti poskytuje. Zjistíme, že žádná bitva nevznikla „zčistajasna“, že každému ozbrojenému konfliktu, ať už válečnému, nebo civilnímu, předcházela série problémů, nedorozumění, frustrace či prostě touha po moci a že vítězství jedné či druhé strany nebylo tak samozřejmé, jak se nám s odstupem času může jevit. A také se dozvíme, že ani ve „velkých dějinách“ není nouze o naprosto nepravděpodobné náhody. Je nesporné, že výsledky některých bitev či rozhodujících střetnutí zapříčinily zánik, nebo naopak přežití národů, států, či dokonce celých civilizací. Jak ale vybrat ty nejzásadnější? Autor nemá prostor na obšírné líčení dobového kontextu a běžného života vojáka v poli (o civilistech, které každá válka zasáhne nejbolestivěji ani nemluvě), ale i přes to před nás předkládá obraz pětadvaceti století, kterými se jako krvavá linie táhne historie fatálních bitev, bez kterých by naše současnost vypadala dozajista úplně jinak.

50 bitev, které změnily svět

Od bitvy u Marathónu po ofenzívu Tet
Autor: William Weir
Přeložila: Renata Šerek

Počet stran: 488
Vazba: brožovaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7413-526-2
Doporučená cena: 549 Kč

Knihu 50 bitev, které změnily svět vydalo nakladatelství Zoner Press.

Knihu 50 bitev, které změnily svět  můžete do 8. března 2023
vyhrát v naší soutěži!

Ukázka z knihy

Druhou možností je sledovat dějinné proudy. Staří Řekové viděli široce pojaté dějiny jako neustálý souboj Západu s Východem. To je jistě zajímavý pohled. Na světě máme v podstatě dvě hlavní kultury: kulturu Západu a kulturu Východu. Do té první patřilo vše od pravoslavné kultury Ruska až po sekulární kulturu Spojených států. Do druhé zase náleží vše patřící k Dálnému východu, tedy kultury Číny a Japonska, které jsou navzdory modernímu nátěru hluboce nezápadní, a různé další kultury, které patří k islámskému světu.

Prolistujte si ukázku.

O autorovi

William Weir je vojenský historik a publicista, autor téměř dvou desítek vysoce hodnocených knih, převážně zaměřených na vojenství a zbraně. Žije v Guilfordu v Connecticutu.

Zdroj informací: Zoner Press


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNajděte souhvězdí
Snadno a rychle - naučte se rozpoznat 25 nejznámějších souhvězdí

Schittenhelm, Klaus M.

Grada, 2023

zobrazit info o knizeBretonci Ar Vretoned

Daneš, Martin

Nakladatelství Lidové noviny, 2022

zobrazit info o knizeBosna a Hercegovina

Clancy, Tim

Jota, 2023

zobrazit info o knize50 bitev, které změnily svět
Od bitvy u Marathónu po ofenzívu Tet

Weir, William

Zoner Press, 2023

Napsat komentář