Řečtí hrdinové s humorem

Hrdinove_uvodni
Slavný britský herec a komik Stephen Fry se pustil do zábavného, leč důsledného převyprávění řeckých mýtů. Po prvním díle si nyní můžete poslechnout audioknihu Hrdinové v podání Otakara Brouska mladšího.

Již staří Řekové se zmítali ve víru vášní. A teď je u toho šmíruje britský vtipálek! Když se Prométheovou zásluhou věk bohů Řecku přejedl a prosadili se bájní hrdinové, začalo být u tamního moře dusno. Zhrzený Olymp dělal vlny a bojovníkům škodil proradným předurčením, uleželým incestem nebo aspoň vlčí mlhou, což jsou přepychové podněty pro komika, který si předsevzal ukázat, že tehdejší výstřelky si v ničem nezadají s úlety 21. století. Plodí je přece tytéž vášně. V brilantně šoumenském podání Stephena Frye proto sledujte, jak díky filutovi Perseovi ztvrdnou Medúze rysy či jak prchlivý terminátor Héraklés zatočí s Hydrou coby položkou č. 2 na seznamu nucených prací. Plavte se s Iásónem za superženou Médeiou a buďte u toho, když kverulant Oidipús drtí Sfingu. Nemluvě o Théseovi, jenž vzal radši rozum do hrsti, když už v ní jeho tatík neudržel chtíč. Udatní rekové se sice občas prsí málem jako my ve statusech na sociálních sítích, ale bez jejich heroismu by nebylo umění Západu. Ostatně jsou to hvězdy, které vystoupaly až na oblohu!

 

Hrdinové (CD)

Autor: Stephen Fry
Přeložil: Tomáš Bíla
Čte: Otakar Brousek ml.
Režíroval: Hynek Pekárek

Vazba: CD
Délka nahrávky: 15 hodin 2 minuty
Formát: 158×198 mm
ISBN: 8594169484945
Doporučená cena: 469 Kč

Audioknihu Hrdinové vydalo nakladatelství OneHotBook.

Poslechněte si ukázku.

 

O autorovi

Vyhledávaný britský herec, bavič, moderátor, politický aktivista a později i literát Stephen Fry (* 1957) vystudoval moderní jazyky v Cambridgi. Mezi hvězdy ostrovní komedie 80. let se vyšvihl v duu se spolužákem Hughem Lauriem, s nímž účinkoval nejen v rámci show Křišťálová krychle Troška Frye a Laurieho, ale především se spolu historicky vyřádili v kostýmních seriálových parodiích Černá zmije (1986–1989) a Jeeves a Wooster (1990–1993). Za ztvárnění odbojného viktoriána Oscara Wildea ve stejnojmenném snímku (1997) byl nominován na Zlatý glóbus. Blýskl se v dalších oceňovaných seriálech (KrálovstvíTenká modrá linieGormenghast), filmech (Ryba jménem Wanda, Gosford ParkV jako VendetaSherlock Holmes: Hra stínůHobit ad.) a uváděl i vědomostní kvíz QI. Ujal se též načtení anglických audioverzí ságy o Harrym Potterovi. Po satirách Lhář (1991) a Hroch (1994, č. obě 2005) sepsal memoáry, ve kterých mj. líčí boj s maniodepresivní poruchou. S jevištní verzí prozatímní volné trilogie moderně adaptující starořecké látky (Mýty – Hrdinové – Trója) slaví úspěchy na věhlasných divadelních festivalech anglickojazyčného světa – a převzal za ni z rukou řecké prezidentky Sakellaropulosové Fénixův řád (2020).

Zdroj informací: OneHotBook

 

O interpretovi

Stejně jako jeho otec začínal Otakar Brousek ml. (* 1957), dnešní doyen herecké dynastie Brousků, kariéru v kladenském divadle (1978–1990). Posléze přijal angažmá v Městských divadlech pražských, kde ztvárnil např. Dumasova d’Artagnana či profesora Higginse v Shawově Pygmalionovi. Od roku 2008 byl stálým hostem v Divadle Na Fidlovačce a od roku 2012 je oporou souboru Divadla na Vinohradech. Před kamerou stanul poprvé ještě coby středoškolák v romanci Údolí krásných žab (1973) a od té doby má na kontě desítky rolí v TV filmech, pohádkách i seriálech (Zdivočelá země, Bumerang, Labyrint, Ohnivý kuře, Ach, ty vraždy!). Na plátně se objevil třeba ve snímcích Hop – a je tu lidoopSvatba upírů, BumerangSnowboarďáci a nejnověji v Okupaci. Jeho sametový hlas se uplatňuje při moderování i v dabingu: promlouvají jím Ralph Fiennes, Russell Crowe či David Thewlis ze série o Harrym Potterovi.

Zdroj informací: OneHotBook


Nakladatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti. Audiokniha v podání OneHotBook není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHrdinové (audiokniha)

Fry, Stephen

OneHotBook, 2021

Napsat komentář