Hlavně se nevzdávat!

dominika_na_ceste_jizni_amerikou_obalka
Kdybych vám vyprávěla o jedné metr a půl vysoké dvacátnici, která na ještě menší motorce projela sama během deseti měsíců Jižní Ameriku, mysleli byste si, že si vymýšlím…

Pokud jste však měli co do činění s cestopisem Dominika na cestě Jižní Amerikou od české dobrodružky a cestovatelky Dominiky Gawliczkové, víte, že to je teprve začátek příběhu.

Jak už tomu tak u cestování bývá, málokdy jde všechno podle plánu (mně osobně se to tedy zatím nikdy nepovedlo). Ale čím větší klacky vám osud hází pod nohy, o to bohatší jsou vaše zážitky. Není tedy divu, že si všechny ty peripetie, jimiž si autorka v Jižní Americe prošla, vyžádaly podrobné zaznamenání v knižní podobě.

Cestovatelčina v pořadí již druhá kniha navazuje na její prvotinu Dominika na cestě, kterou v roce 2015 vydala vlastním nákladem a v níž popisuje své poznatky z výpravy po evropském kontinentu. Její novější dílo publikovalo nakladatelství Computer Press.

Na téměř tři sta padesáti stranách se nám Dominika svěřuje se vším, co ji potkalo mezi momentem, kdy vystoupila na letišti v Bogotě a snažila se najít taxi, až po dosažení vysněného cíle – Montevidea. A že to byla jízda! Hned na začátku své cesty dostala životní lekci v podobě ozbrojeného přepadení, při němž přišla nejen o fotoaparát, ale i o zdánlivý pocit bezpečí, hned několikrát se velmi důvěrně seznámila s jihoamerickými motocyklovými servisy a svou návštěvou poctila i dvě nemocnice.

Víc už vám z knížky o velkém Dominičině dobrodružství nebudu prozrazovat. Byla by to škoda, protože to je jedna z těch publikací, které si prostě musíte sami přečíst. To abyste se do ní mohli jaksepatří ponořit a nechat se všemi zanedbatelnými i nezapomenutelnými zážitky strhnout, jako by byly vaše vlastní.

Kniha Dominika na cestě Jižní Amerikou si zaslouží pochvalu nejen za zajímavý, mnohdy humorný obsah, ale i za celkové zpracování. Autorka svůj cestopis napsala tzv. „na pohodu“, tedy velmi čtivou formou, jež vás baví a zároveň dokáže udržet vaši pozornost až do poslední strany. Knížka je navíc doplněna nádhernými fotkami z jihoamerické výpravy a stejně okouzlujícími ilustracemi od české ilustrátorky Dany Ledl, jejíž práce zdobí i obálku titulu.

Tento cestopis není jen pouhým zápisníkem z cest jedné obyčejné blonďaté holky, která překonala svůj strach a splnila si jeden ze svých životních snů. Je zároveň pobídkou pro každého, kdo má hlavu plnou snů, ale i obav, aby sebral veškerou odvahu a udělal vše pro to, aby si je také splnil. Vždyť žijeme jen jednou a sny bychom měli žít, nejen je jen snít.

Dominika na cestě Jižní Amerikou vás rozesměje, rozesmutní, povzbudí i poučí. Je to prostě knížka, jež opravdu stojí za přečtení, a to bez ohledu na to, zda ve vás dříve dobrodruh nebo pecivál. Ukazuje, že i když se člověku nedaří, nesmí se vzdát a musí vytrvat, protože nic netrvá věčně, ani štěstí, ani smůla. A přestože se občas střetnete se špatným člověkem, svět je stále plný dobrých lidí, kteří vám ve zlých časech rádi podají pomocnou ruku.  A to už je dobrý důvod, proč neztrácet naději.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDominika na cestě Jižní Amerikou

Gawliczková, Dominika

CPress, 2018

Napsat komentář