Cenu Hanzelky a Zikmunda pro rok 2021 získal cestopis Stanislava Havlíčka HLAS VĚTRU

TZ_cestopis roku 2021
V předvečer 75. výročí startu cestovatelů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda na jejich velkou cestu do Afriky a Jižní Ameriky byly na Dobříši vyhlášeny výsledky 4. ročníku soutěže o cestopis roku.

Cenu H+Z pro rok 2021 získal cestopis Stanislava Havlíčka Hlas větru. Vítěz si odnesl bronzovou plastiku z dílny kovolitce Aleše Svojitky ze Staré Huti vytvořenou podle návrhu mladé designerky Karin Borovcové. Ta příznačně zúčastněné pozdravila z cesty po Střední Americe.

Z celkem pětadvaceti přihlášených titulů vybrala porota mezi pětici nominovaných knih „Globalizovanou Indii“ Pavly Jazairiové, „EXOToulky světem“ Julia Lukeše, knížku „Dominika na cestě Japonskem“ motorkářky Dominiky Gawliczkové a „Kaif“ autora Tonyho Danilova s podtitulem „O stopování, kalašnikovech a japonském pornu“.

Rozhodnutí literární poroty zdůvodnila její předsedkyně, spisovatelka a cestovatelka Milena Holcová:

„Pro knihu Hlas větru od Stanislava Havlíčka jsme se rozhodli z několika důvodů: ačkoli nejde o klasický cestopis, který obvykle sděluje, kde všude autor byl a co tam zažil, Hlas větru upozorňuje, že nestačí jen někde být a pozorovat, důležitější je někde být a pomáhat. Stanislav Havlíček nemusí vycházet vstříc dobrodružstvím, aby bylo o čem psát, on v nich smysluplně žije. Není jen cestovatel komentátor, ale stává se přímým účastníkem děje, v tomhle případě v přeplněných utečeneckých táborech Rohingů v Bangladéši. Navíc je kniha napsána věcně, bez patosu a sentimentu, skromně a přesvědčivě, prostě sympaticky.“

TZ_cestopis roku 2021_2

Členy poroty dále byli: novinář, spisovatel a fotograf Jan Rybář, který je porotcem i fotografické sekce, žurnalista a publicista Petr Voldán, který se se svojí knihou „Na vlnách“ v loňském ročníku dostal mezi pětici nominovaných, vítězka loňského ročníku Lenka Linhartová, autorka úspěšné autobiografie „S císařem ve světě“ o putování matky s autistickým synem. V porotě byla také nakladatelská editorka a publicistka Denisa Novotná.

V kategorii cestopisná fotografie roku spolupracovali pořadatelé opět s osvědčeným týmem Czech Photo Centre. Předsedkyní poroty je od počátku fotografka a ředitelka soutěže Czech Press Photo Veronika Souralová. Mezi porotci byli krom už zmíněného Jana Rybáře, šéfredaktor české verze časopisu National Geographic Tomáš Tureček, fotograf, výtvarník a herec Divadla Járy Cimrmana Petr Brukner, který se ale letos kvůli nemoci zúčastnil rozhodování poroty pouze distančně. Pětici porotců doplnil Libor Rambousek, generální ředitel společnosti CEWE, jednoho z partnerů soutěže. Dalšími jsou společnost Veolia, Eurovia, Trigema a Nadace Tipsport. Mediálním partnerem je Radiožurnál a National Geographic.

Z celkem 500 přihlášených snímků se mezi top 5 dostala černobílá fotografie „Osamělý strom“ Lukáše Uhra, „Dětská hra“ z Kyrgysztánu fotografa Josefa Bosáka, zasněný snímek Romana Jaroše „Večer na kolejích“ a obrázek Michala Kováčika nazvaný „Rangún: okružní cesta vlakem.“ Porotu nejvíc zaujala ponurá, ale výtvarně velmi zajímavá fotografie Miroslava Stříbrného „Edro III Shipwreck“ zachycující vrak lodi plující pod vlajkou Sierry Leone, která ztroskotala u břehů Kypru. Porota rozhodnutí zdůvodnila slovy předsedkyně Veroniky Souralové takto:

Na vítězném snímku se porota shodla bez velkých diskuzí. Technicky dokonalý záběr v téměř monochromatickém ladění, kontrast obrovského vraku a lidské postavy na břehu – to vše s tajemnou atmosférou – v divákovi vyvolává touhu, sbalit si zavazadlo a vydat se na toto místo. Přesně tak má cestovatelská fotografie zafungovat.

Cenu za mimořádný audiopočin převzal z rukou Radmily Korhoňové, neteře slavného herce a moderátora Karla Pecha, který stál u počátků úspěšných rozhlasových reportáží Hanzelky a Zikmunda, kampanolog Radek Rejšek za unikátní projekt „Zvony“. Více než třicet let sbírá zvuky zvonů a zvonkoher po celém Česku.

TZ_cestopis roku 2021_1

Slavnostní večer, který ze Zrcadlového sálu zámku Dobříš přenášel Radiožurnál, ozvláštnila svojí osobitou tvorbou písničkářka Radúza. Prostředí nebylo vybráno samoúčelně, po návratu z první cesty dvojice H+Z psala v tehdejším Domově spisovatelů na Dobříši svoje první knihy. A díky Miroslavu Zikmundovi se před třemi lety vrátilo do majetku rodiny Colloredo Mansfeldových na třicet vzácných cestopisů z počátku minulého století, které ve své knihovně schraňoval poté, co je zachránil před zničením komunisty v padesátých letech.

Akci, která je čím dál víc propojena s další, už tradiční cestovatelskou událostí – festivalem „Neznámá země“ ve Zlíně organizuje Výbor pro udělování Ceny H+Z tvořený spoluautory knihy „Století Miroslava Zikmunda“ Petrem Horkým, Miroslavem Náplavou a Vladimírem Krocem. Poslední jmenovaný provázel večerem jako moderátor spolu s herečkou Dejvického divadla Zdeňkou Žádníkovou.

Více na stránkách www.cestopisroku.cz a www.neznamazeme.cz

Foto: Dan Materna

Doporučení:
Share

Napsat komentář