Joan Didionová jako vypravěčka a pozorovatelka

demokracie uvodni
Dnes vám představíme knihu americké spisovatelky a novinářky, která má v příběhu nezanedbatelnou roli. Vystupuje zde nejenom jako vypravěčka a pozorovatelka, ale zároveň i jako komentátorka a reportérka. Zda je román opravdu jejím vrcholným dílem, posuďte sami.

V románu Demokracie se v rychlých střizích střídají výjevy z New Yorku a Havaje, Jakarty a Kuala Lumpuru, vojenských základen a luxusních hotelů. Spojené státy prožívají definitivní debakl války ve Vietnamu a protagonistka knihy Inez Victorová kolísá mezi dvěma mocnými muži, senátorem Harrym Victorem a agentem Jackem Lovettem. Důležitou postavou v jejím příběhu je i jeho vypravěčka – Joan Didionová. Ta v románu vystupuje pod vlastním jménem a projevuje se jako nesmiřitelná pozorovatelka života privilegovaných Američanů. V pořadí čtvrtý román proslulé americké spisovatelky a reportérky je považován za jeden z jejích tvůrčích vrcholů. Zvláště působivě se zde spojuje její nenapodobitelná prozaická břitkost a reportérská pronikavost.

Demokracie

Autorka: Joan Didionová
Přeložil:  Martin Pokorný

Počet stran: 268
Vazba: brožovaná
Formát: 120×200 mm
ISBN: 978-80-7422-839-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Demokracie vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

Ukázka z knihy

Vlastně to byla fakt akorát taková švýcarská robinzonáda. Pozorovatelé přiletěli, až když měli technici odstřel kompletně připravenej, a já byl pozorovatel. Akorát jsem se svezl. Zkoukl jsem to. Znáš mě. Stávalo se, že jsme přiletěli a počasí se zvenclo a my museli celý dny čekat, vysedávat a rozbíjet kokosový ořechy, při jedný akci na Johnstonu trvalo tři tejdny, než meteorologové odkejvali. To byla tehdy Wonder Woman číslo dvě.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Joan Didionová byla slavná americká spisovatelka a literární novinářka. Narodila se v roce 1934 a už jako dítě si vymýšlela příběhy, ale nikdy si nemyslela, že by byla profesionální spisovatelkou. Během studia se zúčastnila soutěže esejů pořádané slavným časopisem Vogue, kterou vyhrála a byla jí nabídnuta práce. Didion pokračovala ve své práci horlivě jako textařka a později byla povýšena na post přidruženého editora. Během let ve Vogue začala psát své první fiktivní dílo Run, River, které vyšlo v roce 1963. V rozmezí pěti let napsala literaturu faktu s názvem Slouching Towards Bethlehem. Kniha je založena na sbírce článků v časopisech, které podrobně popisují její zkušenosti v Kalifornii. Další kniha stejné povahy s názvem The White Album byla vydána v roce 1979. Její práce se zabývají rostoucí nespokojeností ve společnosti kvůli rozpadu americké sociální morálky. Román Demokracie vyšel už v roce 1984. V češtině vyšla i její kniha Lízni si a hrej. Joan Didionová zemřela v prosinci 2021.

Zdroj informací: Famous Authors


Nakladatelství Lidové noviny vzniklo v roce 1993 v deníku Lidové noviny. Tento původ do jisté míry předurčil vydavatelský směr NLN. Tituly a projekty mají převážně odborný, vzdělávací a informační charakter s důrazem na mimořádnou náročnost, kvalitu a novost obsahu i zpracování. Nakladatelství se cítí odpovědné za obsah textů, které připravuje, i za myšlenky, které svou prací podporuje. Je pro něj důležité správné a bohaté užívání českého jazyka a váží si toho, že s ním spolupracuje řada vynikajících odborníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDemokracie

Didionová, Joan

Nakladatelství Lidové noviny, 2022

Napsat komentář