Historická „dokufikce“

knihy-ilustracni
Dnešní knižní tipy osloví hlavně čtenáře, kteří mají rádi kombinaci dokumentu a fikce. Autoři následujících tří knih, které vám představíme, se ve svých vyprávěních snažili zachytit realitu a zároveň do nich vnesli i různé fiktivní situace či prvky.

Příběh římského setníka je zábavnou historickou fikcí, jejímž autorem je americký spisovatel Gary M. Burge. Z příběhu se mimo jiné dozvíte i zajímavé informace o kultuře, životě, vědě a dalších reálií Ježíšovy doby.

Přenesme se spolu o dva tisíce let zpět, abychom nahlédli do domácnosti římského setníka Appia. Kromě Appia v tomto příběhu potkáme spoustu dalších postav. Například jeho otroka a písaře Tulla, který jej provází na cestě biblickými lokalitami starověké Palestiny, jako jsou Cesarea, Galilea nebo Kafarnaum. Zde se nakonec setkají s židovským Prorokem z Nazareta, díky němuž se jejich příběh protne s příběhem Knihy knih.

Příběh římského setníka

Autor: Gary M. Burge
Přeložila: Alena Švecová

Počet stran: 180
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7255-444-7
Doporučená cena: 285 Kč

Knihu Příběh římského setníka vydalo nakladatelství Návrat domů.

O autorovi

Gary M. Burge (*1952) je americký spisovatel a profesor. Kromě vyučování v americké církvi Willow Creek, přednáší o teologických a historických tématech po celém světě. Napsal také řadu knih na téma Nového Zákona a blízkého východu.

Zdroj informací: nakladatelství Návrat domů

————————————————

Britský novinář John Preston zpracoval ve své knize Vykopávky vzpomínky své tety – archeoložky Cecily Margaret Piggottové-Guidové. Objevte i vy společně s hlavním hrdinou, amatérským archeologem Brownem, různé záhadné artefakty.

Podivně hrbaté mohyly u Kloboukového lesa už léta přitahují pozornost majitelky zdejších pozemků. Ale teprve na jaře 1939, když se už nad Anglií stahují válečná mračna, paní Prettyová pověří amatérského archeologa Browna, aby přišel záhadě na kloub. O pár týdnů později se ve výkopu zaleskne zlatý šperk – pyramidka ozdobená maličkými granáty. A poté další a další artefakty…

Události čtyř měsíců, kdy byl učiněn převratný objev britské archeologie, líčí autor s důrazem na rozdíly v motivacích klíčových aktérů. Proplétající se hlasy trojice vypravěčů líčí dramatický střet letitých traumat, osobních zájmů a profesionálních vášní. Balada z posledních dnů horkého, nervózního léta, které se překlopí do pekla války.

Vykopávky

Autor: John Preston
Přeložila: Jana Jašová

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 145×225 mm
ISBN: 978-80-7335-786-3
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Vykopávky vydalo nakladatelství Leda.

Ukázka z knihy

Večer jsem se do jámy vrátil a pracoval na místě sám. Zcela zřetelně se přede mnou vynořil čtverec zčernalé země poblíž vstupu do pohřební komory. Oškrábal jsem ho špachtlí a tu potom vyměnil za hrot. Zakrátko jsem narazil na zelenkavý pás. Táhl se hlínou tak přirozeně, jako by to byla skvrna neposedné trávy. Nejdřív jsem měl za to, že mě jen šálí zrak. Musel jsem párkrát zamrkat, než jsem si tomu zjevení dovolil uvěřit.
Štětečkem jsem z pásu ometl hlínu – tedy pouze tolik zeminy, kolik jsem si v dané chvíli troufl. Hrozil jsem se toho, že když jí odstraním víc, celá věc v tu ránu zmizí. Jenže nic takového se nestalo, naopak: zelenkavý pás byl ještě zřetelnější.
A potom jsem objevil další, kousek nalevo od toho prvního. Jeho zeleň byla o něco matnější – a kropenatější –, ale ani tak ho nešlo přehlédnout. Dovtípil jsem se, že hledím na pozůstatky bronzových obručí. Podle všeho bývaly kdysi součástí sudu nebo jiné dřevěné nádoby. (str. 9)

