Učíme se rozumět sobě i světu

ptacata-nahled
Děti se setkávají se spoustou věcí, kterým nerozumí, ať už se jedná o okolní svět nebo o vlastní pocity. Dnes vám představíme čtyři krásně ilustrované knihy, s jejichž pomocí se vaši nejmenší naučí lépe rozumět sobě i přírodě kolem.

Máte někdy pocit, že se v sobě nevyznáte? Že máte zmatek v tom, co cítíte, proč jste někdy naštvaní, i když k tomu zdánlivě nemáte důvod, a proč občas nemůžete zadržet slzy? Emoce nás někdy doslova převálcují – a jak těžké to teprve musí být pro děti, které se učí znát samy sebe! Nemějte ale strach, kniha s příznačným titulem Já a moje pocity jim v tom pomůže.

Co se to jenom děje? Dorinka a Meda jsou šťastné, Tamir je zklamaný, Filip je úplně nejspokojenější, Majda a Mia skáčou radostí, Anička je strašně moc smutná, Dorotka je zvědavá… Každé dítě je jiné. Různorodé mohou být i jejich pocity. A vyznat se v tomto složitém a spletitém světě je obzvláště těžké pro děti mezi čtyřmi a osmi lety, které se v pocitech teprve snaží zorientovat.

Kniha obsahuje třicet krátkých příběhů, které zrcadlí svět emocí dětí i dospělých a které vycházejí ze situací a zážitků dětem důvěrně známých z každodenního života. Děti příběhy nejprve poslouchají a pak na základě navržených aktivit s tématem příběhů dále pracují. Znovuprožívají ho a vypořádávají se s ním např. formou rolových her, tvořivých aktivit, cest do fantazie nebo experimentováním s gestikou a mimikou. Děti tak rozvíjejí empatii a emoční inteligenci.
S knihou mohou pracovat děti společně se svými rodiči, je vhodná také pro práci s dětmi v mateřských školách a na prvním stupni ZŠ.

Já a moje pocity

Příběhy a aktivity pro práci s emocemi
Autorka: Rita Diepmann
Přeložila: Věra Kloudová
Ilustrace: Anne Marie Braune

Počet stran: 72
Vazba: brožovaná
Formát: 173×195 mm
ISBN: 978-80-88429-19-7
Doporučená cena: 290 Kč

Knihu Já a moje pocity vydalo nakladatelství Pasparta.

Ukázka z knihy

pocity-ukazka
Další ukázky jsou k dispozici.

————————————————

Pro děti, které rády poznávají přírodu, je tu Bělásek! Jeden neobyčejný motýl se vydává na dobrodružnou cestu, aby pochopil, proč se tolik liší od ostatních. Jeho poutavý příběh doprovází krásné ilustrace, které jsou dílem samotné autorky.

Jednou na jaře, pod velikým kopcem, z kukly vykouknul Bělásek. Jako motýl ale nevypadal, byl to motýlí človíček. Prozkoumejte spolu s ním neobyčejnost motýlí říše a vydejte se na dobrodružnou výpravu. Setkáte se s housenkami všemožných tvarů a s motýly vodními, zimními, těmi bez křídel i takovými, kteří umějí hlasitě pištět.
Odhalte neuvěřitelné zázraky přírody a ještě mnohem, mnohem víc…

Bělásek

Neobyčejný svět motýlů
Autorka a ilustrátorka: Irena Ričlová Lachoutová

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 170×222 mm
ISBN: 978-80-271-3378-9
Doporučená cena: 289 Kč

 

Knihu Bělásek vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

belasekuk

Podívejte se na zbytek ukázky.

O autorce

Irena Lachoutová je spisovatelka a ilustrátorka.
Narodila se v Praze, dětství prožila v Jílovém u Prahy a nyní žije s manželem a dvěma dětmi v Třebotově. Své první ilustrace nakreslila už jako žákyně základní školy do jedné učebnice českého jazyka. A protože výtvarka a slohové práce byly tím jediným, co ji ve škole bavilo, stalo se psaní a ilustrování dětských knih nedílnou součástí jejího života, přestože až do devatenácti let k smrti nerada četla.

