Ženy, kam se podíváš…

zeny uvodni
Ženský svět má mnoho podob a ani ve světě literatury tomu není jinak. Na dnešní den jsme pro vás vybrali pět knih, jejichž příběhy jsou plné žen, ať už jsou to matky, sestry nebo kamarádky. A chybět rozhodně nebudou ani emoce. Vyberte si z nich tu, která vám bude nejbližší.

Emilka prožívá život ve 20. století. Je to ale období plné událostí, které vůbec nemůže ovlivnit. A ačkoliv je její život plný těžkostí obyčejného člověka, ona ukazuje neobvyklou sílu při překonávání veškerých překážek, jež jsou ji kladeny do cesty.

Emilka přišla na svět za první republiky na dědině nedaleko Brna a odešla z něho, když se její země stala znovu svobodnou. Tento kraj nikdy neopustila a svůj život prožila ve 20. století plném událostí, jejichž důsledky ovlivnit neuměla. Přestože byl Emilčin život protkán radostmi i bolestmi obyčejného člověka, nikdy neztratila sílu jim statečně čelit. Tento román je o opravdové lidskosti, o kráse čirého dobra a o duších obyčejných lidí, jejichž příběhy známe i ze svého vlastního okolí.

Emilka

Život lidem nakládá, kolik unesou
Autorka: Ivana Fajnorová

Počet stran: 392
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-000-8
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Emilka vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Smrt nejstaršího syna Karla zasáhla Josefínu ještě silněji. Srdce se jí roztříštilo na malé kousky jako keramická mozaika, kterou se už nikdy nepodařilo složit do smysluplného celku. Dva kamínky zmizely v nenávratnu a narození vnuček chybějící dílky doplnilo jen zčásti. Patnáctiletý Karel byl chlapec plný zdraví a síly. Jako nejstarší z potomků měl po svém otci hospodářství převzít, a tak nikdo ani na vteřinu neuvažoval, že by se mohl vyučit nějakému vhodnému řemeslu.

Můžete si prolistovat celou ukázku.

O autorce

Ivana Fajnorová se narodila v roce 1967 v Brně, kde se svým manželem dosud žije. Od dětství miluje literaturu a čtení knih věnuje nemalou část volného času. Všímá si především lidských osudů a drobných, leč pozoruhodných detailů v mezilidských vztazích na pozadí běžných reálií. A právě fascinace obyčejnými osudy a schopnost je poutavě vyprávět ji přivedla k napsání prvního románu Emilka.

Zdroj informací: Jota

————————————————

Tři sestry a jejich umírající matka – to je začátek románu americké autorky. Ne všechny vztahy v rodině jsou ale vždy bezproblémové a dědictví, které matka před smrtí rozděluje mezi své tři dcery, může už tak komplikované vztahy udělat ještě složitějšími.

Seznamte se se sestrami Gellerovými: Beck, Claire a Sophie, trojicí silných žen, jejichž ovdovělá matka Marti zanedlouho zemře. Ještě předtím se ovšem postará o to, aby se její skromná pozůstalost rozdělila mezi dcery rovným dílem – včetně částky za letní chatu na ostrově Mount Desert v Maine, která se má prodat. Nejstarší sestra – Beck, novinářka na volné noze, žije v manželství připomínajícím spíše sourozenecký vztah. Ve skutečnosti její manžel o svém milostném životě cosi znepokojivého tají. Pro Beck je rodinná letní chata zásadní – touží zde uskutečnit svůj životní sen: napsat román. Prostřední sestra Claire je úspěšná dětská kardioložka, která má od začátku pocit, jako by do rodiny snad ani nepatřila. Je po rozvodu, v zajetí neopětované lásky k nesprávnému muži a pomalu zjišťuje, že byť je srdce její profesí, zdaleka to neznamená, že rozumí jeho fungování ve vlastním životě. Nejmladší sestra Sophie vede zdánlivě skvělý život – podle Instagramu to vypadá, že je plný úžasné práce, celebrit, módy a sexu. Ve skutečnosti je to ale vratký domek z karet, který se může každou chvíli sesypat. A když na scénu vstoupí ještě C. J. Reynolds, tajemný Jižan, který má vlastní skrytou minulost, osud chaty v Maine – a sester samotných – nabere úplně jiné obrátky.

