Zpátky do šumavských lesů!

Chraplave choraly_uvodni
Básník a tulák Roman Szpuk ve své autobiografické próze popsal výpravy do šumavské přírody. Deníky oceněné Cenou Josefa Škvoreckého provázejí básně a fotografie. Chraplavé chorály vycházejí v rozšířeném druhém vydání.

V autobiografické próze popisuje básník, meteorolog a tulák Roman Szpuk své výpravy do lesů Šumavy. Vydává se na bouří bičovanou rozhlednu na vrcholu Boubína, na zimní přechod Basumského hřebene nebo za říjícími jeleny. Potkává se s lidmi z okraje společnosti, často však s vnitřním bohatsvím. Deníky prokládá krátkými básněmi – haiku a doplňuje je fotografiemi, pořízenými vlastnoručně vyrobenou camerou obscurou. Kniha byla nominována na Cenu Josefa Škvoreckého. Druhé vydání je rozšířeno o texty z roku 2018.

Chraplavé chorály

Lyricko-meteorologické deníky
Autor: Roman Szpuk

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 115×165 mm
ISBN: 978-80-88268-70-3
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Chraplavé chorály vydalo nakladatelství 65. pole v edici Tah.

 

Ukázka z knihy

Audience u gigantů

18. 12. 2005

Stoupám vzhůru na Skláře, kde se sníh – ve Vimperku mokrý a lepkavý – změnil v oslepující vánici. Na Hajné Hoře mi postupně přibíhají vstříc dva psi. Nepříjemný zážitek, člověk nikdy neví, neskončí-li s prokousnutým stehnem v nemocnici dřív, než se mu město ztratí z dohledu. Na Sklářích se pak bez jediného zaštěknutí vyřítil z vrat místního bordelu černý vlčák a začal po mně skákat. Jsem v rumunských Karpatech, nebo na Šumavě? ptám se a trnu, jak střetnutí s neznámým psem skončí. A vida: vlčák se vydává na Boubín se mnou. (str. 11)

 

O autorovi

Roman Szpuk se narodil roku 1960 v Teplicích, od roku 1989 žije ve Vimperku. V současnosti působí na meteorologické stanici Churáňov jako pozorovatel počasí. Pracoval mimo jiné jako noční hlídač kravínů, lesní dělník, strážce CHKO Šumava. Roku 1983 založil nonkonformní sdružení básníků, prozaiků a písničkářů Skupina XXVI. Básně publikuje od roku 1982, vydal více než desítku sbírek (mj. Silentio pro smíšený sbor, 2009; Kámen v botě, 2011) a knihu básnických próz Chraplavé chorály (2013), na kterou volně navazují publikace vydané v nakladatelství 65. pole A zavaž si tkaničky (2016) a Klika byla vysoko (2018).

Zdroj informací: nakladatelství 65. pole

 

Edice Tah – jihočeská beletrie

Kniha vyšla v edici Tah – jihočeská beletrie. Jedná se o českou beletrii s vazbami na jižní Čechy. Název edice symbolizuje tah mimo šachovnici na šedesáté páté pole, ale také hospodský tah či tah stěhovavých ptáků.

Zdroj informací: nakladatelství 65. pole


Nakladatelství 65. pole bylo založeno v roce 2007. Sídlí v Praze na Palmovce. Vydává českou i překladovou beletrii, naučné knihy, životopisy a dětskou literaturu. Zaznamenalo mimořádný úspěch s knihou Tomáše Sedláčka Ekonomie dobra a zla, která daleko překročila hranici svého žánru, dočkala se zahraničních ocenění, divadelního zpracování a byla přeložena do 16 jazyků. Název nakladatelství byl inspirován počtem šachovnicových polí (64). Symbolizuje přesahující a nečekané.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeChraplavé chorály
Lyricko-meteorologické deníky

Szpuk, Roman

65. pole, 2022

Napsat komentář