Zdroj informací

————————————————

Představujeme vám Domek plný úkolů – ideálního společníka na cesty, do čekáren i do školní družiny. Na všechny předškoláky a čerstvé školáčky čeká plno zajímavých úkolů, při jejichž řešení postupně odkryjí několik zajímavých příběhů. Rozhodně už se nebudou nudit!

Pracovní listy jsou sestaveny z patnácti krátkých příběhů, které se odehrávají kolem jednoho zdánlivě obyčejného domu. Příběhy popisují život zajímavých nájemníků, kteří v něm žijí. Ke každému příběhu jsou připojeny tři pracovní listy s úkoly. Ty je hravou formou ještě doplňují a čtenáři si děj mohou prožít i jiným způsobem. Úkoly – pracovní listy k příběhům jsou pestré, jejich společným jmenovatelem je procvičování grafomotoriky, rozvoj zrakového a sluchového vnímání, orientace na ploše, rozvíjení slovní zásoby i dětské fantazie.

Listy jsou určeny dětem v předškolním věku a čerstvým školákům. Ale využijí je i družinářky a rodiče při cestách a při společných chvilkách trávených s rodinou.

Domek plný úkolů

Pracovní listy pro předškoláky, čerstvé školáky a hlavně pro radost
Autorka: Kateřina Markalousová
Ilustrace: Petra Šolcová

Počet stran: 64
Vazba: brožovaná
Formát: 205×293 mm
ISBN: 978-80-262-1860-9
Doporučená cena: 179 Kč

 

Knihu Domek plný úkolů vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

dum-ukazka
Podívejte se i na další ukázky.

O autorce

Kateřina Markalousová je speciální pedagožka s mnohaletou praxí v běžné i speciální mateřské škole a ve škole základní. V Portále vyšla její kniha Špunti ve školce.

Zdroj informací

————————————————

A Irena Ričlová Lachoutová ještě jednou… Malé pozorovatele a zoology jistě potěší i poslední z dnešních titulů, který je ze světa hmyzu zavede rovnou do ptačího hnízda. Prostřednictvím příběhu tentokrát nahlédnou do života ptáků, který někdy bývá dramatičtější, než si dokážeme představit. Na malá kosí miminka čeká plno nástrah, se kterými se budou muset vypořádat…

Svou pohádku z hnízda vám chce vyprávět ptačí mládě kosa černého. Ačkoliv tento malý rošťák prožil zatím jen jedno jaro, nastřádal za tu chvilku mnoho dobrodružných příhod.

Vydejte se spolu s ním na zahradu u velikého domu a poznejte svět z ptačího pohledu. Přečtěte si o kouzelném dešti, skákajícím květináči nebo o křehkém přátelství mezi kosem a psem. A jak dopadlo první setkání s děsivou kočkou? Na to už vám odpoví kosí vyprávění.

Pohádka z hnízda

Autorka a ilustrátorka: Irena Ričlová Lachoutová

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 165×215 mm
ISBN: 978-80-271-3537-0
Doporučená cena: 229 Kč

 

Knihu Pohádka z hnízda vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

hnizdo-ukazka
Prolistujte si zbytek ukázky.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJá a moje pocity
Příběhy a aktivity pro práci s emocemi

Diepmann, Rita

Pasparta, 2022

zobrazit info o knizeBělásek
Neobyčejný svět motýlů

Lachoutová Ričlová, Irena

Grada, 2022

zobrazit info o knizeDomek plný úkolů
Pracovní listy pro předškoláky, čerstvé školáky a hlavně pro radost

Markalousová, Kateřina

Portál, 2022

zobrazit info o knizePohádka z hnízda

Lachoutová Ričlová, Irena

Grada, 2022

Napsat komentář