Ukázka z knihy Malá Ema (Zuzana Barilová)

Mala Ema
Díky spolupráci autorky Zuzany Barilové a ilustrátorky Markéty Vydrové spatřila světlo světa hlavní hrdinka, šestiletá Ema. Ta každý den zažívá různá dobrodružství díky věrným zvířecím kamarádům. A začínající čtenáři mohou být u toho.

Knihu Malá Ema od autorky Zuzany Barilové
vydalo nakladatelství Grada v edici Čtení pro prvňáčky.

Ema a Kulička

K šestým narozeninám dostala Emička od maminky a tatínka ten nejlepší dárek pod sluncem. Chlupaté překvapení mělo dlouhatánské hebké uši a růžový čumáček. Hned jím začalo zvědavě čenichat. Ema tenkrát skoro plakala štěstím. Králíček!
Dostala králíčka!
Z roztomilého chlupatého uzlíčku se ale vyklubal pěkně divoký ušák…
Venku svítilo sluníčko a pofukoval jarní větřík. Emička se před obědem opatrně vydala s králíčkem, kterého pokřtila Kulička, na zahradu. Nejprve mu chtěla ukázat jen strom. Pak ho ale nechala pacičkou sáhnout i po lístku. Kulička nadšeně stříhal ušima a nasával čumáčkem všechny nové pachy.
A tak ho dobrosrdečná holčička nakonec nechala proběhnout i po travičce.Králíček byl sice ochočený, volnost se mu ale zalíbila. Všude to vonělo čerstvou trávou a malý chlupáč nevěděl, kam skočit dřív. Než se Emička nadála, milý Kulička odhopkal pod plotem rovnou k sousedům. Hop, hop, hop. Přeskákal vedlejší zahradu jako nic a už okusoval salát. Jéje, vyděsila se holčička. Sousedčina opečovávaná zahrádka! Musí králíka okamžitě chytit!
Ema odstrčila staré plaňky a prolezla plotem. Přeběhla trávník i cestičku a bez váhání skočila za malým nenasytou do záhonu. Sousedka ale měla zeleninový záhonek pořádně zalitý, a tak se děvčátko zabořilo do hlíny až po kotníky.
Nové červené tenisky zůstaly hluboko mezi řádky mrkve a salátů.
Ema na to ale nijak nedbala a bez váhání pokračovala v pronásledování. Přikrčila se, aby ji malý uprchlík neviděl. Čekala na svou příležitost. Kulička si jí vůbec nevšímal a pochutnával si na kedlubnách. Vtom Ema vyrazila a šipkou po něm skočila.
Malý králíček byl ale i tentokrát rychlejší. Zakoulel očima, střihl ouškem a hbitě uskočil. Emička dopadla nosem do bahna. Kulička mezitím vesele odhopkal na schody sousedovic domu a s plným bříškem se tam uvelebil. Skoro se zdálo, že čeká, až ho Emička přijde podrbat za ušima.

Mala Ema 1

Králičí pohroma

Náhle sousedka otevřela dveře. Rozhlédla se a vytřeštila oči. Emička se zrovna celá zabahněná hrabala ze záhonu. „Pozór!“ Překvapené paní Strakáčkové se otřelo o nohy něco chlupatého. Vypískla strachy a uskočila. Umolousaný králíček prosvištěl kolem jejích kotníků rovnou do domu! Sousedka nezaváhala a mrštně vyrazila za ním.Milý Kulička zamířil nejprve do obýváku. Zablácené pacičky proběhly po kobercích, mokrý kožíšek se otřel o křesla. Když tu Kulička nenašel nic ke hlodání, odhopkal do kuchyně. Tam nadšeně začenichal. Vůně dřeva! Ostrými řezáky se pustil do jídelního stolu.
„Jedeš, ty potvoro!“ vykřikla paní sousedka.
Ještě pořád nevěřila vlastním očím. Chňapla smeták a jako rytíř s kordem se vrhla po ušatém stvoření. Kulička před ní ale včas uskočil za skříň.
Zato paní Strakáčková králíkův úhybný manévr nečekala. Hlavou narazila do stolu, až se jí zatmělo před očima. Za skříní s nádobím se zatím ozývalo škrábání. Kulička se tam usadil na zadních packách a ostrými zoubky ohlodával stěnu. Paní Strakáčková se zlostně narovnala. Vždyť jí trvalo tři roky, než pana Strakáčka přiměla, aby vymaloval. A teď jí to ten hlodavec okouše. S funěním začala skříň odstrkovat. Ještě kousek, ještě kousek a brzy na králíka dosáhne.
Kulička ale nehodlal dát svou kůži lacino. Zaprskal jako kocour a vyrazil přímo proti nohám statné sousedky. Paní Strakáčková náhlou výměnu rolí neočekávala. Lekla se, poplašeně vypískla a snažila se uskočit. Jenže za skříní bylo pro velkou paní sousedku málo místa. Nábytek se otřásl, nádobí zařinčelo.
V pravou chvíli se v kuchyni objevila Ema. V jedné ruce držela mrkev, ve druhé zablácené tenisky. Mlsoun Kulička byl u ní dřív, než se sousedka stačila vzpamatovat a smetákem ho přetáhnout. „A ven!“ zachraptěla rudá paní Strakáčková zpoza skříně. Děvčátko víc pobízení nepotřebovalo a s králíčkem v podpaží spěšně vycouvalo z kuchyně.
Vetřelec Kulička pak usnul hned, jak ho Emička doma položila do klece. Chudáček, ta jeho dobrodružná výprava ho úplně vyčerpala, pomyslela si soucitně holčička.

Mala Ema 2

——————–

Prolistujte si další ukázku.


Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd. Značka BAMBOOK je určena všem dětským čtenářům. Nabídkou dětských knížek provází její maskot, pandí kluk Bambook, který seznamuje děti se světem čtení a příběhů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMalá Ema

Barilová, Zuzana

Grada, 2018

Napsat komentář