Nemožný úkol

laska_z_manhattanu
Chcete vědět, jak neotesaného muže proměnit v gentlemana? Ano, zní to jako nemožný úkol. Ale Violet Townsendová vám ukáže, jak se s touto výzvou popasovat!

Láska z Manhattanu není první knihou Lauren Layneové, která se dočkala českého překladu. Nakladatelství Metafora již kromě zmíněné novinky letos vydalo i román Láska naslepo. V něm se zaměřila na seznamování pomocí on-line aplikací. Pokud by vás toto téma zaujalo, můžete si přečíst i naši recenzi. Lákavé téma si autorka zvolila i pro své nejnovější vyprávění: dozvíte se, jak z neotesaného muže udělat gentlemana!

Nejprve se seznámíte s Edith Rhodesovou: výkonnou ředitelkou konglomerátu Rhodes International. Jde o firmu, která denně provádí investice do nemovitostí v hodnotě milionů dolarů. Edith by už však ráda šla do důchodu, jenže nemá firmu komu předat. Manžel i syn Adam už bohužel zemřeli. Při uklízení synových věcí Edith narazí na důležitý dokument: na rodný list neznámého mladého muže jménem Kain Stone. A jako otec je uveden právě její syn Adam. Opravdu před ní několik let tajil existenci jediného vnuka?

Určitě vás nepřekvapí, že Edith Kaina vyhledá. Vždyť jde o jediného dědice Rhodes International! Firmu vždy řídil někoho z rodiny a Edith chce tuto tradici i nadále zachovat. Kain však ani trochu nezapadá do Edithina světa – chováním, vzhledem a bohužel ani vyjadřováním.

Musí se naučit lepším způsobům, aby se mohl pohybovat nejen v obchodním světě, ale i mezi lidmi příslušné společenské vrstvy. (str. 18)

Proto si Edith přizve na pomoc Violet. Violet je už dlouho neoficiálně její pravou rukou a o obchodním světě se od Edith hodně naučila. A navíc: nikdo nezná nepsaná pravidla života na Manhattanu lépe než ona!

Kain a Violet jsou odlišní jako noc a den. Vyrůstali v rozdílných prostředích, pohybují se mezi jinou společenskou vrstvou a samozřejmě se liší i jejich charaktery – alespoň na první pohled. Kain se chová jako hrubián a neustále kolem sebe kope. Vyrůstal jen s matkou, protože jeho otec třicet let předstíral, že neexistuje. Odpustí mu někdy? Zvykne si na život v New Yorku? Přesvědčí ho vidina peněz a společenské prestiže, aby se od základu změnil a firmu převzal?

Violet se narodila do bohaté rodiny a kvůli vzhledu a vystupování by ji někteří mohli považovat za rozmazlenou princezničku z Upper East Side (včetně Kaina). Má však dobré srdce: chová se mile k lidem kolem sebe, pravidelně (a zadarmo) doučuje studenty a angažuje se v charitativních organizacích. Jak se postaví výzvě, která ji čeká?

Absurdita tohoto úkolu v sobě měla zvláštní půvab. Jak je to dlouho, co stála před nějakou zajímavou výzvou? Zvládla by z toho vzteklého, neotesaného mladíka udělat lva salónů? Představitele newyorské smetánky? (str. 19)

Kniha svým dějem připomíná slavnou divadelní hru Pygmalion, což je uvedeno i na přebalu. Já vidím mnoho podobností i s americkou romantickou komedii Deník princezny, kterou jsem milovala jako dospívající dívka. S tím rozdílem, že správným způsobům se má tentokrát naučit třicetiletý muž. A určitě už velmi dobře tušíte, že to bude v mnohém komplikovanější než proměna středoškolačky! Kain je vzpurný a neustále Violet popichuje. Kromě revize jeho šatníku na něj čekají i lekce společenského chování, poznávání nového města i newyorské smetánky.

Ačkoli děj románu byl pro mě předvídatelný (nejspíš i kvůli podobnosti s výše zmíněným filmem), čtení jsem si moc užila. Samozřejmě se zde mnoho věcí odehrálo jinak než ve filmu a liší se i závěrečnou pointou. Hlavní hrdinové jsou starší, což se promítá do jejich životních priorit. Navíc se mezi sebou neustále handrkují a splnění úkolu se pro ně stává výzvou – jen pro každého v jiném slova smyslu. Zatímco Violet dělá vše, co je v jejích silách, Kain její snahu bojkotuje.

„Sehnala jsi mi špatnou holku, Edith. Sice si o sobě myslí bůhvíco, ale nedokáže se vybičovat k ničemu mimo svou komfortní zónu. Myslí si, že ze mě udělá tvoji loutku, ale nevydrží ani týden.“
„Myslím, že máš pravdu, tohle nebude trvat ani týden,“ souhlasila rozzlobeně Violet. „Ale já z toho nevycouvám – to ty sám si uvědomíš, že je to nad tvoje síly. V mém světě nevydržíš ani den. (str. 20–21)

Najdou Kain a Violet nakonec společnou řeč? Pokud si chcete přečíst příběh, který vás pobaví a zároveň v něm nechybí ani romantika, tak vám Lásku z Manhattanu s radostí doporučuji.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLáska z Manhattanu
aneb jak vyrobit gentlemana

Layne, Lauren

Metafora, 2022

Napsat komentář