Vstupte do světa rostlin

tipy-vstupte-do-sveta-rostlin
Jaké to je být rostlinou? Mají rostliny „vědomí“? A proč se lidstvo postupně odvracelo od přírodních zdrojů, až si vše nahradilo chemií? Proč už dnes málokdo ví, k čemu ta či ona rostlina slouží? Jak docílit návratu k přírodě a jejímu začlenění do života?

O tom, že rostliny nejsou jen zelenou kulisou, se čtenáře pokusí přesvědčit odborník na rostlinnou signalizaci a chování. Co o nich vlastně víme? Dokáží spolu vzájemně komunikovat? Manipulovat? Pamatovat si?

Kniha Planta Sapiens je fascinující sondou do vnitřního světa rostlin založená na nejmodernějším výzkumu rostlinné inteligence. Dokážeme-li pochopit, jaké je to být rostlinou, mohli bychom mít z okolního světa mnohem víc. Schopnosti rostlin vědci dokumentují už desítky let. Prokázali, že rostliny spolu komunikují, manipulují s ostatními druhy a provádějí důmyslné pohyby. Méně známé jsou nejnovější důkazy, že rostliny mohou mít „vědomí“. Ačkoli nemají mozek, jejich mikroskopické vnitřní pochody odkrývají soustavu, která se příliš neliší od nervové sítě v našem těle. Dokážou si tak pamatovat, učit se a disponují inteligencí, která jim umožňuje chovat se adaptivně, flexibilně, účelně a předvídavě. Pokud se na rostliny podíváme novým způsobem, může to zásadně proměnit celé naše chápání světa.

Paco Calvo, přední osobnost filozofie rostlinné signalizace a chování, v knize Planta Sapiens předkládá zcela nový pohled na biologii rostlin a vysvětluje, jak rostliny pohánějí technologický rozvoj: od robotiky přes umělou inteligenci až po řešení ekologické krize. Především však dokládá, že rostliny nejsou jen zelená kulisa — jsou to aktivní živé organismy s vlastními zájmy.

Kniha Planta Sapiens vám umožní nahlédnout do rostlinné říše jako nikdy předtím. Změní váš pohled na jiné formy života, takže rostliny budete vnímat jako spojence při řešení globálních problémů, ne jako pouhé suroviny. Poznáte rostliny jako učitele, od kterých se můžete učit o své vlastní mysli. Pokud zkusíte dívat se na rostliny jinak, budete ohromeni tím, co objevíte.

Planta sapiens

O inteligenci rostlin
Autor: Paco Calvo
Přeložil: Vojtěch Ettler

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-7670-096-3
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Planta sapiens vydalo nakladatelství Kazda.

 

Ukázka z knihy

Máme v sobě tak pevně zakořeněné dogma inteligence založené na neuronech a vědomí umístěného v mozku, že jiné typy vnitřního prožitku si dokážeme představit jen nesnadno. Už pouze název této knihy může v některých lidech vyvolat posměch a zděšení. Je to pochopitelné: otřásá to samotnými základy lidského vnímání. Abychom si poskládali obrázek, jak může myšlení bez mozku vůbec připadat v úvahu, zabrousíme v následujících kapitolách do neurovědy, fyziologie rostlin, psychologie i filozofie a poté se pohroužíme do tématu, jaké je to asi být rostlinou. Bude sbírat semínka vědeckých důkazů a opatrně zkoumat, kde by za přispění dalšího výzkumu mohla vyklíčit. (str. 19)

***

 Chceme-li objevit inteligenci rostlin, ať už v jakékoli podobě, musíme se zaměřit na protřelé, životem ošlehané divoké rostliny – a podívat se na ně nikoli očima botanika zvyklého zkoumat vyšlechtěné rostliny v laboratoři, ale pronikavým a nezaujatým pohledem přírodovědce. Abychom v sobě tento celostnější přístup podnítili a dokázali zodpovědět nespočet otázek, které naše revoluční pojetí rostlin v následujících kapitolách vyvolá, budeme se odkazovat na různé oblasti vědeckého výzkumu, ale i na jiné oblasti myšlení, například na filozofii. Nemůžeme radikálně změnit vlastní paradigma a náhled na věc, když se omezíme pouze na ortodoxní vědecký kánon. Musíme využít nejrůznější nástroje bádání a s očima na stopkách vykročit do neznáma. Kniha Planta sapiens bude tudíž srůstem nejrůznějších souborů myšlenek s hlubokými kořeny, které se propletou dohromady, aby se rozvinuly do netušených končin. (str. 35)

Pokračujte na zbytek ukázky.

 

O autorovi

Paco Calvo je profesor filozofie vědy působící v Laboratoři minimální inteligence (MINT Lab) na Murcijské univerzitě ve Španělsku, kde zkoumá především možnosti inteligence rostlin. Zabývá se ekologickými základy rostlinné inteligence a provádí experimentální studie na pomezí rostlinné neurobiologie a ekologické psychologie. Za posledních deset let na téma rostlinné inteligence hojně přednáší k odbornému i neodbornému publiku po celém světě.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

————————————————

Naši předkové se obraceli k přírodě, kdykoliv nastaly zdravotní nebo psychické komplikace. Věřili, že jim příroda vždy pomůže. Postupně rostliny nahradila farmaka. Nenastal však čas vyměnit některé léky za čerstvé bylinky?

Jsou místa na zemi, která jsou posvátná, jen si k nim dojít, nechat se jimi okouzlit. Rostou tu bylinky a ševelí vítr, jiskří prameny čistých studánek, svítí slunce a k odpočinku láká stín. Člověk se smí natáhnout do zelené trávy, zavřít oči a být chvíli sám pro sebe. Obklopen radostí, která se zhmotňuje v ptačím zpěvu i zvonici na kopci. Jsou taková místa, která nás učí, léčí, přivedou k sobě. Jako bychom zde uchopili celou svou podstatu, od základu narovnali, vyživili kořeny. Tak jako moudře činili též předkové, zapředeni do okamžiků plynoucího dne.

Vydejme se společně bylinkovými stezkami, s košíkem plným voňavých léčivek, zadělejme na mast, hojivou tinkturu, uvařme z rána uzdravující sirup. Pomalu plyňme v područí přírody, neboť je moudrá, dávající, laskavá a pro nás. Naučme se opět číst v odkazech předků, pochopme zákony zrození a ticha, živme v sobě pohádky, zvyky a tradice, neboť jsou podstatou, jádrem i cestou. Cestou, která nás přivede na práh milovaného domu, k čistě prostřenému stolu, dlaním, které pohladí. Do zahrádek, kde kvete máta, modravá chrpa, fialový sléz, kde to zní zpěvem a láskou k dobrému.

Zavřeme vrátka na petlici a vydejme se dále, do luk a lesů, hájů a luhů, napříč dalším štědrým bylinářovým rokem, který je opět naplněn poznáním a vůněmi.

Štědrý bylinářův rok II

Autorka: Zuzana Švédová

Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Formát: 200×258 mm
ISBN: 978-80-271-3645-2
Doporučená cena: 799 Kč

Knihu Štědrý bylinářův rok II vydalo nakladatelství Grada.

 

Ukázka z knihy

Fotím-li první lístky medvědího česneku, spousta z nich má na svém vrcholku, pevném, ryze zeleném kopí, napíchnutou vlajku včerejšího listoví. Voní tu střemcha a bzučí zimou ztěžklí, odvážní čmeláci, kteří se vylíhli předešlého léta. Hledají nektar, sbírají pyl, stejně jako i pátravé, přičinlivé včely. I ony již smějí ochutnat úrodu, napít se z kalíšků křivatců a hluchavek.

