Nenechte si ujít v týdnu od 10. do 16. října 2022

nenechte_si_ujit
Čas běží jako voda a máme tu půlku října. V našem článku se dozvíte, které literární akce můžete v příštím týdnu navštívit. Za všechny jmenujme například besedu s Markétou Pilátovou či s Petrou Kubáškovou a křest knihy Euforie Elin Cullhedové.

Tentokrát se nejprve podíváme do Berouna, kde se v pondělí 10. října koná cestovatelská přednáška Vojty Lavického k jeho knize Na motorce kolem světa. Dozvíte se, co všechno se může stát, když se rozhodnete strávit dva roky na motorce a procestovat kus světa. Těšit se můžete nejen na mnoho zajímavých informací, ale také na krásné fotografie. Buďte v berounském Domě dětí a mládeže v 19.00.

Knihovna Jiřího Mahena v Brně naplánovala na úterý 11. října besedu s Markétou Pilátovou, autorkou mnoha románů, povídkových souborů, básní a knih pro děti. K těm nejznámějším jistě patří román o životě v exilu a o hledání spravedlnosti S Baťou v džungli. Nebo možná znáte příběh Gorilí táta, ve kterém autorka společně s ošetřovatelem lidoopů Markem Ždánským vypráví o tom, jaké to je starat se o nejslavnější českou gorilu Moju. A ve svém nejnovějším románu Senzibil se do nelítostného zápasu na život a na smrt pouští dva muži nadaní schopnostmi, které si spojujeme spíše s pradávnými kouzelníky. Beseda začíná v ústřední knihovně v 17.00.

Pokud by vás nezaujala předchozí pozvánka, připravila si pro vás Knihovna Jiřího Mahena v Brně další literární akci. Ve stejný den, tedy v úterý 11. října, se uskuteční přednáška spisovatelky a badatelky Martiny Bittnerové na téma Zapomenuté spisovatelky. Napsala např. knihy Utajené životy slavných Češek či Utajené životy slavných Čechů. Na přednášce se dozvíte o životě českých literátek 19. století (např. Věnceslavy Lužické, Bohuslavy Rajské či Berty Mühlsteinové). Stačí v 17.00 přijít na pobočku ve Starém Lískovci.

V Ostravě můžete v úterý 11. října zavítat na setkání s hercem a muzikantem Bořkem Slezáčkem, který představí svou knižní prvotinu Kéž bys tu byla. Jde o sbírku povídek, které zachycují příběhy obyčejných mužů a žen. Setkání se koná v ostravském Domě knihy KNIHCENTRUM.cz od 17.00.

A ještě se vrátíme do Brna. Chcete vědět, jak se píše detektivka? Knihovna Jiřího Mahena v Brně zorganizovala na středu 12. října besedu  se Stanislavem Češkou. Tento autor historických detektivek a napínavých příběhů ze současnosti (napsal např. Případ tajemného lukostřelceSmrt ve StuttgartuSmrt vilného cizince, Smrt malé blondýnkyDvojitá vražda či Smrt poctivého lichváře) vám prozradí, jak se zrodil soukromý detektiv Standa Berka! Beseda začíná v 17.00 na pobočce Nový Lískovec.

Ve středu 12. října se v Praze uskuteční křest románu Elin Cullhedové – Euforie. Inspirací k napsání románu se autorce stala americká spisovatelka Silvia Plathová. Nejde však o biografii, nýbrž o literární fikci: ze Sylvie Plathové se stává fiktivní postava. Těšit se můžete i na ukázky z knihy, které přečte herečka Pavlína Štorková. Křest začíná v 18.30 v pražském Studiu Hrdinů.

Ve čtvrtek 13. října se můžete zúčastnit besedy s Petrou Kubáškovou, která se koná pod záštitou Knihovny Jiřího Mahena v Brně. Znát můžete její knihy Síť snů, Tajemství Stříbrné čarodějkyČarodějka a Zlatý elixír a především Čarodějky malostranské. Přijďte se i vy ponořit do kouzelného světa poslední zmíněné knihy a užijte si dobrodružství plné čar a kouzel. Beseda začíná v 16.00 na pobočce ve Štýřicích.

A na závěr ještě pozvánka na literární akci, kterou by si neměl nechat ujít žádný knihomol! V pátek 14. října a v sobotu 15. října se totiž v Havlíčkově Brodě koná již 32. ročník Podzimního knižního veletrhu. Najděte si na veletrhu svá oblíbená nakladatelství a kupte si knihy s veletržní slevou! Také se můžete setkat s autory a na autogramiádách od nich získat podpis. Dostaví se např. Miloš Urban, Alice Horáčková, Alena Mornštajnová, Kateřina Tučková, Petra Dvořáková a další. Veletrh se koná v Kulturním domě Ostrov a doprovodný program bude probíhat i v Krajské knihovně Vysočiny.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář