Nenechte si ujít v týdnu od 19. do 25. září 2022

nenechte_si_ujit
Podzim se nezadržitelně blíží a pokud nevíte, jak strávit první podzimní dny, máme pro vás pár tipů na několik literárních akcí. Nenechte si ujít křest románu Magdalény Platzové Život po Kafkovi či představení knihy Nové britské obrázky Milana Kocourka.

Tentokrát se nejprve podíváme do Havlíčkova Brodu. Na úterý 20. září naplánovala Krajská knihovna Vysočiny besedu a autorské čtení s Josefem Bernardem Prokopem. Po krátké pedagogické praxi zakotvil roku 1992 v Českém rozhlase, kde je redaktorem a moderátorem. Kromě toho je také autorem více než dvou stovek rozhlasových pořadů, spoluautorem televizních pořadů (s režisérem A. Moskalykem), autorem dvou divadelních her a několika knih (např. Zikmund LucemburskýKarel IV. – Císař a císařovna či Karel IV. – Tajný deník). Začátek besedy je v 16.00.

Městská knihovna v Praze pořádá v úterý 20. září křest audioknihy Paula Bakera nazvané Fenomén slyšení hlasů. Paul Baker je zakládající člen hnutí slyšení hlasů v Anglii a mezinárodního hnutí slyšení hlasů INTERVOICE. Audioknihu přijde pokřtít a představit zakladatel skupin Slyšení hlasů v ČR a spoluautor českého vydání Adi Hasanbašić, a také její překladatel z angličtiny Tomáš Vaněk. Přijďte si poslechnout ukázky a diskutovat nad fenoménem slyšení hlasů. Buďte v ústřední knihovně v 18.00.

A ve stejný den, tedy v úterý 20. září, se můžete v Praze zúčastnit také křtu knihy spisovatelky Magdalény Platzové Život po KafkoviRomán vznikl na motivy životního příběhu Felice Bauerové, snoubenky Franze Kafky. Autorku Magdalénu Platzovou můžete znát díky jejím předchozím knihám jako např. Máme holý ruce či Druhá strana tichaKřest jejího nového románu se koná v pražské Café Fra v 19.30.

I tentokrát tu máme akci pro děti. Knihovna Jiřího Mahena v Brně pořádá ve středu 21. září čtení pro nejmenší z knihy Eduarda Petišky Jak krtek ke kalhotkám přišelDěti si jistě užijí vyprávění o tom, jak krtek požádal o pomoc své zvířecí kamarády, aby se mohl radovat z nových kalhotek. Tak buďte v pobočce Černá Pole v 16.00.

A ještě se vrátíme do Prahy. Všichni příznivci literatury by si neměli nechat ujít Noc literatury. Seznámíte se se současnými autory, jejich myšlením a tvorbou. Poznáte např. dánskou autorku Annette Bjergfeldtovou a její román Kodaňská Píseň písní, slovenskou autorku Katarínu Kucbelovou a román Čepiec či nizozemskou autorku Marieke Lucas Rijneveld a román S večerem přichází tíseň. Noc literatury se koná v maloměřické zahradě od 18.30.

A v Praze ještě zůstaneme. Nakladatelství Argo vás srdečně zve na představení knihy s názvem Nové britské obrázky. Jde o volné pokračování knihy Britské obrázky, která vyšla v roce 2007. Autorem obou knih je Milan Kocourek, dlouholetý spolupracovník Radiožurnálu a České televize, který působil čtvrt století jako redaktor českého vysílání BBC. Akce se uskuteční v Knihkupectví a kavárně Řehoře Samsy od 18.00.

Na závěr tu máme pozvánku na debatu, která se koná ve čtvrtek 22. září v Praze u příležitosti českého vydání románu Zrozeni pod SaturnemJde o autobiografický román běloruského spisovatele Viktara Valtara, který se odehrává v Praze ve 20. letech minulého století mezi pražskými exulanty z Běloruska, Ukrajiny a Ruska. Autor dokázal neopakovatelným způsobem zachytit atmosféru první republiky očima přistěhovalce. Debaty se zúčastní překladatel Max Ščur, historik Petr Hlaváček, lingvista Mirosław Jankowiak a bělorusistka Jana Koliášová. Debata začíná v Knihovně Václava Havla v 19.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář