Nenechte si ujít v týdnu od 30. května do 5. června 2022

nenechte_si_ujit
Jak nejlépe strávit poslední květnové a první červnové dny? Třeba na některé z literárních akcí! Nenechte si ujít besedu s investigativním novinářem Jankem Kroupou, přednášku geologa a spisovatele Václava Procházky či křest knihy Mimosezóna Jaromíra Švejdíka.

Nejprve se podíváme do Prahy, kam můžete v pondělí 30. května dorazit na besedu s Jankem Kroupou. Investigativní novinář a scénárista, který působil i jako reportér TV Nova v pořadu Na vlastní oči a poté na TV Prima v pořadu Soukromá dramata, napsal detektivní příběh Čistí. Co všechno prozradí ztracený diář jednoho významného straníka? Nahlédněte do zákulisí české politiky a zjistěte, jak funguje české vězeňství, soudnictví, policie a podnikatelské sféry. Debatu s autorem bude moderovat novinář a šéfredaktor magazínu Reportér Robert Čásenský. Buďte v Knihovně Václava Havla v 19.00.

Knihovna Jiřího Mahena v Brně naplánovala na středu 1. června přednášku geologa, geochemika a spisovatele Václava Procházky. Seznámí vás se svými zážitky z cest po Ekvádoru a Peru, kam se vydal v nedávné době intenzivních proticovidových opatření. I vy tak můžete prostřednictvím jeho vyprávění navštívit Andy a poznat tamní kulturu. Přijďte do ústřední knihovny ve 14.00.

V Praze se ve středu 1. června koná křest knihy Mimosezóna. Jde o sbírku písňových textů a ilustrací Jaromíra Švejdíka alias Jaromíra 99. V devadesátých letech se prosadil jako zpěvák, skladatel a textař kultovní jesenické kapely Priessnitz. V posledních dvou desetiletích se stal rovněž vyhledávaným ilustrátorem a kreslířem komiksů v čele s trilogií o výpravčím Aloisu Nebelovi. Právě tyto dva světy spojuje kniha Mimosezóna, kde výběr nejlepších textů skupin Priessnitz, Umakart, Jaromír 99 & The Bombers, Letní kapela a písně pro Václava Neckáře doplňují charakteristické ilustrace inspirované krajinou a náladou rodného Jesenicka. Akci moderuje Michal Pařízek, šéfredaktor magazínu Full Moon. Součástí bude i výstava autorových plakátů, které bude možné na místě zakoupit spolu s knihou. Začátek je v 18.00 v Kasárnách Karlín.

Divadlo hudby a poezie AGADIR uvede ve čtvrtek 2. června hudebně-poetické pásmo sestavené z básnické sbírky Luz adentro autorky Zdeňky Pospíšilové. Jde o její básnickou prvotinu. Představuje sondu do života současné mladé ženy, která realitu života ozvláštňuje citlivým vnímáním světa kolem sebe. Přítomna bude i sama autorka. Akce se koná v Knihovně Jiřího Mahena v Brně od 18.30.

Ať už se nacházíte kdekoli, nenechte si ve čtvrtek 2. června ujít Severský literární salón, jehož přenos probíhá online. Překladatelka ze švédštiny Klára Fafejtová představí novou knihu švédského etologa P. Jensena nazvanou Zvířata nejsou bez citu, kterou vydalo nakladatelství Portál. Autor vysvětluje emoční fungování hospodářských zvířat (slepic, ovcí, prasat, krav a ryb) a popisuje rozdíly mezi smyslovým vnímáním u člověka a u zvířat. Nesnaží se moralizovat, ale podněcuje k úvahám nad tím, zda lidé s těmito zvířaty zacházejí adekvátně. Sledujte živý stream na Facebooku Skandinávského domu od 20.00.

Městská knihovna v Praze připravila na pátek 3. června besedu zaměřenou na spisovatele tchajwanské domorodé a námořní literatury (autory knih nakladatelství Mi:Lu Publishing). Poznejte Tchaj-wan třeba z pohledu autorky Kate Dargaw prostřednictvím její knihy Písně pralesa, hor a moříTři příběhy tří domorodých kmenů Rukai, Atayal a Pangcah (Amis) vás zavedou zpět na počátek ke kořenům tchajwanské domorodé kultury. Pořadem provází výtvarník a nakladatel Tomáš Řízek, který v posledních letech žije střídavě v České republice a na Tchaj-wanu. Akce se uskuteční v ústřední knihovně od 17.00.

A naposledy se vrátíme do Brna, kde budou v neděli 5. června představeny dvě nové knihy z produkce nakladatelství Host. Kateřina Tučková uvede svůj nejnovější román Bílá Voda a Jaromír Švejdík sbírku písňových textů a ilustrací Mimosezóna. Oba autory vyzpovídá Miroslav Balaštík z nakladatelství Host. Těšit se můžete i na autogramiádu a na závěr proběhne koncert Jaromírovy Letní kapely. Dorazte na dvorek Divadla Husa na provázku v 18.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář