Co kdyby lidé najednou zmizeli?

svet-bez-nas
V posledních letech se často skloňuje téma životního prostředí a jeho ochrana. Co by to pro Zemi znamenalo, kdyby najednou zmizeli lidé? Jak dlouho by trvalo přírodě, než by si námi okupované území vzala zpět? A co by bez lidí naopak nepřežilo?

Zajímalo by vás, co by se stalo, kdyby ze dne na den z naší zeměkoule zmizeli lidé? Jak dlouho by zůstaly po lidech na naší Zemi stopy? Jak rychle by se zhroutila námi vybudovaná infrastruktura? Jak dlouho by bez naší péče vydržely stavby, metro a města? Památky a umění? Co z toho nejdéle, a co by naopak spadlo jako první? Kteří živočichové by z našeho zmizení profitovali, a kteří by naopak zanikli s námi? Předpokládá se např., že by spolu s námi zcela přirozeně vyhynuli švábové, ale ptáci by na tom byli mnohem lépe a vyvinuli by se v mnohé nové druhy. Jak by dopadly farmy, pole, národní parky a zahrady? Nejdelší životnost na Zemi bez nás by měly bronzové sochy, umělá hmota a radiové vlny. Zároveň je z některých oblastí na Zemi, které člověk poničil, a posléze opustil (např. Černobyl), patrné, že příroda má sebeuzdravující moc.
Alan Weisman, cenami ověnčený americký novinář, postavil své hypotézy na expertizách inženýrů, konzervátorů umění, klimatologů, zoologů, biologů, astrofyziků, paleontologů a dalších odborníků a napsal knihu, která zcela jedinečně pohlíží na vliv člověka na životní prostředí.

Kniha roku časopisu Time, bestseller newyorských Timesú a jeden z nejodvážnějších myšlenkových experimentů.

Svět bez nás

Autor: Alan Weisman
Přeložila: Hana Loupová

Počet stran: 418
Vazba: vázaná
Formát: 135×200 mm
ISBN: 978-80-257-3821-4
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Svět bez nás vydalo nakladatelství Dokořán ve spolupráci s nakladatelstvím Argo ve společné naučné řadě Aliter.

 

Ukázka z knihy

Téhož dne, kdy zmizí lidstvo, ujme se vlády příroda a okamžitě se pustí do úklidu v domě – vlastně v domech. Začne od podlahy, a smete je z povrchu zemského. Všechny vezmou za své.

Vlastníte-li dům, dobře víte, že je to jen otázka času. Nikdy jste si to nechtěli připustit. Ani když jste si všimli prvních známek neúprosné eroze, která nejdříve ze všeho začala hlodat na vašich úsporách. Když vám poprvé řekli, kolik bude stát váš dům, nikdo se nezmínil o tom, co všechno budete muset platit, aby se ho nezmocnila příroda ještě dříve, než zaplatíte poslední splátku hypotéky.

Dokonce i tehdy, když bydlíte v postmoderní a dokonale upravené městské čtvrti, kde těžké zemní stroje zatlačily krajinu do podřízeného postavení, kde lidé nahradili původní neukázněné rostliny poslušným trávníkem a rovnoměrně rostlými okrasnými stromy a kde ve jménu vypuzení komárů vysušili a vydláždili mokřiny – dokonce i tehdy víte, že příroda není podrobena. Nezáleží na tom, jak dokonale jste svůj dům utěsnili. Stejně do něj proniknou neviditelné zárodky a rychle se promění v plíseň – příšernou, pokud ji vidíte, ale ještě mnohem horší, když ji nevidíte, protože v tom případě se ukrývá pod vymalovanou stěnou a užírá vnitřní vrstvy sádrokartonu, rozkládá spojovací prvky a stravuje podlahové nosníky. Nebo váš domov obsadili termiti, mravenci, švábi, sršni a možná i drobní savci.

Ze všeho nejvíce vás ale sužuje látka, která je za jiných okolností podstatou života: voda. Neustále se dere dovnitř.

Projděte si celou ukázku.

 

O autorovi

Alan Weisman (nar. 1947, Minneapolis), americký spisovatel, novinář a pedagog, vystudoval původně literaturu. Až dosud se však profesně věnoval především žurnalistice, ať už jako redaktor a reportér agentury Homelands Production, anebo jako vysokoškolský profesor. Na Arizonské univerzitě v současnosti vede vedle kurzů pro adepty novinářského řemesla také latinoamerické semináře. Etabloval se jako autor textů balancujících na hranici mezi publicistikou a populárně-naučnou literaturou. Příspěvky do časopisů Harper´s, The New York Times Magazine nebo Los Angeles Times Magazine (a samozřejmě mnohých dalších), stejně jako rozhlasové relace a knihy mu vynesly řadu prestižních cen a samotný Svět bez nás (The World Without Us) byl vyhlášen jako nejlepší populárně-vědecká publikace roku 2007 nezávisle na sobě dvěma magazíny: Time Magazine a Entertainment Weekly. Ze starších děl uveďme alespoň An Echo In My Blood (1999) či Gaviotas: A Village to Reinvent the World (1998).

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvět bez nás

Weisman, Alan

Dokořán, 2022

Napsat komentář