Nenechte si ujít v týdnu od 16. do 22. ledna 2023

nenechte_si_ujit
Další lednový týden je před námi a s ním i přehled literárních akcí. Běžte se schovat před studeným počasím například do pražské Knihovny Václava Havla. Nebo přijďte do brněnské knihovny, kde probíhají akce pro malé i velké čtenáře.

V pondělí 16. ledna si v Praze nenechte ujít diskuzi ke knize Restart pojednávající o rozdělení Československa. Od jeho rozpadu a vzniku dvou samostatných států už uplynulo třicet let. Redaktoři České televize Jana Peroutková a Petr Švec v knize vedou rozhovory s různými osobnostmi (např. Petr Fiala, Michael Kocáb, Věra Jourová a další) právě na toto téma. Diskuze začíná v Knihovně Václava Havla v 19.00.

Do Knihovny Jiřího Mahena v Brně si přijďte v úterý 17. ledna poslechnout přednášku Jazyky a komunikace Josefa Vojáčka. Dozvíte se třeba, kolik je na celém světě jazyků, jak vznikly či které z nich se využívaly jako mezinárodní. Začátek přednášky je v ústřední knihovně na Kobližné v 16.00.

Ve středu 18. ledna dorazí do Městské knihovny v Praze editorka Zuzana Gabrišová, která představí antologii českých básnířek Milá Mácho pokrývající časové období zhruba od poloviny 19. století do současnosti. V knize najdete renomované a oceňované básnířky, ale nechybí ani téměř zapomenuté autorky, jejíchž verše ovšem dosahují rozdílné kvality. Přijďte do Domu čtení na ulici Ruská v 18.00.

V Praze se ve středu 18. ledna koná také beseda s Jánem Markošem – šachovým velmistrem, teologem a autorem knihy Síla rozumu v bláznivé době. Dozvíte se zajímavé informace ohledně diskuzí na internetu, odhalování dezinformací, argumentačních faulech či ignorování pravdy. Těšit se můžete i na několik hostů: např. na televizního moderátora Václava Moravce. Buďte v Knihovně Václava Havla v 19.00.

A přesuneme se do Ostravy, kde se ve čtvrtek 19. ledna můžete setkat s novinářkou a spisovatelkou Scarlett Wilkovou, která bude hostem autorského pořadu paní Vlaďky Dohnalové Mariánskohorské kafíčko. Mluvit budou o románovém debutu Až uvidíš moře. Jde o vyprávění o uprchlících, kteří v roce 1948 opustili Řecko kvůli občanské válce. Do Československa tehdy dorazila i desetiletá Sotiria. Jaký život ji čeká? Více se dozvíte od 17.00 na pobočce J. Trnky Knihovny města Ostravy.

V Praze se ve čtvrtek 19. ledna můžete zúčastnit diskuze ke knize Poloostrov Krym: Od křižovatky kultur k ruské kolonii. Diskutovat budou autoři Helena Ulbrechtová a Radomír Vlček ze Slovanského ústavu Akademie věd ČR a také novinář a rusista Libor Dvořák. Jaké jsou kořeny deklarovaných nároků Ruska na toto území? A co Krym znamenal pro Ukrajince? Na tyto a další otázky zazní odpovědi. Přijďte do Knihovny Václava Havla v 19.00.

A na závěr ještě akce určená nejmenším čtenářům! Knihovna Jiřího Mahena v Brně naplánovala na pátek 20. ledna čtení pro děti do 4 let z knihy Obejmi mě, prosím. Vydejte se společně s tátou Medvědem a malým Medvídkem na pouť lesem. Medvědi totiž znají recept na šťastný život a chtějí se o něj podělit i s ostatními zvířátky! Čtení začíná v 10.00 na pobočce Komín.

 Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář