Vyhrajte nové vydání Malého prince

maly-princ
Exupéryho příběh o chlapecké postavě malého prince se dočkal obrovského množství překladů a vydání, každé je něčím jiné. Ovšem jen jedno se snaží co nejpřesněji kopírovat prvotní podobu díla. V čem se liší od těch, které známe?

Setkání uprostřed pouště

Nové vydání jedné z nejoblíbenějších knih 20. století je prvním a doposud také jediným českým vydáním, které co možná nejpřesněji a nejvěrněji odráží prvotní podobu, v jaké Exupéryho dílo spatřilo světlo světa za auto­rova života. Vychází z prvního, newyorského vy­dání z roku 1943, jež představuje jediné zpracování, které vzniklo v součinnosti s auto­rem, které autor odsouhlasil a jež je plně v souladu s jeho přáním, celkovou grafickou a vizuální představou a uměleckým záměrem.

Námětem Exupéryho krátkého, zdánlivě prostého a přitom hlubokého textu je setkání s tajemnou postavou malého prince, který se znenadání zjeví letci havarovanému upro­střed pouště. Ušlechtilé „dítě“, které letci-vypravěči zprvu klade jakoby dětinské otázky, jež ho vyrušují od seriózních záležitostí, se brzy pro­mě­ňuje v jeho průvodce po krajině citu a sou­citu, zodpovědnosti a lásky. Exu­péryho novela tak průzračným jazykem zachycuje úsilí o návrat k tomu nejpodstatnějšímu v našem životě. A jako by toto nejpodstatnější nebylo možné zpětně nalézt jinde než ve světě dětství, obrací se autor k dětem. Je to ale mož­ná dítě v každém z nás, které oslovuje a k ně­muž promlouvá ve scénách, jež bychom se pro jejich nesmlouvavost někdy i mohli bát předložit svým skutečným dětem – tak jako v té, kdy se malý princ, aby věrně dostál citu a zodpovědnosti ke své květině, s vypra­vě­čem, nyní už svým přítelem, navždy loučí. Nejsme to tedy spíš my dospělí, koho Exupéryho text upomíná, abychom, pro své děti i pro nás samé, to podstatné v sobě znovu nalezli a oži­vili?

Malý princ

Autor: Antoine de Saint-Exupéry
Přeložila: Olga Sixtová

Vydalo: Rybka Publishers
Počet stran: 104
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 02/2020
ISBN: 978-80-87950-11-1

Přečtěte si více o knize Malý princ, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum.

 

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

O autorovi

Francouzský prozaik Antoine de Saint Exupéry je řazen mezi klasiky světové literatury. Nejslavnější Exupéryho dílo je Malý princ (1943). Kniha byla přeložena do více než 180 jazyků a prodalo se přes 80 milionů kopií. Mezi jeho další známá literární díla patří Noční let, Dopis rukojmímu či nedokončený román Citadela. Za knihu Země lidí získal Velkou literární cenu Francouzské akademie. Antoine de Saint Exupéry měl od mládí vřelý vztah k letectví. Získal diplom civilního i vojenského pilota. Nikdy netoužil stát se spisovatelem a na jeho tvorbě je to znát. Jeho díla jsou plná skutečných prožitků a myšlenek, což mu přineslo obrovské množství příznivců. Jeho knihy je obtížné žánrově zařadit. Zahynul při průzkumném letu během 2. světové války.

Zdroj informací: společnost Knihcentrum

 

Vyhrajte knihu Malý princ

Exupéry ve své nejznámější knize zachycuje příběh malého prince a dospělého pilota, jenž havaroval v poušti. Zatímco se snaží opravit své letadlo, chlapecká postava mu vypráví svá dobrodružství, která zažil, když cestoval vesmírem, aby našel odpovědi na základní otázky existence.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Malý princ vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Malý princ
probíhá od 9. do 15. října 2022.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Malý princ

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMalý princ
První české vydání v původní úpravě, v souladu s přáním a uměl. záměrem autora

de Saint-Exupéry, Antoine

Rybka Publishers

Vyhrajte nové vydání Malého prince - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. ko21 napsal:

    Jéééé, děkuji moc moc moc. Skvělý dárek pro kamarádku :-)

Napsat komentář