Nenechte si ujít v týdnu od 5. do 11. prosince 2022

nenechte_si_ujit
Pokud patříte mezi literární nadšence, určitě budete rádi za zajímavé tipy na literární akce. Nenechte si ujít setkání se spisovatelkou Hanou Lundiakovou, Annou Luňákovou či Ivanou Fajnorovou. A těšit se můžete také na předvánoční veletrh Knihex.

Začneme akcí pro děti, které už se jistě nemohou dočkat Vánoc. Knihovna Jiřího Mahena v Brně naplánovala na pondělí 5. prosince čtení pro nejmenší z vánoční knihy Ježíšek a Barborka. Barborka chce navštívit svou tetu a cestou zažije velké dobrodružství! Buďte na pobočce Černá pole od 16.00.

Pokud byste v pondělí byli s dětmi příliš zaneprázdnění, můžete dorazit na čtení pro nejmenší, které se koná o den později, tzn. v úterý 6. prosince, a opět ho zorganizovala Knihovna Jiřího Mahena v Brně. I tentokrát se můžete těšit na vánoční příběh! Půjde o knihu Zachráněné Vánoce od oblíbené autorky Lenky Rožnovské. Vypráví o malém chlapci, který se na Štědrý den vydá pro betlémské světlo. I jeho na cestě čeká velké dobrodružství… Začátek je v 16.30 na pobočce Bohunice.

A nyní tu máme akci pro dospělé čtenáře: v úterý 6. prosince přijede do Knihovny Jiřího Mahena v Brně spisovatelka a songwriterka Hana Lundiaková. Na svém kontě má povídkový soubor Vrhnout, novelu Černý Klarus či romány Imago. Ty trubko!Co je ti do toho a zatím nejnovější Hyena. Autorka se vyznačuje svým neotřelým způsobem psaní, ve kterém míchá jazykové i stylové experimenty. Představí se v ústřední knihovně na Kobližné od 17.30.

Další akce potěší především fanoušky show Peče celá země! Ve středu 7. prosince se můžete zúčastnit besedy s jedním z účastníků: Jan Jirka představí svou kuchařku Pečení Jenda báseň. Obsahuje různě náročné recepty z jednoduchých a snadno dostupných surovin a líbit se bude jak ostříleným kuchařům, tak začátečníkům, kteří by své dovednosti v pečení rádi zlepšili. Beseda spojená s autogramiádou začíná v 17.00 v knihkupectví Knihy Dobrovský v Brně na Čáře (Joštova).

Do Městské knihovny v Praze zavítá ve čtvrtek 8. prosince Anna Luňáková. Jde o doktorandku FF UK (obor Francouzské literatury a literatury frankofonních zemí), která také moderuje pořad Artcafé na Vltavě a působí jako redaktorka revue Prostor. Znát můžete její experimentální román Tři! a básnické skladby Jen ztratím jméno. Buďte v Domě čtení na ulici Ruská v 18.00.

Ve stejný den, tedy ve čtvrtek 8. prosince, se v Knihovně Jiřího Mahena v Brně můžete setkat se spisovatelkou Ivanou Fajnorovou. Představí vám svůj první román Emilka, který vás zavede do 1. poloviny 20. století. Hlavní hrdinka čelí mnoha radostným i bolestným okamžikům. Přesto se nevzdává! Setkání se uskuteční na pobočce Jundrov od 17.00.

V sobotu 10. prosince bude v Praze představena pestrobarevná sbírka rozpustilých básniček o divných tvorech Tasemnice hledá byt. Líbit se bude školákům i starším čtenářům. Autorem je mistr České republiky ve slam poetry Ondřej Hrabal. Akce začíná v 15.00 v pražském knihkupectví 2veverky.

Na závěr bychom vás rádi pozvali na knižní jarmark Knihex, který se koná v sobotu 10. a v neděli 11. prosince ve Francouzském institutu v Praze. Potkáte zde plno malých nakladatelů a seznámíte se s jejich knihami. Součástí je i bohatý doprovodný program: autorská čtení, divadelní představení či workshopy. A určitě zde najdete mnoho originálních titulů, kterými svým blízkým uděláte pod stromečkem velkou radost.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář