Biografické střípky

uvod biografie srpen
Jak lépe odstartovat druhý prázdninový měsíc než oblíbeným knižním výběrem? S ohledem na témata je to dnes hlavně pro pánské čtenářské obecenstvo. Ale není třeba zoufat. Poslední tip (jako třešinka na dortu) potěší zcela jistě především dámská srdce.

Startujeme (a to doslova) s publikací fotografa Martina Straky, který se zaměřil na dvojici závodníků Vojtěch-Enge. Jeho kniha je plná fotografického materiálu, který autenticky zachycuje nejenom kariéru, ale také život obou velikánů motoristického sportu.

Strhující příběh automobilových závodníků Zdeňka Vojtěcha a Břetislava Engeho, kteří se v roce 1983 stali hvězdami mistrovství Evropy cestovních automobilů a svým BMW 635 CSi Hartge vyrobeným podomácku v Praze a v Liberci okouzlili fanoušky i zahraniční novináře. V amatérských podmínkách se díky nadšení a šikovností všech v týmu zrodil zázrak. Oběma třicátníkům se změnil život, sportovní i soukromý. Stali se hvězdami a placenými profesionální sportovci, které si najalo BMW. Zdeněk byl na mnichovské soupisce v roce 1984, Břetislav o dvě sezony později. Ale tak jako rozlet legendární závodnice Elišky Junkové zastavila v roce 1928 smrt jejího muže, tak i kariéra dvojice Vojtěch-Enge nenabrala světové obrátky, tentokrát kvůli politické situaci. Strhující příběh, doplněný o dobové fotografie a svědectví pamětníků zdokumentoval známý český fotograf a komentátor motoristických událostí Martin Straka.

1983 Vojtěch-Enge

Autor: Martin Straka

Počet stran: 336
Vazba: brožovaná
Formát: 187×225 mm
ISBN: 978-80-276-0335-0
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu 1983 Vojtěch-Enge vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

1983 vojtech-enge

Prohlédněte si kompletní ukázku.

O autorovi

Martin Straka je fotoreportér, televizní komentátor a novinář. Patří k renomovaným ostravským fotografům. Žije ve Vratimově u Ostravy. Automobilové závody komentuje na různých televizních stanicích od roku 2005 (24h Le Mans & WEC, IndyCar, Blancpain GT Series, Int. GT Series…), jeho hlas zní Masarykovým okruhem v Brně a na Slovakiaringu od roku 2013. Jeho fotografie získaly různá ocenění. Například Zlaté oko pro nejlepší motoristickou fotografii v České republice 2007 či Zvláštní cenu Katovic v letech 2011 a 2015. Fotí pro Českou televizi, týdeník Reflex, jako redaktor spolupracoval s Českým rozhlasem Ostrava. Jeho tvorba rovněž každý rok zdobí kulturní ročenku Ostravského informačního servisu. V roce 2016 vyšla jeho publikace Racing’n’Roll, která je jakousi oslavou motoristického sportu.

Zdroj informací: Místní kultura

————————————————

Další kniha dnes nabídne především politiku, a to v rozhovoru s bývalým premiérem Vladimírem Špidlou. Rozhovor sestavil český novinář Luboš Beniak a vy se můžete těšit na zajímavé otázky, které nebudou pouze o politice.

Bývalý premiér Vladimír Špidla v otevřeném rozhovoru o životě a zákulisí politiky. Od ruské invaze v roce 1968 má v podvědomí, že kdykoliv se může stát něco, co člověku obrátí život naruby. Následkem brutality komunistické policie skončil na psychiatrii, později se i s univerzitním vzděláním musel kvůli špatnému kádrovému profilu živit manuální prací. Po listopadu 1989 ho strhla politika a vrhnul se do resuscitace sociální demokracie. Léta stál po boku Miloše Zemana, s jehož podporou dosáhl politického vrcholu, ale pak se rozešli a Miloš Zeman stál za pádem Špidlovy vlády. Během působení ve funkci premiéra musel zápasit s následky nejhorších povodní v historii naší země, současně úspěšně dovedl Českou republiku do Evropské unie. Šest let působil jako evropský komisař pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti. V současnosti vede Masarykovu demokratickou akademii a na návrat do exekutivní politiky údajně už nepomýšlí.
Jak dnes Vladimír Špidla hodnotí svá vítězství a porážky? Jak se dívá na Evropskou unii a na svoji spolupráci a následný souboj s Milošem Zemanem? Proč některé věci udělal a jiné ne? Jak vnímá válku na Ukrajině? Politický veterán v rozhovoru se zkušeným novinářem Lubošem Beniakem, který ho nikdy nevolil, rekapituluje svou životní dráhu a neobvykle otevřeně mluví o zákulisí politiky. Knihu doprovází řada fotografií z rodinného archivu Vladimíra Špidly i dokumentárních snímků z průběhu jeho politické kariéry.

