Různé terapie pro lepší život

ruzne-terapie-pro-lepsi-zivot
Máte problémy s ovládáním vzteku? Nebo s utrápenou duší? Anebo jen máte doma dospívající dívku a nevíte si rady? Pak zbystřete, protože dnes se zaměříme na všechno uvedené a pomůžeme vám tak zlepšit život.

Věděli jste, že vztek není něco, co bychom měli potlačovat a schovávat před druhými? Naopak jej můžeme využívat v náš prospěch. Jak na to? Rady a tipy najdeme v dnešní první knize.

Také vás v dětství učili, že se nesmíte vztekat či mít zlost? Že hněv je něco špatného? To je ovšem velká chyba. Právě hněv je znakem naší duševní pohody. Pokud jej budete potlačovat a nevěnovat mu pozornost, dříve nebo později vás dožene.
Autorka vám ukáže, jak se díky hněvu dostat blíže ke svým skutečným potřebám a přáním i jak můžete využít hněv pro autentický a spokojenější život.
V knize najdete cvičení pro práci s hněvem a strategie, jak svůj hněv pozitivně využít ve svůj prospěch.
Kdo říká „ano“ hněvu, říká „ano“ životu.

Síla hněvu

Jak ovládnout a využít hněv
Autor: Friederike von Aderkas
Přeložil: Tomáš Mach

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 144×205 mm
ISBN: 978-80-271-3403-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Síla hněvu vydalo nakladatelství Grada.

 

Ukázka z knihy

Ráda bych vás seznámila se sílou hněvu a s jeho světlou stránkou. Předtím vám ale budu vyprávět svůj vlastní příběh, jak jsem objevila sílu hněvu. Zažila jsem ránu osudu, která mi obrátila život vzhůru nohama. Tehdy jsem si myslela, že jsem ztratila smysl života. Můj o čtyři roky starší bratr Thilo si vzal v roce 2013 život. Bylo mu pětatřicet let, byl ženatý a otec dvou malých dětí. Nepochopitelná věc pro každého, kdo o tom slyšel, naprosto nepochopitelná pro jeho rodinu, přátele, kolegy – i pro mě. Do mého nekonečně velkého smutku se mísil i hněv – velká dávka hněvu: na různé lidi, na zdravotnický systém, na společnost a její struktury, v neposlední řadě i na mě samotnou, protože jsem přece měla být s ním a zabránit této strašné sebevraždě. Cítila jsem velký hněv, že jsem se octla bez svého bratra.  (str. 12–13)

***

Abychom pocítili hlubokou životní sílu a radost, musíme nejprve poznat svoje potřeby. Víte, po čem toužíte? Jaké máte potřeby? Co se vám líbí ve vašem životě a ve všedním dni a co ne? V jakých situacích jednáte v zájmu druhých a nehájíte své vlastní potřeby? Kdy jste například naposledy vyslovili opačný názor než ostatní? Kdy jste si ho nechali pro sebe – a přitom jste možná i cítili, že vám ubyla energie? Znáte momenty, kdy se vám vzteky vaří krev v žilách, ale navenek zachováváte klid? Možná pozorujete, že od té chvíle jste unavení, a divíte se, protože jste se přece předtím dobře vyspali. Je pro nás namáhavé nebýt zcela sami sebou, neboť to od nás vyžaduje potlačení vlastních potřeb. Abychom tuto námahu necítili, aktivuje váš systém režim spánku. Vypnout a stáhnout roletu, tak se dá jednání v rozporu s vlastní pravdou zdánlivě snadněji vydržet. (str. 15)

Pokračujte na celou ukázku.

————————————————

Co je vlastně duše? Nad touto otázkou lidstvo filosofuje od počátku věků. Druhá představovaná kniha se však nevěnuje historii, ale vnímá duši jako součást našeho života. Jakým způsobem ji ovlivňuje terapie?

Kniha Terapie duše je svým způsobem vyvrcholení díla Thomase Moora, známého autora bestsellerů, jako je Kniha o duši nebo Temné noci duše. Zatímco v předchozích pracích zkoumal duši v nejrůznějších podstatných oblastech našich životů – zaměstnání, rodina, náboženství… –, v této moudré knize se vrací k základům svého osobního povolání: provázení zájemců z řad terapeutů, psychologů, psychiatrů, duchovních, sociálních pracovníků a jiných v tom, jak nabízet péči o duši těm, kterým pomáhají.
Psychologický a v nejširším slova smyslu spirituální rádce prodchnutý životní moudrostí a zkušeností probírá oblasti, jako jsou zdroje terapeutických témat v osobních příbězích, mýtech, pohádkách, práce se sny, komplexy, přenosem, terapie v běžném světě (práce, společnost, rodičovství, výchova, duchovní provázení), osobnost terapeuta (styl, stín, péče o sebe…).
Hluboká, a přesto praktická a srozumitelná kniha je určena nejen terapeutům jako vytyčení duchovního základu jejich povolání, ale všem, kdo mají zkušenost s pomocí druhým, s nasloucháním, na koho se ostatní obracejí se svými starostmi a potřebami.

Terapie duše

Umění provázejícího rozhovoru
Autor: Thomas Moore
Přeložil: Pavel Kolmačka

Počet stran: 280
Vazba: brožovaná
Formát: 150×205 mm
ISBN: 978-80-262-1877-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Terapie duše vydalo nakladatelství Portál.

 

Ukázka z knihy

K základům, z nichž v terapii vycházím, patří jungiánská a archetypová psychologie, studium náboženství a duchovních tradic, umění, a dokonce i praktické filozofie. Když učím terapeuty, doplňuji k jejich profesionálnímu výcviku ideje a dovednosti, jež jsou duchovní a filozofické. Terapie není nová myšlenka. Platón, řecký filozof, který žil ve 4. století před Kristem, psal o duši a často používal slovo terapie, kterou definoval jako každodenní péči a službu. Slovo psychoterapie doslova znamená „péče o duši“.

Navrhuji proto zapomenout na představu, že musíme řešit přítelův nebo klientův problém, a místo toho o terapii uvažovat jako o péči a službě. Pečující přítel se může od profesionála naučit, jak má poslouchat, mluvit a vystupovat. To, co se terapeut naučí ve výcviku, je důležité i pro běžného člověka, a to jak pro jeho vlastní život, tak pro pomoc druhým. Normální lidé mívají sklon dávat rady týkající se spíše jich samotných než osoby, které chtějí pomoci. Často se jim nedaří oddělovat svůj vlastní život  a hodnoty od člověka, s nímž hovoří.  (str. 10)

Celou ukázku najdete na stránkách nakladatele.

 

O autorovi

Thomas Moore je psychoterapeut a spisovatel, žije v Nové Anglii v USA. Pobýval dvanáct let jako mnich v řeholní komunitě, poté se stal psychoterapeutem. Napsal řadu knih, které jsou pozoruhodné průnikem témat psychologie, archetypů, mytologie a umění. V Portále vyšla jeho Kniha o duši, Temné noci duše, Kniha o lásce a přátelství aj.

Zdroj informací: Portál

————————————————

Být náctiletou dívkou je těžké samo o sobě, tím spíš v několika posledních desetiletích. S jakými problémy se musí potýkat? A co pro ně mohou udělat rodiče nebo učitelé, aby jim dospívání co nejvíce usnadnili?

Klasický text o výchově náctiletých dívek.
Do českého prostředí přinášíme nové, revidované vydání připravené k 25 letům této již kultovní knihy na trhu. Některé nástrahy a problémy jsou nadčasové, zbylou třetinu knihy
Mary Pipherová za pomoci jedné ze svých dcer aktualizovala pro 21. století. Must read pro rodiny, kde vyrůstají náctileté dívky.
Při svém prvním vydání v angličtině v roce 1994 obrátila kniha Ofélie podruhé tolik potřebnou pozornost na problémy, kterým musí čelit dospívající dívky.
Kniha se brzy stalo kultovní a pomohla spustit debatu o „toxické společnosti“, jejíž důsledky si tolik odnášejí právě dospívající dívky.
Kniha je cenným zdrojem pro rodiče, učitele i mentory. Obsahuje kapitoly Rodiny, Matky, Otcové, Rozvod, Deprese, Sebepoškozování, Poruchy příjmu potravy, Drogy a alkohol, Sex, Sexuální násilí a Případové studie a zkušenosti z terapeutické praxe.

Ofélie podruhé

Záchrana já dospívajících dívek
Autorky: Mary PipherováSara Gilliamová Pipherová
Přeložila: Alžběta Vargová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 156×235 mm
ISBN: 978-80-271-3211-9
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Ofélie podruhé vydalo nakladatelství Alferia.

 

O autorce

Mary Pipherová vystudovala kulturní antropologii na Kalifornské univerzitě v Berkeley v roce 1969 a v roce 1977 získala titul PhD na University of Nebraska v oboru klinická psychologie. (…) Mary se narodila v Ozarks a vyrostla na venkově v Nebrasce. Jako dívka ráda četla, psala, plavala, byla venku a povídala si s přáteli a rodinou. Je také komunitní organizátorkou a aktivistkou. Nyní žije v Nebrasce se svým manželem Jimem. Je autorkou deseti knih, včetně New York Times bestselleru Ofélie podruhé.

Zdroj informací: MaryPipher.com (přeloženo)


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Které z představených oblastní psychologie dáváte přednost? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSíla hněvu
Jak ovládnout a využít hněv

Aderkas, Friederike von

Grada, 2022

zobrazit info o knizeTerapie duše
Umění provázejícího rozhovoru

Moore, Thomas

Portál, 2022

zobrazit info o knizeOfélie podruhé
Záchrana já dospívajících dívek

Pipherová Gilliamová, Sara - Pipherová, Mary

Alferia, 2022

Napsat komentář