Rodinná pouta

rodinna pouta uvod
Dnešní tipy představí čtyři knihy s hlavním tématem rodiny. Ne vždy je vše tak, jak působí na první pohled, a ne každý o svoji rodinu stojí se vším, co k ní patří. Hlavní hrdinové dnešních knih se s tím ovšem vypořádají po svém. Podívejte se, který příběh bude nejbližší právě vám.

Velká rodina a mnoho společných vzpomínek, které se však časem proměňují. To je ústřední téma dnešní první knihy, včetně otázek, které si aspoň jednou v životě položí každý z nás.

Sedm sourozenců a dvě události, které otřesou jejich světem. Nečekaná, záhadná smrt matky a šokující těhotenství jedné z nezletilých sester je budou pronásledovat celý život – jako jednotlivce i jako rodinu. V příbězích vyprávěných v různých časových rovinách od počátku dvacátého století po padesátá léta líčí každý ze sourozenců svou vlastní verzi vzpomínek. Postupem času se jejich osudy rozcházejí – někdo se stará o stárnoucího otce, někdo propadne závislosti či se dá na akademickou dráhu, jiný odchází do války, další ovdoví… Zároveň se sourozenci stávají rodiči další generace dětí. Ve spletenci rodinných vztahů se hrdinové musejí vypořádat s rozvodem, krizí i smrtí – to vše bez matky, která je už dávno opustila. Tím, že se snaží pochopit, jak její smrt formovala jejich životy, se zároveň dostávají k otázkám, které známe všichni: Co je to domov? Co všechno snese láska mezi sourozenci a jaké nečekané léky dokážou zhojit staré rány?
Sedmihlas je příběh o rodině, ztrátě a zotavení, složitých vztazích mezi sourozenci i nečekaných silách, které je nutí jít vlastní cestou, aby je nakonec přivedly zpátky domů

Sedmihlas

Jedna rodina, sedm příběhů
Autorka: Rebecca Kauffmanová
Přeložil: Tomáš Bíla

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-528-8
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Sedmihlas vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Maeve Shawová si byla téměř jistá, že si nikdo z jejích sourozenců nevzpomněl, že je to právě rok, co jejich matka zemřela. Pokud to někdo z nich věděl, nedával to nijak najevo. Sama si to uvědomila až v poledne, když hlasatel v rádiu mezi ostatními zprávami prohodil: „A dneska je to právě rok, co New York Giants v pátém zápase Světové série porazili Washington Senators po dlouhém a vyrovnaném utkání, které se protáhlo až do desáté směny.“ Tělo paní Shawové našli na konci té první.

Prolistujte si kompletní ukázku.

O autorce

Rebecca Kauffmanová vystudovala tvůrčí psaní na Newyorské univerzitě. Upozornila na sebe už prvotinou o nenaplněných touhách Another Place You’ve Never Been. Kniha Gunners o chlapci trpícím rozmlženým vnímání světa získala ocenění italských knihkupců Premio Tribùk dei Librai. Následoval napínavý The House on the Fripp Island o jedné neobvyklé dovolené. Kauffmanová pochází ze severovýchodního Ohia, dnes žije ve Virginii.

Zdroj informací: Jota

————————————————

Druhá kniha s sebou nese vztah matky a dcery, který však poznamenává ztráta manžela každé z nich. Obě se s touto konečnou situací smiřují po svém, obě si myslí, že ví nejlépe, co by měla dělat ta druhá. Zároveň každá bojuje o duši té druhé a s tím i o svoji vlastní.

Je to generační konflikt, typický problém dnešní rozdělené společnosti, nebo rozpor víry a racionality? Jarka Kohoutová a Karolína Mapalová, matka a dcera, obě přišly o manžela a obě jsou nuceny se vyrovnat se životem po smrti blízkého člověka. Inteligentní Karolína svět do důsledku racionalizuje, zároveň se však často nečekaně ocitá v zajetí vzteku a emocí. Citově založená Jarka by svou dceru ráda zachránila před intelektuálním nihilismem, neboť věci kolem nás nelze uchopit pouhým rozumem. Když se mezi ně nečekaně postaví jurodivá náboženská blogerka, zapůsobí jako katalyzátor při laboratorním pokusu a látky ve směsi začnou bouřlivě reagovat. Matka si myslí, že dcera ztrácí víru. Dcera si myslí, že matka ztrácí rozum. Každá bojuje o duši té druhé.
Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.