Špidla aneb Zdroje jsou…

Bývalý premiér Vladimír Špidla v otevřeném rozhovoru o životě a zákulisí politiky
Autor: Luboš Beniak

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-7260-524-8
Doporučená cena: 397 Kč

Knihu Špidla aneb Zdroje jsou… vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

Mluvíte o malé anketě a konzultaci s veřejností, ale já mám z té doby v paměti termín „vnitrostranické referendum“. To je přece něco jiného, mnohem závažnějšího.
No právě. Myslím, že zase Foldyna – nejsem si úplně jistý, jestli právě on, ale to už teď asi není podstatné – na jednom zasedání ústředního výkonného výboru navrhl, abychom z ankety udělali vnitrostranické referendum. Ta schůze už pomalu končila, vládl tam mírný zmatek, únava… Mně sice blesklo hlavou, že z toho může být průšvih, ale než jsem stačil zareagovat, bylo to odhlasované. Pak už těžko něco změníte. Provedli tu intriku velmi obratně.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Lubor Beniak je český manažer a novinář. V letech 1979–1989 působil jako redaktor a později vedoucí rubriky časopisu Mladý svět, do roku 1992 pak působil jako šéfredaktor časopisu a ředitel firmy. Později pracoval jako ředitel pražské pobočky britské marketingové agentury. V roce 1993 pracoval jako mluvčí ministra Vladimíra Dlouhého, později se stává generálním ředitelem regionu Střední Evropy pro firmu Reader’s Digest.

Zdroj informací: Česká televize

————————————————

Víte, že James Bond měl skutečný předobraz? Začtěte se do pamětí muže, který působil v diplomatickém sboru i bojoval jako voják proti Rommelově armádě.

Proslulé svědectví sira Fitzroye Macleana o jeho diplomatickém a vojenském působení mezi lety 1937–1945. Macleanovo dobrodružné vyprávění, podané s nezaměnitelným vtipem a osobním šarmem, posloužilo jako jeden ze vzorů pro Flemingovu sérii románů o Jamesi Bondovi. První část se odehrává v Sovětském svazu v letech 1937–1939, kdy je Maclean na diplomatické misi v Moskvě a za značného rizika cestuje po odlehlých částech Ruska a Střední Asie nebo pozorně sleduje stalinské monstrprocesy. Druhá líčí jeho válečné působení v pouštním komandu v severní Africe, kde bojuje proti Rommelově armádě. Třetí část mapuje roky 1941–1945, kdy byl Churchillem pověřen vedením výsadku, který měl podporovat a koordinovat Titovy partyzány v Bosně a Srbsku. Maclean s Titem navázal přátelský vztah a věnuje hodně prostoru právě Titově osobě a peripetiím jeho vztahu se Spojenci – účastní se i zásadních jednání a mírových dohod.
Macleanovy paměti jsou žánrově mnohostranné – mají charakter poutavého cestopisu, dobrodružného válečného románu i pronikavých geopolitických esejů. Přinášejí zásadní svědectví o stalinismu, bojích druhé světové války, o Titovi a tehdejší situaci na Balkáně. Kniha je psána poutavým a svižným stylem a její četba přináší vedle historického poznání také mimořádný čtenářský zážitek.

Výpravy na Východ

Autor: Fitzroy Maclean
Přeložil: Pavel Pokorný

Počet stran: 424
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-88411-06-2
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Výpravy na Východ vydalo nakladatelství Maraton.

