Naučte se nastavit si hranice

zustan ok uvodni
Kontakt s lidmi neodmyslitelně patří k naší společnosti. Jak ale komunikovat správně, jak se vyhnout konfliktům, být navíc dostatečně odolným a dokázat v komunikaci nastavit jasné hranice? Na mnohé z těchto otázek odpovídá dnešní kniha, v níž najdete také příklady z praxe.

Slavná kniha Já jsem OK, ty jsi OK vyšla jako dílo amerického psychiatra Thomase A. Harrise, ale důležitou roli při jejím vzniku měla i Harrisova žena a spolupracovnice Amy. Šestnáct let poté se již Amy stala hlavní autorkou navazující publikace Zůstaň OK, která mnohá témata první knihy rozpracovává a aplikuje v praxi. Čtenáři se tak za pomoci výkladů, příkladů a diagramů dozvědí další informace o Rodiči, Dospělém a Dítěti, kteří představují různé složky našeho já a které se projevují jak v našem vnitřním životě, tak v kontaktu s druhými lidmi, například v našem vztahu k vlastním dětem. Kniha je vhodná pro každého, kdo chce ve svém životě omezit různé neblahé hry a scénáře typu „ano, ale“ nebo „až se stane to a to, udělám to a to“. S její pomoci se naučíte nastavovat si hranice, být odolní, přijmout zodpovědnost za vlastní život, řešit konflikty a předcházet všem příčinám starostí, strachu, deprese či pocitů neadekvátnosti. Kniha je ceněna pro maximálně přístupnou formu, s jakou představuje základy transakční analýzy.

Zůstaň OK

Transakční analýza v praxi
Autoři: Amy Bjork Harris, Thomas A. Harris
Přeložila: Alžběta Jamieson

Počet stran: 296
Vazba: brožovaná
Formát: 142×204 mm
ISBN: 978-80-262-1939-2
Doporučená cena: 429 Kč

Knihu Zůstaň OK vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Vždy mě zalije pocit ohromného štěstí, když se podívám na naši růžovou zahradu nebo na krásně prostřený stůl, protože vím, že kdyby má matka ještě žila, zahrnula by svou malou holčičku mořem komplimentů za to, že je tak šikovná. Slyším v hlavě její slova přehrávající se přesně tak, jak je tolikrát pronesla. Slyším také svého otce zvolat „To je úžasné!“, když jsem jako dítě poprvé a správně použila nějaké nové a obtížné slovo; pochválil mě, dokonce i když jsem je použila nesprávně, ale vytáhl přitom slovník, „abychom se jej mohli naučit spolu“. Obvykle se nám nedaří přestat s tím, za co jsme nebo jsme byli chváleni. Může se jednat o požehnání i prokletí podle toho, o co jde.

Prolistovat si můžete také kompletní ukázku.

O autorech

Thomas A. Harris byl americký psychiatr, transakční analytik, kolega a přítel Erica Berneho. V roce 1967 vydal svou proslulou knihu Já jsem OK, ty jsi OK, jejíž název se stal jedním z hesel americké kultury tehdejší doby. Jeho žena Amy Bjork Harris je bývalá novinářka a lektorka transakční analýzy.

Zdroj informací: Portál


Nakladatelství Portál bylo založeno v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly další oblasti jako sociologie, politologie, zdraví, média, antropologie, ekologie, filozofie, ekonomie, sémiotika či kulturologie.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZůstaň OK
Transakční analýza v praxi

Harris, Bjork Amy – Harris, Thomas A.

Portál, 2022

Napsat komentář