Kde všechno začíná

Tři sestry. Tři osobnosti. Tři tajemství. Dokáží je sblížit nečekaná odhalení?
Autorka: Anne Therese Fowlerová
Přeložila: Drahomíra Michnová

Počet stran: 392
Vazba: vázaná
Formát: 126×209 mm
ISBN: 978-80-7625-242-4
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Kde všechno začíná vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

I sestry Gellerovy měly konkrétní cíle. Měly jistá očekávání, touhy, dlouhodobá přesvědčení. Netušily, že všechno, co dosud považovaly za bezpečné a známé, bude rozvráceno v bodě, v němž se protne osud jednoho muže, jednoho domu a jednoho tajemství – tajemství, které nepatří C. J., ale někomu jinému. Každá z nich samozřejmě měla také nějaké své tajemství, dlouho a pečlivě skrývané. Odhalení je riskantní; co kdyby vedlo k pádu? Jenže co když povede k vzletu?

Přečtěte si kompletní ukázku.

O autorce

Therese Anne Fowler získala bakalářský titul v oboru sociologie a kulturní antropologie a magisterský titul v tvůrčím psaní na státní univerzitě v Severní Karolíně. Byla hostující profesorkou a příležitostně vyučuje psaní beletrie na konferencích a workshopech. Je členkou Phi Beta Kappa a PEN America a je vdaná za oceňovaného profesora a autora Johna Kessela. Bydlí v Severní Karolíně. Její knihy jsou dostupné ve všech formátech a ve více jazycích a prodávají se po celém světě. Ve svých knihách zachycuje zajímavé lidi v obtížných situacích, z nichž mnohé vyplývají z tlaku a očekávání jejich kultur i rodin.

Zdroj informací: web autorky

————————————————

I v další knize pronikneme pod pokličku rodinných vztahů. Julie už dávno ví, že ženy v jejich rodině si po generace předávají těžké břímě, ale proč vlastně? Odpovědi až po letech nachází při čtení korespondence z pozůstalosti. A najednou je všechno o něco jasnější.

Všechny to aspoň jednou za život zažily. Nepříjemné setkání s vlčicí. Může se vyklubat z šéfky i z dobré kamarádky. I z žen ve vlastní rodině. Julie o tom ví své. Ženy v její rodině si po celé generace předávaly velmi těžké břímě. Trpěly, ale nevěděly proč. Nebo si to nechtěly připustit. Všechno zakopávaly pod koberec. Julie je během dětství vystavena soustavnému psychickému deptání. Řešila v sobě ten největší emocionální zločin, který si lidstvo vymyslelo: sebevraždu. Začala se v tom ztrácet. Neměla pojem o tom, kdo vlastně je a bála se na to přijít. Přišlo jí normální, že jsou k sobě lidé nevraživí a násilní. Ale pak – nevydařená rodinná oslava ji donutí celou rodinu zapřít. Dala prudkou výhybku a tím přerušila veškeré kontakty s ní. Po více jak dvaceti letech se shledává se sestrou, aby vyřešily pozůstalost. Dostane možnost nahlédnout do korespondence matky i babičky a nestačí se divit. Najednou začne chápat souvislosti a to, co si ženy její rodině mezi sebou předávaly.

Vlčice

Autorka: Tereza Schillerová

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-87973-60-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Vlčice vydalo nakladatelství No Limits.

Podívejte se na video ke knize:

O autorce

Tereza Schillerová (*1980) je blogerka a spisovatelka. Vystudovala gymnázium v Praze. Po studiích vycestovala do Anglie, kde si přivydělávala jako au-pair. Svou profesní dráhu začala v korporacích v oblasti marketingu a PR. Na jaře roku 2016 založila blog Deník raka, který byl ještě téhož roku nominován do ankety Czech blog awards a umístil se na 7. místě. Deník raka vyšel ve dvou dílech také knižně. V roce 2019 vyšel její první román Princezna Psycho, ve kterém rozplétá vztahové peripetie hlavní hrdinky, Jolany. V knize Bumerang rozkrývá problematiku partnerského násilí.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Přátelství mezi ženami umí být pěkně složité. A ještě složitějším se stane, pokud se do něj vkrade pomsta. To je přesně případ tří kamarádek, ke kterým se nečekaně přidá čtvrtá a najednou se zdá, že vše má velmi snadné řešení. S Isobel, tou čtvrtou, však nepřichází jenom řešení, ale naopak taky hromada nových problémů…