Varování

Autor: Marek Technik

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3819-1
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Varování vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Karolína vstane, ale její matka, dvaasedmdesátiletá vdova Jarmila Kohoutová jí neodpovídá, protože je myšlenkami jinde. Její manžel Ludvík Kohout, jaderný inženýr a cukrovkář, je už patnáct let po smrti. I když to nikdo neřekl nahlas, alespoň tedy ne od jeho pohřbu, panuje mezi matkou a jejími třemi dcerami všeobecná shoda, že jde o situaci, která je pro všechny lepší. Nebo přinejmenším jednodušší. Koneckonců, pomyslí si Karolína, aby zahnala automatickou výčitku, která následuje tento druh úvah, otec by s nimi byl pravděpodobně alespoň v tomto směru zajedno. Jeho existence ke konci dovršila proměnu, k níž celým životem směřoval – ke stavu totalitářského vládce rodinného klanu, jehož vnitřní bezúčelnost otravuje jeho samotného i všechny kolem něj. Po infarktu a nástupu k předčasnému důchodu si jednoduše nedokázal najít absolutně žádný smysl života.

Prolistujte si celou ukázku.

O autorovi

Marek Technik se narodil roku 1982 v Olomouci. V roce 1999 pochopil, že literatura nabízí nejkomplexnější způsob ztvárnění jakékoli lidské zkušenosti. V osobnostním MBTI testu mu vychází typ ENTP, s oblibou pročítá katalogy a vytváří seznamy, má rád zvířata a je vegetarián. Od roku 2010 se věnuje kritickému psaní o filmu a literatuře. Žije se svojí ženou v Praze. Román Varování je jeho literárním debutem.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Jméno Nora Roberts zná mezi čtenáři snad každý. Proslulá autorka jak ženských románů, tak detektivek, přináší nový knižní příběh, v němž skvěle propojuje ženský svět s kapkou detektivní zápletky. Jako vždy se u její knihy rozhodně nudit nebudete.

Adrian Rizzová je bývalou dětskou hvězdou videí o fitness, jimiž se proslavila její matka. O deset let později se konečně podaří i jí prosadit se s vlastní sérií. V pozadí ale číhá hrozba. Už několik let dostává Adrian dopisy, z nichž mrazí. Že by měly něco společného s tragickou nehodou, při níž kdysi zemřel její otec? Matka bere nebezpečí na lehkou váhu, ale výhrůžky přejdou od slov k činům…

Stejná jako ona

Autorka: Nora Roberts
Přeložila: Soňa Tobiášová

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-706-0
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Stejná jako ona vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Mimi si v nemocnici nechali přes noc. Lina jí cestou koupila aspoň pugét. Adrian zažila první rentgenování v životě a čekala ji i první sádra, jen co prý otok trochu splaskne. Lina se raději nepokoušela dodělat po Mimi večeři a rovnou objednala pizzu. Její holčička si to přece zasloužila, stejně jako ona velkou sklenici vína. Nalila si, zatímco Adrian jedla, a pak se rozhodla porušit pravidlo a nalila si podruhé. Musela vyřídit spoustu telefonátů, ale to mohlo počkat. Všechno musí chvíli počkat, dokud se trochu nevzpamatuje. Najedly se na zadním dvorku pod vysokými stromy, kde měly zajištěné soukromí. Tedy Adrian jedla, Lina jen uždibovala ze svého dílku pizzy a zapíjela ho vínem. Možná bylo trochu chladno a pozdě na takový piknik, ale měly za sebou skutečně děsný den.

Podívejte se na kompletní ukázku.

O autorce

Nora Roberts přišla na svět 10. října 1950 v Silver Springu v Marylandu jako Eleanor Marie Robertson (zkrácením jména si vytvořila svůj spisovatelský pseudonym Nora Roberts). Chodila do katolické školy, kde se od jeptišek naučila disciplíně, která jí později v její spisovatelské kariéře velmi pomohla:„Můžete mít všechen talent světa, ale když nebudete mít disciplínu sednout si a psát, nepovede se vám napsat a publikovat žádnou knihu.“ Až do února 1979 byla Nora klasickou ženou v domácnosti. která pečovala o rodinu a malou farmu. Zlom v jejím životě nastal jednoho večera, kdy se přihnala sněhová bouře a uvěznila ji spolu v dětmi na týden v domě. „Už ani nevím, co mě to napadlo, že jsem vzala tužku a začala psát příběhy, které jsem měla v hlavě. Možná to bylo i z pudu sebezáchovy a ve jménu uchování zdravého rozumu. V té chvíli jsem ani v nejmenším nepocítila ambice stát se spisovatelkou.“ Rukopis, který tehdy vznikl, sice nakladatelé odmítli, Nora se však nedala odradit a psala dál. První román Irský plnokrevník jí vyšel v roce 1981. Začínající autorka, která kvůli isnpiraci hodně četla, si jednoho dne objednala u místního truhláře knihovnu. Bruce Wilder přišel, postavil knihovnu, poté opravil nábytek v domě a pak už u Nory zůstal, protože se do sebe vášnivě zamilovali. Nora Roberts patří v současné době mezi nejplodnější spisovatele planety – na svém kontě má více než 200 titulů, (včetně knih, které napsala pod pseudonymem J.D. Robb), které vyšly v celkovém nákladu 300 miliónů výtisků. Nakladatelství Alpress vydalo již několik desítek jejích románů: Když přijde soumrak, Hvězdy osudu, Nový začátek, Povolené ztráty, Ohnivé pouto, Srdcová dáma a další knihy.

