Příběh nejslavnějšího vládce starověku

Tutanchamon_uvodni
Ku příležitosti stého výročí objevení Tutanchamonovy hrobky vydává nakladatelství Jota novou knihu egyptologa a archeologa Miroslava Bárty s názvem Tutanchamon: Století záhad a objevů.

Přesně před sto lety – v listopadu 1922 – došlo na západním břehu starověkých Théb, v Údolí králů k jednomu z největších objevů světové archeologie. Egyptský chlapec Hussein Abd el-Rassul, který pracoval jako nosič vody při výzkumu britského archeologa Howarda Cartera, náhodně narazil na začátek kamenného schodiště vedoucího ke vchodu do hrobky. Během několika málo dní bylo jasné, že půjde o unikátní objev nevykradené hrobky staroegyptského vládce, který se měl tisíce let po své smrti stát snad nejznámějším panovníkem starověku… V roce 1922 se tak Tutanchamon probudil po více jak třech tisících letech k novému životu a jeho hrobka s pohřební výbavou, jež přesahuje hranice fantazie, i jeho krátká životní pouť dodnes nepřestávají uchvacovat celý svět. Publikace provází čtenáře osudovými milníky v životě krále, který byl v době své vlády ještě chlapec, jeho rodiny a slavných předků – dědečka Amenhotepa III., otce a legendárního náboženského reformátora Achnatona. Prostřednictvím textů a fotografií navštívíte jeho hrobku a vydáte se na cestu do staroegyptského zásvětí. Prožijete nervy drásající dny a týdny během objevování hrobky a budou vám odkryta tajemství, která hrobka může i nadále skrývat. Tutanchamonův příběh je totiž stále ještě rozepsán…

 

Tutanchamon

Století záhad a objevů
Autor: Miroslav Bárta

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-7689-052-7
Doporučená cena: 588 Kč

Knihu Tutanchamon vydalo nakladatelství Jota.

 

Ukázka z knihy

Tutanchamon_ukazka1

Přečtěte si celou ukázku a také naši reportáž věnovanou knize.

 

O autorovi

Prof. Mgr. Miroslav Bárta, Dr. (*1969) je egyptolog a archeolog, dlouholetý ředitel Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Vede české výzkumy v Egyptě a Súdánu, těžiště jeho archeologické činnosti spočívá ve výzkumu lokality stavitelů pyramid v Abúsíru nedaleko Káhiry. Je nositelem mnoha prestižních mezinárodních cen za svou činnost ve vědě (Alexander von Humboldt, Fulbrightovo stipendium, cena nadace Michela Schiff Giorgini), v letech 2003 a 2004 vyučoval na americké University of Pennsylvania, v roce 2014 mu byla na American University v Káhiře udělena tzv. Simpsonova profesura. Působil také na mnoha univerzitách v západní Evropě i v zámoří.

Kromě egyptologie, kde se mimo jiné zaměřuje na období stavitelů pyramid, historii a archeologii 3. tisíciletí př. Kr., se dlouhodobě zabývá multidisciplinárním studiem fenoménu kolapsů, vzestupy a pády komplexních civilizací. Výsledkem jeho práce v této oblasti jsou spoluautorství a editorství publikací s názvy Něco překrásného se končí. Kolapsy v přírodě a společnosti (společně s Petrem Pokorným; Praha 2008), Kolaps a regenerace: Cesty civilizací a kultur. Minulost, současnost a budoucnost komplexních společností (společně s Martinem Kovářem; Praha 2011; Cena rektora UK v Praze za tvůrčí počin roku), Civilizace a dějiny. Historie světa pohledem dvaceti českých vědců (společně s Martinem Kovářem; Praha 2013), Lidé a dějiny. K roli osobnosti v historii v multidisciplinární perspektivě (společně s Martinem Kovářem; Praha 2017), Povaha změny. Bezpečnost, rizika a stav dnešní civilizace (společně s Martinem Kovářem a Otakarem Foltýnem; Praha 2015) a Na rozhraní. Krize a proměny současného světa (společně s Martinem Kovářem a Otakarem Foltýnem; Praha 2016). Přečtěte si také recenzi knihy Příběh civilizace: Vzestup a pád stavitelů pyramid.

Více informací najdete na webu nakladatelství Jota.


Nakladatelství JOTA vydalo za téměř třicet let své existence na českém knižním trhu více než 2 500 titulů v celkem téměř 8 milionech výtiscích. Na počátku mělo Nakladatelství JOTA jediného zaměstnance, dnes jich má 24 a dalších 35 stálých externích spolupracovníků. Vydává překlady světových autorů, turistické průvodce, cestopisy, literaturu faktu a military aj.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTutanchamon
Století záhad a objevů

Bárta, Miroslav

Jota, 2022

Napsat komentář