Ukázka z knihy

Příští den jsme i my vyrazili do Síwy, takže jsme zamířili do vnitrozemí a cestovali pouští jihozápadním směrem po cestě, která byla v těchto místech dobře patrná. Po přenocování pod širým nebem jsme další den ráno dojeli na dohled oázy: nejprve jsme spatřili svah z červeného a žlutého pískovce a pak v údolí obklopeném slanými bahnisky a palmovými háji samotnou Síwu. Už jako malý kluk jsem vyrůstal na historkách o Síwě. Můj bratranec patřil k té poměrně malé hrstce Evropanů, kteří oázu před rokem 1914 navštívili, a spolu s mým otcem hrál roli v operacích, jež vedly k jejímu dobytí. Teď nijak nezklamala má očekávání. Pod palmami bublala z velké hloubky jezírka čisté a čerstvé vody. Kolem jednoho byla starodávná kamenná zídka. Pamatoval jsem si otcovo vyprávění, jak to bylo úžasné vrhnout se do takového jezírka po týdnech strávených v poušti. Teď, po čtvrtstoletí, jsem následoval jeho příkladu. Voda byla úžasně osvěžující a tryskala s takovou silou, že to bylo jako koupat se v sodovce.

Na webu nakladatelství Maraton si můžete prohlédnout několik vybraných ukázek.

O autorovi

Fitzroy Maclean, skotský diplomat, voják, politik a spisovatel, vstoupil po studiu na univerzitě v Cambridge v roce 1933 do diplomatických služeb Spojeného království. Od roku 1934 působil na britském velvyslanectví v Paříži a tři roky poté byl vyslán do Moskvy. Na vlastní pěst procestoval celou zemi a dostal se až do Střední Asie a Afghánistánu, které tehdy platily za zcela nepřístupné cizincům. Po svém návratu podal v Londýně zprávu o Stalinových čistkách. Po vypuknutí války v roce 1939 odešel z diplomatických služeb a přihlásil se do britské armády, účastnil se řady bojů a operací v různých částech světa a v armádě nakonec dosáhl hodnosti generálmajora. V roce 1941 získal za Konzervativní stranu křeslo v Dolní sněmovně a poslancem zůstal až do roku 1974. V roce 1949 vydal své Výpravy na Východ (Eastern Approaches) a psal též o skotských dějinách. Podílel se na tvorbě televizních dokumentů a působil jako komentátor dění v Sovětském svazu. V devadesátých letech organizoval a osobně doprovázel zásilky pomoci do Bosny a Chorvatska.

Zdroj informací: nakladatelství Maraton

————————————————

Předposlední titul je tak trochu z jiného soudku. Náboženství, pokora, oživení lásky, lidská dobrota, hledání Boha i obraz společnosti, to jsou témata, kterými nás provede příběh františkána, který se rozhodl opustit klášter a strávit nějaký čas jako bezdomovec.

Je hrozivé, že si postupně zvykáme na tuto bariéru mezi námi a ostatními, kteří neměli takové štěstí. Měli bychom si dát pozor, aby naše mysl neotupěla, protože pak přestáváme vidět bratry a sestry žijící v utrpení vedle nás a ze závažných problémů ve světě se stávají pouhé titulky večerních zpráv.

Papež František

Norský františkán Ole Martin Holte se rozhodl opustit klášter a strávit padesát dní rozprostřených do tří let jako bezdomovec na ulicích Osla a Kodaně. Jeho zážitky přinášejí pohled na život na okraji společnosti, který si běžný člověk stěží dokáže představit, a podněcují k úvahám nad bezdomovectvím z nezvyklé perspektivy. Ole prochází městskou krajinou a s humorem a soucitem se snaží pozorovat drsný život lidí na samém dně společnosti. Zaměřuje se přitom na detail, epizody se před čtenářem odvíjejí jako film. Přemítá o pokoření, o oživení lásky k samozřejmým věcem, jako je strom, o nečekané lidské dobrotě, ale i o neustálé nutnosti vztahování se ke smrti, o hledání Boha v drogách, o povaze konfliktů s představiteli „slušné“ společnosti, o problematice ztráty identity a závislosti na společnosti.

Bůh na ulici

Jak jsem našel lidskost na dně společnosti
Autor: Ole Martin Holte
Přeložila: Daniela Mrázová

Počet stran: 136
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-262-1855-5
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Bůh na ulici vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Tahle ulice se táhne od hlavního nádraží ven z centra jako dlouhé slizké chapadlo chobotnice snažící se najít kořist, ke které by se přisálo. Lemují ji hotely, misijní hotely, sexshopy, gogo bary, striptýzové kluby, obchody pro gaye, masážní salony, nevěstince, tetovací studia, trafiky, asijské restaurace, obchody s potravinami, turecké kebabárny, hipsterské kavárny a také pár kontaktních center pro lidi z ulice. Díky příhodné poloze vzhledem k hlavnímu nádraží a všemožným hotelům se toto místo stalo rejdištěm narkomanů, prostitutek a jejich zákazníků, především mužských. Večer se Istedská ulice mění v pestrý koktejl, jakousi kombinaci amsterdamského Red Light Districtu a osloského prostranství Plata.