Zdroj informací: Alpress

————————————————

Poslední knihou dnešního výběru je netradiční příběh Kyi, která naopak rodinu ztratila, a jejím domovem je příroda v okolí bažiny, ve které žije. I přes život „mimo“ civilizaci je Kya inteligentní, velmi citlivá a ani jejímu životu se nevyhnou lidské vášně jako je třeba láska.

Celá dlouhá léta kolují v poklidném městečku Barkley Cove na pobřeží Severní Karolíny fámy o vlčím dítěti, „holce z bažiny“. Když je roku 1969 objeveno tělo místního krasavce Chase Andrewse, obyvatelé města začnou z jeho vraždy podezírat právě holku z bažiny, Kyu Clarkovou. Jenže Kya vůbec není taková, jak se o ní povídá. Je to inteligentní a citlivá dívka. Žije odkázaná sama na sebe v bažině, které říká domov, jejími nejlepšími kamarády jsou raci a místo školy ji učí okolní příroda. I v jejím životě přichází chvíle, kdy zatouží po blízkosti jiných lidí, dotecích a lásce. Její divoká krása okouzlí dva mladé muže z města a před Kyou se otevírá úplně nový život. Pak se však stane něco nepředstavitelného…
Román Kde zpívají raci je překrásnou ódou na přírodu, příběhem opuštěné dospívající dívky, která se učí důvěřovat lidem, a líčením záhadné vraždy s překvapivým koncem.
Delia Owensová nám připomíná, že dětství nás všechny poznamená na celý život a že každý z nás podléhá úžasným tajemstvím přírody.

Kde zpívají raci

Autorka: Delia Owensová
Přeložila: Jana Hlávková

Počet stran: 368
Vazba: brožovaná
Formát: 129×200 mm
ISBN: 978-80-7689-010-7
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Kde zpívají raci vydalo nakladatelství Jota. Přečtěte si náš článek o knize.

Ukázka z knihy

Druhý den ráno se Kya opět usadila na své vyhlídce na schodech a očima se vpíjela do pěšiny, jako když tunel čeká na blížící se vlak. Bažinu v dáli halila mlha tak nízká, že trůnila svým naducaným zadkem přímo v bahně. Kya poklepávala prsty bosých nohou do země a obtáčela stébla trávy kolem klacíků, ale jako kterékoliv jiné šestileté dítě  nedokázala sedět dlouho, a tak se za chvíli už bezcílně procházela po přílivových mělčinách a písek pod jejíma nohama mlaskal a lepil se jí na prsty. Dřepla si k průzračné vodě a sledovala malé jelečky těkající mezi odlesky slunce a stíny.

Můžete si prolistovat celou ukázku.

O autorce

Delia Owensová je americká zooložka a spisovatelka. Společně se svým manželem sepsala tři knihy, v nichž vypráví o svém životě a výzkumu divokých zvířat v Africe. Na University of Georgia získala bakalářský titul ze zoologie a na University of California v Davisu pak dokončila doktorské studium. Je laureátkou Ceny Johna Burroughse za texty o přírodě a její práce vycházejí v mnoha odborných přírodovědných časopisech. V současnosti žije v Idahu. Beletristicky debutovala těsně před sedmdesátkou románem Kde zpívají raci. Kniha se v USA stala fenoménem. Ovládla žebříček bestsellerů The New York Times 2019; ve stejném roce vévodila také prodejům na Amazonu. Počet čtenářských hodnocení na Goodreads se blíží jednomu milionu.

Zdroj informací: Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSedmihlas

Kauffmanová, Rebecca

Jota, 2022

zobrazit info o knizeVarování

Technik, Marek

Argo, 2022

zobrazit info o knizeStejná jako ona

Roberts, Nora

Alpress, 2022

zobrazit info o knizeKde zpívají raci

Owensová, Delia

Jota, 2022

Napsat komentář