O autorovi

John Preston (1953) patří k předním britským novinářům. Na literárním poli začínal právě prózami z prostředí žurnalistiky: v prvotině Ghosting (Duchové na obrazovce; 1996) zkoumal etické přešlapy 50. let na půdě BBC, kdežto v tragikomedii Ink (Škrt; 1999) zmapoval úpadek tradičních hodnot oboru pod tlaky thatcherismu. Při psaní románu Vykopávky (2007 a 2021, č. LEDA 2022), jehož filmovou verzi uvádí kanál Netflix, se inspiroval vzpomínkami své tety, archeoložky Cecily Margaret Piggottové-Guidové, jež zásadně přispěla k objevům v Sutton Hoo, které představují průlom v poznání hmotné kultury anglosaského údobí. Autorův dosud největší úspěch představuje kniha Very English Scandal (Skandál po anglicku; 2016) přibližující zločinné úklady předáka liberálů Jeremyho Thorpea, jenž se roku 1975 v zájmu udržení postů nezdráhal umlčet nepohodlného milence. Stejně jako Vykopávky se dočkala filmové verze, jež získala cenu Britské filmové a televizní akademie. Pokrytectví ostrovního establishmentu odhaluje i Prestonova další non-fiction kniha Fall (Pád; 2021), zaměřená na podivné okolnosti úmrtí mediálního magnáta Roberta Maxwella.

Zdroj informací: nakladatelství Leda

————————————————

Elin Cullhedová napsala román o americké spisovatelce Sylvii Plathové. Mějme však na paměti, že i tentokrát jde o literární fikci: ze Sylvie Plathové se v tomto díle stává fiktivní postava. Román tedy nemůžeme považovat za biografii.

Euforie je fiktivním záznamem posledního roku života Sylvie Plathové, končící dva měsíce před její smrtí. V první osobě vypráví o střetu intelektuálních potřeb s mateřskými povinnostmi, o lásce k dětem a životní potřebě psaní i o závislosti na manželovi, básníku Tedu Hughesovi, která ji ubíjí.
Sylvia, „uvězněná“ ve venkovském domě a ve svém stále cizejším těle nesoucím nový život, prožívá se zničující silou lásku i žárlivost, euforii i zoufalství a přitom postupuje krok za krokem po cestě, jejíž konec je všeobecně známý. V Euforii ho však nenajdete. Je to román oslavující Sylvii živoucí, vášnivou a tvůrčí.

Elin Cullhedová stvořila naprosto přesvědčivý literární hlas – výsledkem je strhující román, v němž se mnozí poznají a nikoho nenechá chladným.
Kniha získala hlavní švédskou literární cenu – Augustovu cena za beletrii 2021.

Euforie

Autorka: Elin Cullhedová
Přeložila: Irena Kunovská

Počet stran: 398
Vazba: brožovaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-257-3883-2
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Euforie vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Chtěla jsem se podělit o to, co jsem měla, o svůj důvtip své vědomosti svůj talent na slova a věci, které člověk vidí před sebou. Postřehy. Ale jen se podívejme, svět nepotřebuje krásné a schopné dívenky ze zlata. Svět to s nimi nevydrží. Svět potřebuje hrubé a drsné holky jako Olwyn, holky, které muži nemilují, které se narodily, aby se ve světě postaraly samy o sebe, evropské ženské poválečné generace, které vědí, jak vzít za práci, ale nedovedou být intelektuálně vytříbené a neučily na Smithu a ve volném čase nepíšou neskutečně krásné básně. Závidí mi, ach, jak závidí takovým, jako jsem já, a přesto vyhrávají ony – vyhrávají v životě navzdory tomu, že samy nikdy neporodí muži děti a nestanou se pokračovatelkami královského rodu, neroztáhnou nohy na nemocničním lůžku a nevytlačí na svět sálající lávu. Olwyn nikdy neobětuje ani mrť, protože sama nikdy nebude hořet. Bude tam stát se zaťatými zuby a nechá život míjet až do své smrti. Nikdy nevstoupí do života samého a nepřetvoří ho, nebude mu diktovat, nepřetaví ho do krásných forem, nedá mu nové děti. A tak ani nebude muset pocítit, jak svět neunese její sílu její ničivou krásu její genialitu. Bude se vysmívat mé smrti, bude nad mou smrtí vzdychat, bude mi mou smrt i závidět, ale ne, tak statečná nikdy nebude! (str. 12)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Elin Cullhedová debutovala v roce 2016 kriticky oceňovaným románem pro mládež Gaudarna (Bozi). Euforie, fiktivní ztvárnění posledního roku života Sylvie Plathové, je pro dospělé a ve Švédsku vzbudila ohromný ohlas hned po vydání, román se musel dotiskovat po pouhých dvou týdnech. Autorka se životem a dílem Sylvie Plathové začala intenzivně zabývat ve chvíli, kdy se ocitla v podobné situaci – měla dvě děti s manželem, který je také spisovatel, a obtížně hledala způsob, jak skloubit péči o rodinu s psaním. Nějak se jí to povedlo a výsledkem je skvělý román.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříběh římského setníka

Burge, Gary M.

Návrat domů, 2022

zobrazit info o knizeVykopávky

Preston, John

Leda, 2022

zobrazit info o knizeEuforie

Cullhedová, Elin

Argo, 2022

Napsat komentář