Ukázka z knihy Mia a delfín (Zuzana Barilová)

mia a delfin
Dnes jsme vybrali ukázku z knihy, která je určena čtenářům od 9 let. Rozhodně se ale může líbit i mladším i starším čtenářům, kteří mají rádi dobrodružné příběhy, mořský svět a zvířata. Knihu doplňují pestrobarevné ilustrace české malířky.

Knihu Mia a delfín vydalo nakladatelství Bambook.

Neuvěřitelný Koko

Delfíni jsou mimořádná zvířata. Jsou neuvěřitelně chytří. Možná víc než spolužák Petr, který letos nezvládl přinést ani jeden domácí úkol a kradl Mie svačinu. Delfíni by určitě na vysvědčení měli samé jedničky. V mnohém se nám podobají. Dýchají stejný vzduch jako my a delfíní maminky krmí svá mláďata mlékem. Hejna spolu dokonce mluví svou vlastní delfíní řečí. Stejně jako si povídáte třeba u vás doma při večeři! Jen to zní malinko jinak. Jako švitoření, štěbetání, cvakání nebo pískání. Rodina delfínů si tak může kupříkladu říct:
„Koukněte na ty legrační tuleně v plavkách ve vodě! Pocákejme je!“
Takže i bystrý Koko dobře věděl, že ho Mia zachraňuje. Je to malá kamarádka a teď musím do vody, myslel si. Byl šťastný, že je vymotaný ze všech těch sítí. Čumákem už docela spokojeně cvakal ve vodě. Ploutev ho zatím bolela, ale už méně než před chvílí, a soustředil se na jediné! Dostat se do moře. Zvedl hlavu a zakvíkal. Mia si k němu klekla a snažila se ho postrčit do vody. Byl ale pořádně těžký!
„Vlna! Teď, Koko, vyskoč!“ zakřičela Mia a zapřela se o mládě ze všech sil. Koko se opravdu s přílivem další peřeje vymrštil a svezl se na ní hlouběji do moře. Konečně! Zavlnil tělem, máchl ocasem a plaval! I když bílým břichem drhnul o dno. Mia přes průzračnou vodu viděla, jak se vlní dál a dál do modré hlubiny. Dívka stála po pás ve vodě a stále nemohla uvěřit tomu, co se na pláži právě odehrálo. Skutečně zachránila běloskvoucí mládě delfína? Opravdu ho dostala sama do moře? Ona? Bázlivá Mia? Vlny jen tiše šuměly na souhlas. Mia se lehce otřesená pomalu vydala pro své prkno s pádlem…
Najednou se jí o nohy pod vodou otřelo něco hladkého! Brrr, Mia se příšerně lekla a poplašeně zamávala rukama kolem sebe. Pod vodou však spatřila zářivě bílé tělo delfína. Je to možné? Vrátil se? Mia popošla hlouběji. Koko se zničehonic vynořil a zaklokotal vodou v čumáčku. Mia se dojatě rozesmála! Vypadal hrozně legračně! Skoro jako živá fontána na náměstí.
„Kvík – ko – kvík – ko – cvak – cvak – písk,“ povídal Koko a proplaval těsně kolem Mii. Dívka ho stačila letmo pohladit po boku. Delfín byl rychlý. Teď byl u ní, za vteřinku se vynořil o pořádný kus dál. Zaštěbetal něco delfíní řečí a Mia si pomyslela, že jí možná děkuje za záchranu. „Není zač!“ smála se a skoro zapomněla, jak ji ve slané vodě notně pálily pořezané dlaně. Koko předvedl ten nejhezčí delfíní skok, který kdy Mia viděla. Ukázkový bílý oblouk do mořské modři. Pak už děvčátko zahlédlo jen máchnutí ocasní ploutve v dálce. To se asi Koko nadechoval, šťastný, že je volný, a může si plavat, kam se mu zlíbí. Mia se vyhrabala na pláž a vyčerpaná se položila do vyhřátých kamínků. Oddechovala a před očima stále viděla malého bílého delfína. Ale dost snění! Teď se musí dostat za dědou a Nikem zpátky na útes. Unaveně se postavila na nejisté nohy a položila paddleboard na vodu. K dědečkovu molu už pádlovala v sedu, vestu poctivě opásanou kolem těla. Kudrnaté vlasy jí povlávaly ve větru. Měla pocit, že za sebou každou chvíli slyší šplouchnutí či plácnutí, ale bílou ploutvičku už nezahlédla, ať napínala oči, jak chtěla.
„Dědo! Dědečku! Musím ti něco říct!“ volala už na terase.
„Mio, já tobě taky! Nik zmizel! Musíme ho najít!“ řekl děda a rozhodil rukama, když k němu Mia zadýchaně doběhla.
Jak to, že zmizel? Nik nikdy nemizí. Ještě nikdy se od kapitána nevzdálil.
… Kam jen mohl jít?

mia a delfin ukazka

———————————————–

Můžete si přečíst celou ukázku.

———————————————–

O autorce

Zuzana Barilová se dětským knihám věnuje od roku 2019 a je ambasadorkou Nadačního fondu dětské onkologie Krtek. V médiích se pohybuje od roku 2008. Působí v České televizi jako dramaturgyně a moderátorka. Věnuje se zejména pořadům zábavné tvorby. Vystudovala mediální studia a žurnalistiku současně s politologií na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Je příznivcem satirického humoru a sebeironické nadsázky, které se snaží vnést také do knih pro děti. Věnuje se jízdě na vodních lyžích, vaření a dvěma dcerám, a u všech zmíněných aktivit se snaží být vždy nalíčená a upravená. Čtenáři mohou znát její předchozí knihy Anna a víly uličnice nebo Malá Ema.

Zdroj informací: bambook

Ilustrátorka

Martina Becková se už od mládí věnuje malování, ráda pozoruji svět kolem sebe a maluje vše, co je krásné. Zvířata, kytky, krajinky, ale nejvíce ji zajímá lidská tvář, kterou se zabývá dodnes. Od roku 2014 pořádá kurzy malování, na kterých učí olejomalbu technikou Dry bush a Akvarel. V roce 2017 založila vlastní atelier s malou galerií v Semilech, kde tvoří a také učí malovat.

Zdroj informací: martinabeckova.cz


BambookNakladatelství BAMBOOK je součástí nakladatelského domu Grada. Nabídka Grady pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd. Značka BAMBOOK je určena všem dětským čtenářům. Nabídkou dětských knížek provází její maskot, pandí kluk Bambook, který seznamuje děti se světem čtení a příběhů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMia a delfín

Barilová, Zuzana

bambook, 2022

Napsat komentář