Podívejte se na kompletní ukázku.

O autorovi

Ole Martin Holte je bývalý františkán, teolog, sociální pracovník a gestalt terapeut. Nyní žije v Africe.

Zdroj informací: Portál

————————————————

A závěrem slibovaný román, který asi více potěší ženské čtenářky. Příběh vznikl na motivy životního příběhu Felice Bauerové, snoubenky Franze Kafky. Kdo byla tato žena se srdečným smíchem? Díky životnímu příběhu Felice i Kafky se setkáme s řadou dalších, mnohdy neméně zajímavých osobností.

Román inspirovaný osudem Kafkovy snoubenky Felice Bauerové. Kdo vlastně byla Kafkova snoubenka Felice Bauerová, žena, kterou generace Kafkových fanoušků znají jen jako milovnici masitých pokrmů, těžkého nábytku a přesně nařízených hodinek? Kdo se skrýval za vyrovnanou povahou a srdečným smíchem, o kterém existuje svědectví? A kam až v jejím životě dosáhl Kafkův stín? Literárním vědcům nikdy nestála za samostatné studium, o jejím životě po rozchodu s pražským spisovatelem se ví málo. Provdala se, měla dvě děti, emigrovala do Ameriky. Čtyřicet let opatrovala dopisy muže, který ji opustil. Autorka začala pátrat po Feliciných stopách v Americe v roce 2010, kdy dosud žil její syn. Ze setkání s ním a jeho rodinou vznikla kniha, která nakonec není jen o Felici, ale i o dalších lidech, kteří byli Kafkovi nějakým způsobem blízcí a jejichž osudy jsou spojené s předválečnou Evropou a jejími troskami: Greta Blochová, Ernst Weiss, Max Brod nebo Salomon Shocken.
Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.

Život po Kafkovi

Autorka: Magdaléna Platzová

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-257-3820-7
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Život po Kafkovi vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Jak by si na ni nepamatoval. Vždycky mluvila příliš nahlas a v Berlíně nechyběla na žádném matčině večírku. Smála se vysokým smíchem, který připomínal nervózní houkání klaksonů v berlínských ulicích. Styděl se před ní a neměl ji rád. Připadalo mu, že matku před lidmi zahanbuje. Ale matce to zřejmě nevadilo, protože ji stále zvala, ani jedna společenská večeře na Viktoria-Luise-Platz se bez ní neobešla. Červené korále byly také dárek od ní. „Omluv mne na chvilku,“ řekne matka. „Zahraj si na klavír. Nebo se podívej na módy, tamhle jich mám celý štos.“ „O mne si starost nedělej. Já se nudit nebudu, počítám ztráty.“ Zase ten protivný smích. Greta potáhne z cigarety a přistoupí k oknu: „Škoda že nevidíte na jezero.“

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Magdaléna Platzová je autorkou románů Návrat přítelkyně (2004), Aaronův skok (2006), Anarchista (2013) a Druhá strana Ticha (2018), povídkových sbírek Sůl, ovce a kamení (2003) a Recyklovaný muž (2008). Napsala také knížku pro děti Toník a jeskyně snů (2010) a román pro mladé čtenáře Máme holý ruce (2019). Platzová vyrostla v Praze, studovala ve Spojených státech a v Anglii a získala magisterský titul z filozofie na pražské Karlově univerzitě. Působila jako herečka a překladatelka, později redaktorka a novinářka v Literárních novinách a v Respektu. V letech 2009 až 2012 žila v New Yorku, kde vyučovala kurz o Franzi Kafkovi na New York University. V současné době žije s manželem a třemi dětmi v Lyonu.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize1983 Vojtěch-Enge

Straka, Martin

Slovart, 2022

zobrazit info o knizeŠpidla aneb Zdroje jsou...
Bývalý premiér Vladimír Špidla v otevřeném rozhovoru o životě a zákulisí politiky

Beniak, Luboš – Špidla, Vladimír

Prostor, 2022

zobrazit info o knizeVýpravy na Východ

Maclean, Fitzroy

Maraton, 2022

zobrazit info o knizeBůh na ulici
Jak jsem našel lidskost na dně společnosti

Holte, Ole Martin

Portál, 2022

zobrazit info o knizeŽivot po Kafkovi

Platzová, Magdaléna

Argo, 2022

Napsat komentář