A pak jaro počne svlékat hadům kůži, načeše louky, slunci splete pruty. A těmi vytáhne i nejmenší lístky, květy prvních třešní, růž snových jabloní. Jedině pak se z korunních plátků utvářejí makovice, dozrává hloh a sladký myrobalán. V tom všem má prsty roztoužené jaro, protože dalo a bylo vyslyšeno, svěceno a velebeno včelami a motýly, dešti a bouřkami, sluncem a půdou, listy předešlého podzimu, pradávným zákonem i radostí svatojánských ohňů. Tichými modlitbami žen, které vědí, žen, kterým stále čas nepožehnal vráskami života, na krku růženec a v kapse chléb. Kus dobrého, naplněného, dávajícího života, který též nakrmil zítřejší posloupnost, skrze naše děti, děti jejich dětí. (str. 12)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

Zuzana Švédová působí jako nutriční terapeut. Během své práce se zaměřuje převážně na diabetiky, ať už 1. či 2. typu, metabolické poruchy, autoimunitní neduhy. Věnuje se též dětem, dětskému stravování, naše nejmenší učí kouzlu bylinek, které jsou její velikou vášní. Pořádá workshopy a přednášky, během kterých nás přibližuje zpět k našim kořenům, ze kterých prýští energie a síla. V jejím volném čase bádá a hloubá ve starých spisech, ze kterých vytahuje kouzla zašlých let, která se pak snaží otisknout do knih naplněných bylinami, tradicemi či dávnými zvyky. Mimo to též ráda tvoří, ať už v kuchyni nebo na zahradě. Miluje fotografování, aranžmá, výlety, hudbu, knihy, psychologii a prastará tajemství. Velikou láskou je jí syn, který jí dny naplňuje radostí a sluncem, stejně tak jako rodina a dobří lidé kolem ní. Je autorkou knihy Štědrý bylinářův rok.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Obnovitelné zdroje nebo zdravé jídlo z čerstvých surovin – hesla, kterými se lidé v posledních letech obklopují. Jak toho ale reálně docílit? Tipy najdete v poslední dnes představované knize.

V jasných a logických krocích nabízí knížka Praktická permakultura nástroje, které potřebujete, abyste mohli mít zdravé jídlo, bezpečné bydlení a obnovitelné zdroje.
Zabývá se základními permakulturními principy, popisuje celý proces designu od zhodnocení pozemku až po celkový projekt a obsahuje i podrobné informace o rostlinách, vodě, odpadu, energii, bydlení, potravinách, zvířatech a strukturách, které v zahradě potřebujete. Obsahuje příklady dobré praxe z různých koutů světa a je to neocenitelný zdroj inspirace, který vám pomůže přeměnit váš pozemek na udržitelný ekosystém.

Praktická permakultura

Pro domov, komunitu i celou Zemi
Autoři: Jessi Bloomová, Dave Boehnlein
Přeložila: Jana Fořtová

Počet stran: 320
Vazba: brožovaná
Formát: 216×254 mm
ISBN: 978-80-7364-137-5
Doporučená cena: 450 Kč

Knihu Praktická permakultura vydalo nakladatelství Barrister & Principal.

 

O autorech

Jessi Bloomová je ekologická krajinářka, autorka a učitelka. V roce 2000 založila společnost NW Bloom EcoLogical Landscapes, aby rozšiřovala povědomí o permakultuře, udržitelném krajinném designu, výstavbě a hospodaření s půdou.

Dave Boehnlein působí jako ředitel vzdělávání na permakulturní usedlosti Bullock’s na ostrově Orcas ve státě Washington. Je také ředitelem a zakladatelem společnosti Terra Phoenix Design a členem Cascadia Permaculture Institute.

Zdroj informací: nakladatelství Barrister & Principal


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Kterému pojetí přírody dáváte přednost? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePlanta sapiens
O inteligenci rostlin

Calvo, Paco

Kazda, 2022

zobrazit info o knizeŠtědrý bylinářův rok II

Švédová, Zuzana

Grada, 2022

zobrazit info o knizePraktická permakultura
Pro domov, komunitu i celou Zemi

Bloomová, Jessi – Boehnlein, Dave

Lukáš a syn, 2022

Napsat komentář