S přáteli je život vždycky veselejší. Jen se do něj nesmí vkrást pomsta. Londýňanky Simi, Ronke a Boo jsou kamarádky na život a na smrt. V restauraci s nigerijskými specialitami, kde to voní domovem, dlouze a hlasitě probírají slasti i strasti svých životů: třeba nejnovější Rončin objev, z něhož se snad nevyklube jen další nespolehlivý příživník, Booinu frustraci ze zdánlivě dokonalé rodinné idylky, která ji však spíše dusí, nebo Siminu strategii, jak manžela úspěšně přesvědčit o tom, že se snaží o dítě, přestože Simi tuto snahu tajně sabotuje. Když se k dobře sehranému trojlístku přidá čtvrtá žena — bohatá, krásná a sebevědomá Isobel —, najednou se zdá, že všechny trable mají snadné řešení. Jenže s Isobel přichází wahala, tedy problémy. A každá z kamarádek jich má najednou mnohem víc než dřív. Odkud pramení a co všechno jejich záplava vezme s sebou?

Wahala

Autorka: Nikki Mayová
Přeložila: Romana Bičíková

Počet stran: 359
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-275-1128-0
Doporučená cena: 429 Kč

Knihu Wahala vydalo nakladatelství Host.

O autorce

Nikki Mayová je anglicko-nigerijská spisovatelka původem z Lagosu. Ve dvaceti letech zanechala studia medicíny, přestěhovala se do Londýna, začala pracovat v reklamě a brzy založila úspěšnou agenturu. Inspirací pro debutový román Wahala (2022), podle něhož stanice BBC právě natáčí seriál, byl dlouhý, rušný oběd s kamarádkami. Autorka žije v Dorsetu s manželem a dvěma knírači.

Zdroj informací: Host

————————————————

Na závěr přidáme trochu napětí. Hlavní hrdinka pracuje v márnici a jednoho dne narazí při práci na ženu, která je jí nápadně podobná. S pomocí kolegy se rozhodne pátrat po okolnostech úmrtí této ženy a dochází k nečekaným závěrům. Jsou ale pravdivé?

Phoebe pracuje v márnici. Jejím úkolem je s pomocí líčidel vracet mrtvým nádech života do tváří. Jednoho dne narazí při práci na vlastní dvojnici. Mrtvá jako by jí z oka vypadla, na těle má dokonce znepokojivě povědomá tetování. Za pomoci výstředního kolegy proto začne pátrat po okolnostech smrti mladé ženy a dojde k šokujícím zjištěním. Lze jim ale věřit?

Druhá dívka

Autor: A. J. Banner
Přeložil: Ondřej Duha

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-746-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Druhá dívka vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Třeba to není stejné tetování, jaké viděla na displeji jeho mobilu. Ale ve světě nemůže být mnoho rozpouštějících se motýlů přesně stejných barev jako na ženě, která se jí tak podobá. Listuje fotografiemi v mobilu až do doby před třemi lety. Dosud se na ty šťastné dny neodvážila podívat. Se skřípějícími zuby posouvá snímky plné radosti z minulého života, který jí už nepatří. Prst se jí třese, mělce dýchá. Tady to je: motýl na jeho domovské obrazovce. Vyfotila si jeho mobil svým, když spal, když už jí instinkty začínaly napovídat, že něco není v pořádku. Když neměla nic než tušení. Když potřebovala konkrétní důkazy.

Prolistujte si celou ukázku.

O autorce

A. J. Banner se narodila v Indii a vyrostla v Severní Americe. Získala vysokoškolský titul na Kalifornské univerzitě v Berkeley. Po vysoké škole se věnovala řadě profesí, včetně stáže na právnické fakultě a nezapomenutelné práci na veterinární klinice, nakonec se ale naplno oddala dráze profesionální spisovatelky. Již v dětství si tajně půjčovala napínavé romány z knihovny svých rodičů a byla vášnivou čtenářkou děl Agathy Christie a dalších mistrů detektivek a thrillerů. Dnes žije na pobřeží Pacifiku se svým manželem a pěti zachráněnými kočkami.

Zdroj informací: Alpress


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujala vás některá z dnešních knih? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEmilka

Fajnorová, Ivana

Jota, 2022

zobrazit info o knizeKde všechno začíná

Fowlerová, Therese Anne

Metafora, 2022

zobrazit info o knizeVlčice

Schillerová, Tereza

No Limits, 2022

zobrazit info o knizeWahala

Mayová, Nikki

Host, 2022

zobrazit info o knizeDruhá dívka

Banner, A. J.

Alpress, 2022

Napsat komentář