Nenechte si ujít v týdnu od 1. do 7. srpna 2022

nenechte_si_ujit
Srpen je tu, což znamená, že léto a letní prázdniny se přehouply do své druhé poloviny. Pokud přemýšlíte, kam si zajít za literaturou, ať už s dětmi, nebo sami, přinášíme vám pár zajímavých tipů. Nenechte si ujít třeba letní čtení v táborské botanické zahradě či autorské čtení Františka Kotlety. 

Hned v pondělí 1. srpna se můžete v Havlíčkově Brodě zúčastnit setkání čtenářského klubu. Společně s ostatními knihomoly si popovídáte o knihách, které máte rádi. Tématem tentokrát budou všemi generacemi tolik oblíbené mayovky a foglarovky! Starší čtenáři mohou zavzpomínat na své dětství s knihami Hoši od Bobří řeky, Chata v Jezerní kotlině či Vinnetou a ti mladší třeba objeví jejich kouzlo. Setkání začíná v 17.00 v Krajské knihovně Vysočiny.

Městská knihovna Tábor si na středu 3. srpna připravila zajímavou akci pro děti: letní čtení v botanické zahradě! Děti čeká objevování zákoutí botanické zahrady a u toho budou moci naslouchat i zajímavému příběhu, který se váže k tematice přírody, rostlin a živočichů v zahradě. Na vlastní oči se přesvědčí, jak vypadá moruše, jinan i hotel, ve kterém bydlí hmyzíci! Tentokrát bude z knihy Poklad starého brouka číst sama autorka Olga Černá. Sraz je v 15.30 před budovou zemědělské školy (za deště je sraz v knihovně).

I další akce potěší především děti. Knihovna Jiřího Mahena v Brně naplánovala na čtvrtek 4. srpna Prázdniny pod stanem. Přijďte si ověřit nebo zdokonalit své tábornické schopnosti. Jistě se vám ještě budou v létě hodit. Pro malé i větší zálesáky budou připraveny různé zábavné úkoly. Akce se koná v ústřední knihovně (Knihovna pro děti a mládež, 3. NP) od 9.00 do 19.00.

A nyní zase něco pro dospělé čtenáře! Ve čtvrtek 4. srpna se v Litomyšli koná autorské čtení spisovatele, novináře, pubicisty a scénáristy Františka Kotlety. Jde o jednoho z mála českých autorů, který mohl opustit novinařinu a živí se jen psaním knih. Jeho knihy patří k nejprodávanějším a v rámci české sci-fi a fantastiky se řadí mezi absolutní špičku. Napsal např. Underground: RevoluceRázová vlnaPoločas rozpadu či Příliš dlouhá swingers partySpolečně s Kristýnou Sněgoňovou píší sérii Legie (např. Amanda). Autorské čtení začíná v 18.00 na radničním dvorku za městskou knihovnou (v případě deštivého počasí bude akce v knihovně).

A na závěr se přesuneme do Prahy, kam můžete ve čtvrtek 4. srpna dorazit na křest finskošvédského čísla časopisu PLAV, které se věnuje finskošvédské literatuře (tedy literatuře finských Švédů, švédskojazyčné menšiny žijící už po staletí zejména na jihozápadě Finska). Součástí večera bude debata s autorem koncepce Janem Markem Šíkem. Petr Kujal představí tituly finskošvédských autorů v českém překladu a zazní i scénické čtení vybraných ukázek. Těšit se můžete i na malou sladkou ochutnávku finské kuchyně. Začátek je v 19.30 na Avoid Floating Gallery.

 Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář