Romány o dětech

uvod-romanyodetech
Romány o dětech nemusí být pouze pro děti. Dnes si představíme dva romány světově úspěšných současných autorů, které sice píší o dětech, ale jejich díla mají hluboký psychologický i společenský přesah.

Kniha nazvaná Topecká škola pojednává mimo jiné o dospívání amerického mladíka, který se pod tlakem okolí nutí k chování, které mu není vlastní, a kvůli tomu se propadá do úzkostí. Autor skrze osudy mladých lidí podává svědectví o nelehké době.

Topecká škola

Autor: Ben Lerner
Přeložila: Olga Bártová

Počet stran: 320
Vazba: flexi
Formát: 125×205 mm
ISBN: 978-80-257-3891-7
Doporučená cena: 378 Kč

Knihu Topecká škola vydalo nakladatelství Argo.

Topeka, Kansas. Rok 1997. Adam Gordon, student čtvrtého ročníku střední školy, se připravuje na celoamerické finále v debatní soutěži. Ta ovšem k jeho zklamání připomíná spíš jakýsi absurdní rituál, protože v ní už nejde ani tak o obsah a smysl jako o množství argumentů vznášených rychlostí tří set slov za minutu s cílem převálcovat soupeře.
Adama zajímá řeč ve všech jejích extrémních podobách, je nadaný básník, věnuje se freestylovému rapu, ale pod tlakem okolí se snaží být typický chlapák, chodí do posilovny, pije, užívá drogy, rve se. Z napětí mezi těmito dvěma světy trpí migrénami a úzkostmi, z nichž se mu snaží pomoct rodiče, kteří působí v topeckém psychiatrickém institutu. Oba pak v knize vyprávějí po dvou kapitolách, v nichž předkládají svůj pohled na rodičovství a Adamovo dospívání. Další pohled vnáší mentálně handicapovaný ztracený kluk Darren s omezenými vyjadřovacími schopnostmi, tedy přesný opak Adama. A tato působivá polyfonie vyprávěcích hlasů se postupně skládá v nesmírně citlivou a zároveň čtivou anamnézu jednotlivých hrdinů i nelehké doby, v níž žijí.
Ben Lerner ve svém třetím románu svým vytříbeným stylem spojuje žhavou aktuálnost a literární nadčasovost a dokazuje, proč je považován za nejtalentovanějšího spisovatele své generace.

Ukázka z knihy

Pohupovali se ve člunu jejího nevlastního otce uprostřed jinak prázdné přehrady obklopené velkými unifikovanými rodinnými domy. Začínal podzim a oni popíjeli Southern Comfort rovnou z láhve. Adam seděl vepředu, přes vodu sledoval proměnlivé modré světlo, nejspíš z televize za oknem nebo za prosklenými dveřmi. Slyšel škrtnutí jejího zapalovače, pak nad sebou uviděl kouř – přelétl a zmizel. On sám už poměrně dlouho mluvil.

Chtěl zjistit, jaký dojem na ni svým proslovem udělal, otočil se, ale ona byla pryč, džíny a svetr ležely na hromádce s dýmkou a zapalovačem.

Vyslovil její jméno, najednou intenzivně vnímal okolní ticho, strčil ruku do vody, byla studená.

Neváhejte a přečtěte si celou ukázkovou kapitolu z této knihy.

O autorovi

Ben Lerner (* 1979) je americký prozaik, básník, esejista, kritik a vysokoškolský pedagog. Po studiích na prestižní Brown University se začal naplno věnovat psaní; navzdory skutečnosti, že se kromě dramatu věnuje snad každému literárnímu žánru, se jeho dílo vyznačuje jedinečným, koherentním viděním světa a výrazným individuálním hlasem – a dostává se mu také nemalého čtenářského i kritického ocenění.

Zdroj: kosmas.cz

O nakladateli

argoNakladatelství Argo vydává kvalitní prózu, poezii, nonfiction, dětskou literaturu a komiksy. Značnou část produkce tvoří překladová literatura. Důraz klade na anglofonní literatury; „rodinným stříbrem“ je edice angloamerických autorů (AAA), jež českým čtenářům nabízí autory jako Kazuo Ishiguro, Cormac McCarthy, Don DeLillo, Marilynne Robinsonová, Thomas Pynchon, Nicole Kraussová, Michael Chabon či Nick Cave.

————————————————

Mladá dívka Eloise, hrdinka knihy  Přehlížená holka, pochází z patologické rodiny. Její otec je závislý na drogách a matce na osudu jejích dětí naprosto nezáleží. Eloisin život bravurně a výstižně líčí Torey Hayden, zkušená pedagožka a rodinná terapeutka.

Přehlížená holka

Autorka: Torey Hayden
Přeložila: Linda Bartošková

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 147×204 mm
ISBN: 978-80-262-1947-7
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Přehlížená holka vydalo nakladatelství Portál.

Eloise je energická a zajímavá dívka, která do Toryina života vstoupí poněkud nečekaně. Má za sebou řadu náročných životních peripetií, na dvanáctileté děvče toho prožila opravdu hodně. Zvládat různá zklamání a traumata jí pomáhá její bohatý vnitřní život, imaginární svět, který je jí útočištěm i pastí.
Prostředí, ze kterého Eloise pochází, je plné různých sociálních patologií. Otec závislý na drogách skončí ve vězení, laxní matka, které je osud jejích dětí naprosto lhostejný, matčin přítel, jemuž násilí na dětech není cizí. Eloise se ocitne v kolotoči pěstounské péče a snaží se zvládat věci po svém, což ale nedopadne vždycky tak, jak by chtěla. Navíc se u ní vzhledem k pohnutému osudu rozvinou poruchy chování.
I když se ale zdá, že Eloise se už ze svého vzorce chování nevymaní, objeví se životní šance. Otec opustil drogy, našel si mladou přítelkyni a má s ní chlapečka. A chtěl by, aby poznal svou starší sestru. Eloise tedy odejde k němu, a i když ani poté není život tak jednoduchý, jak by si možná přála, povede se jí navázat úžasný vztah k malému bratrovi i k partnerce svého otce. Dospěje a postaví se na vlastní nohy, potvrzuje to, že „nikdy není pozdě na šťastné dětství“.

Ukázka z knihy

Přitáhli jsme si židličky do těsného kroužku a děti si pak jedno po druhém lepily na čelo papírové samolepky. Na každém papírku byl napsaný název emoce, kterou měly ostatní děti předvádět, a nositel papírku hádal, o jakou emoci jde. Tato aktivita se oficiálně jmenuje „rozpoznávání emocí“, což je terapeutická hra, která má pomáhat dětem rozeznávat a vyjadřovat pocity. Mezi sebou jsme ji říkali „směšná hra“, protože vyvolávala spoustu veselí.

Právě přišla řada na Carly a její slovo bylo „rozzlobená“. Kudrnatá sedmiletá Carly s Downovým syndromem poskakovala v kruhu tak energicky, že jí lepítko neustále padalo na zem. Celkem to nevadilo, protože Carly neuměla číst, takže papírek vždycky jen zvedla a přilepila si ho zpátky. Neustálé výkřiky „Zase ti spadl!“ jen zesilovaly randál, který provázel pokusy šesti dětí předvést „rozzlobenost“ lépe než ostatní.

Zaujala-li vás tato ukázka, více si můžete přečíst přímo na stránkách nakladatelství.

O autorce

Torey Hayden je autorkou řady velmi úspěšných románů, které představují skutečné příběhy z prostředí škol pro děti s poruchami chování. Pracuje jako speciální pedagožka a rodinná terapeutka. Žije ve Velké Británii. V Portále vyšly její knihy Spratek, Dračice a mazánek, Zvíře, Tygřice, Sebranka a Holka, kterou nechtěli.

Zdroj: portal.cz

O nakladateli

Portál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás více zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTopecká škola

Lerner, Ben

Argo, 2022

zobrazit info o knizePřehlížená holka

Hayden, Torey

Portál, 2022

Napsat komentář