S knihou za sebou samým

nefnukej-uvod
V dnešních knižních tipech si představíme dvě knihy z oblasti psychologie, které vám pomohou najít sami sebe. Zatímco Nefňukej! se zaměřuje na ženy v nejlepších letech, publikace Jak být sám sebou je užitečná pro nás pro všechny. Vydejte se s námi na cestu za svou vlastní identitou.

Jak být zralou ženou? Věk k tomu nestačí. Jak říká autorka a psychiatrička Jean Bolen, je potřeba také elán, vášeň a duše. Spolu s nimi pak přichází i moudrost a určitá lehkost bytí. Jak ale takového ideálního bytí dosáhnout? Nefňukej! a pojď to zjistit!

Nefňukej!

Moudrost a krása zralých žen

Autorka: Jean Shinoda Bolen
Přeložila: Petra Diestlerová

Počet stran: 96
Vazba: brožovaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-88429-20-3
Doporučená cena: 310 Kč

Knihu Nefňukej! vydalo nakladatelství Pasparta.

Možná znáte ženu, které nechybí vášeň, moudrost, humor, odvaha a životní elán. Ženu, která věří sobě a tomu, co ví. Silnou bytost, která neodvrací zrak před skutečností, jakkoliv je složitá a náročná. Tu, která si uvědomuje vlastní i cizí nedostatky a místo tvrdého odsouzení pro ně má spíše laskavé pochopení.
Je příjemné pobývat v její blízkosti. Ale ještě lepší je se jí stát.

Ukázka z knihy

Jaga je zralá žena, která má šťávu – elán, vášeň a duši. Toužíte‐li se jí stát, pak buďte samy sebou, dokud vám mysl, srdce a tělo ještě fungují a dokud oceňujete, že jste pořád naživu. Metaforicky vzato, tři fáze Měsíce – dorůstání, úplněk, couvání – tři fáze starobylé bohyně – panna, matka, stařena – a tři biologické fáze menarché, menstruace a menopauzy rozdělují život ženy na hru o třech jednáních. Tohle je třetí jednání. Na jeho konci spadne opona. Ve třetím jednání můžete rozvinout smysluplná vlákna z dřívějších fází svého života a nechat se pohltit něčím novým. Věci se dokončují a uzavírají; některé dveře se zavřou, jiné se otevřou. Ať už je vaše konkrétní situace jakákoli, život dostane šťávu, jakmile se do něj hluboce ponoříte.

Přečtěte si více z této knihy v rozsáhlé online ukázce!

O autorce

Jean Shinoda Bolen, M.D., je americká psychiatrička, jungiánská analytička a mezinárodně známá spisovatelka. Napsala celkem třináct knih.

Zdroj: jeanbolen.com

O nakladateli

Nakladatelství Pasparta bylo založeno Národním ústavem pro autismus (dříve APLA Praha) jako sociální podnik s cílem vylepšit infor­movanost veřejnosti v oblasti autismu a dalších souvisejících oborech a zároveň poskytnout lidem s poruchou autistického spektra pracovní uplatnění. Nakladatelství vydává publikace z oblasti psychologie, pedagogiky, speciální peda­gogiky a dalších příbuzných oborů. Nabízí i řadu publikací pro děti. Pořádá rovněž odborné semináře a konference.

————————————————

Ve společnosti, kde většina z nás žije v městech a každý den je zvyklá se ztrácet v davu, není lehké udržet si pocit vlastní hodnoty a identity. Zkušená psycholožka a autorka mnoha i u nás úspěšných knih Verena Kast se touto otázkou zabývá v nové knize Jak být sám sebou. Využívá své znalosti psychologie ale také příklady ze života konkrétních lidí a postupně vysvětluje, v čem spočívá schopnost být svébytnou osobností.

Jak být sám sebou

Pocit vlastní hodnoty a zkušenost identity

Autorka: Verena Kast
Přeložil: Petr Patočka

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 140×204 mm
ISBN: 978-80-262-1917-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Jak být sám sebou vydalo nakladatelství Portál.

Kdo vlastně jsem? Souvisí s mojí identitou to, jak mě vidí jiní lidé? Co mě dělá nezaměnitelným a takovým, jaký chci být? Ten, kdo má pocit, že žije v souladu se sebou, zakouší rovněž dobrý pocit vlastní hodnoty, který také vyzařuje navenek. Identita je ale něco živého a stále znovu se ustavuje. Autorka proto vysvětluje, v čem spočívá schopnost být sám sebou a co nás vlastně drží pohromadě jako svébytné osobnosti. K tomu si vypomáhá zejména Eriksonovou teorií psychosociálního vývoje a Jungovým pohledem na individuaci, ale také příklady z života konkrétních jedinců.

Ukázka z knihy

Kontinuita a koherence jako důležité aspekty naší identity se nachází v našich autobiografických zkušenostech. Spojení s pociťovanými emocemi představuje spojení s kořeny daného člověka. Daniel Schacter, badatel na poli výzkumu mozku, je toho názoru, že „náš jáský pocit závisí v rozhodné míře na subjektivní zkušenosti vzpomínky na naši vlastní minulost.“ A Damasio jako doplnění tohoto názoru vyjadřuje následující domněnku: „Vzpomínky na scénáře, které jsme uložili jako naděje, přání, cíle a závazky, působí v každém okamžiku naléhavě na já. Hrají nepochybně úlohu také při vědomém i nevědomém modifikování minulosti a při pokračující tvorbě osoby, kterou v sobě spatřujeme.“

Celou ukázkovou kapitolu si můžete dočíst přímo na stránkách nakladatelství Portál.

O autorce

Verena Kast vystudovala filozofii a psychologii, působí jako analytička ve švýcarském St. Gallenu a přednáší na Institutu C. G. Junga v Curychu. Je autorkou řady knižních titulů. V nakladatelství Portál vyšly její knihy Imaginace jako prostor setkání s nevědomím, Krize a tvořivý přístup k ní, Dynamika symbolů, Otcové–dcery, matky–synové, Hněv a jeho smysl, Touha po druhém, Úzkost a její smysl, Sny, Truchlení, Závist, žárlivost a jejich smysl či Stín v nás.

Zdroj: portal.cz

O nakladateli

Nakladatelství Portál bylo založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Knižní produkci doplňují periodika. Od podzimu 2006 pořádá Portál také odborné semináře určené pedagogům mateřských a základních škol, školních družin a dalších vzdělávacích či volnočasových zařízení.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNefňukej!
Moudrost a krása zralých žen

Bolenová, Jean Shinoda

Pasparta, 2022

zobrazit info o knizeJak být sám sebou
Pocit vlastní hodnoty a zkušenost identity

Kast, Verena

Portál, 2022

Napsat komentář