Bublinky na Manhattanu

laska_naslepo

Jaké to je, hledat svou spřízněnou duši prostřednictvím seznamovacích aplikací? Lidé v takovém případě nemají tušení, s kým mají tu čest, protože v on-lin světě je velmi jednoduché skrýt svou pravou tvář.

Právě na seznamování on-line se ve svém románu Láska naslepo zaměřila Lauren Layneová. I když nejde o její prvotinu (v červenci letošního roku jí vyjde čtvrtá kniha), je to první příběh, který se dočkal českého překladu. Nakladatelství Metafora své volby určitě nelituje, protože román zpracovává témata, která jsou aktuální a osloví mnoho čtenářek: láska a internetová seznamka.

Hlavní hrdinka, třiatřicetiletá Gracie Cooperová, se od ostatních žen vystupujících v podobně laděných vyprávěních liší jednou věcí: je se svým životem spokojená. Ačkoli i ona musela překonat mnoho překážek, nestěžuje si a bere věci tak, jak jsou. Zkrátka vždy se dokáže rychle přizpůsobit situaci. To pro mě byla příjemná změna!

Jako dítě snila Gracie o tom, že bude slavnou malířkou. Pokusila se o splnění svého snu a přihlásila se na uměleckou školu v Itálii. Z tohoto plánu rychle sešlo ve chvíli, kdy byla jejímu otci diagnostikována rakovina plic. Uměleckou školu vyměnila za obchodní a chopila se vedení rodinného obchodu se šampaňským „Bublinky & jiné na Manhattanu. Malování tak zůstalo pouhým koníčkem.

K úplnému štěstí jí však přece jen něco chybí: láska. Pořád ještě nepotkala toho pravého. A když se konečně zdá, že narazila na muže svých snů, ukáže se, že jde o Sebastiana Andrewse, který ohrožuje její podnikání a snaží se rodinný obchod s téměř čtyřicetiletou tradicí zlikvidovat.

Jak je možné, že v průběhu jedné hodiny se o muži, na nějž myslím jako na lásku svého života, dozvím, že představuje všechno, co na světě byznysu nesnáším? (str. 36)

Útěchou jí prozatím může být alespoň přátelství s panem tajemným vystupujícím pod přezdívkou Sir, kterého poznala prostřednictvím internetové seznamky. Sir je zadaný, lásku tedy nehledá, což si také hned vyjasnili (profil na seznamce získal bez vlastního přičinění, založili mu ho kamarádi během jednoho pánského večírku). Přesto si nepřestali psát, naopak začali jeden druhého lépe poznávat. A právě v těchto konverzacích nachází Gracie útěchu. Škoda, že tajemného muže ve skutečnosti vůbec nezná. Nebo ano?

Možná že to, co se mi zdálo mimořádné, byla jen iluze. (str. 165)

Lauren Layneová ve svém příběhu upozorňuje na riziko spojené se seznamováním prostřednictvím internetových aplikací. Nikdy totiž nevíte, na koho v on-line světě narazíte. Nemusíte se bát, že by Gracie naletěla nějakému perverznímu mizerovi, takto autorka situaci neuchopila. Nicméně i tady platí, že během chvilky je vše úplně jinak, než se na první pohled zdálo. A domnělou přitažlivost může velmi rychle vystřídat frustrace a hněv. Nebo se naopak k přitažlivosti připojí i láska? Gracie se začíná panu tajemnému svěřovat. Tolik si s ním rozumí. Co se stane, až zjistí, o koho jde? Uznávám, že tady bylo vše postaveno na obrovské náhodě, ale život nám připravuje různá překvapení. A proč bychom si čas od času nemohli dopřát nějakou tu pohádku?

Ačkoli je tempo vyprávění poklidné (žádné velké dějové akce nečekejte), podařilo se autorce vyvolat ve mně i určité napětí. Jak moc Sebastian zkomplikuje Gracie život? Těšit se můžete i na několik vtipných okamžiků, které vám vykouzlí úsměv na tváři. A rozšíříte si své znalosti o šumivém vínu. Zkrátka Lásku naslepo si užijí všechny milovnice pohádkových příběhů a romantiky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLáska naslepo

Layne, Lauren

Metafora, 2022

Napsat komentář