Od devadesátek po současnost

burian nahled
Kniha popisuje životní období autora od devadesátých let až po současnost. Jak se žije písničkářům v důchodě? To a mnohé další zajímavosti se dozvíme v knize, která je pestrobarevnou mozaikou vlastně nejenom jednoho života.

První svazek vzpomínek básníka, prozaika a písničkáře Jana Buriana (* 26. března 1952) Co jsem nezapomněl zmapoval autorovo dětství, dospívání na Hradčanech, hledání vlastní umělecké cesty v husákovském Československu a otevření nových možností po listopadu 1989.

Druhý díl zachycuje autorovy zážitky, postřehy a tvorbu od devadesátých let do současnosti.
Koláž Burianova vyprávění, dobových zápisků a citací nejrůznějších dokumentů opisuje i tentokrát velký oblouk od televizních pořadů, dokumentárních filmů a cestování přes hudební alba až k psaní fejetonů, cestopisů a knih o vlastních rodičích. Autor nás zve k nahlédnutí do zákulisí Posezení s Janem Burianem i kontroverzního Burianova dne žen, do nahrávacích studií, v nichž vznikala hudební alba o dívčí válce, křehkých mužích, jiné době, dvanácti druzích samoty a další. Vydáme se s ním i na cesty do Dánska, Portugalska, Chile, na Island a leckam jinam, a stejně tak i do archivů při hledání informací o autorových předcích. Dozvíme se, v čem spočívá osamělost osamělých písničkářů, jak se rodí Jihotaje, co byla rokenrolová skupina Vozembouch i to, jak se žije a pracuje písničkáři-důchodci v covidové době.

Co jsem nezapomněl

aneb Z deníku potulného písničkáře II.
Autor: Jan Burian

Počet stran: 347
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7492-594-8
Doporučená cena: 400 Kč

Knihu Co jsem nezapomněl vydalo nakladatelství Galén.

O autorovi

Jan Burian se narodil 26. března 1952 v Praze. Je básník, prozaik, písničkář a vystupuje od roku 1970. Sólově za doprovodu klavíru, ale také v různých formacích: v duu s Jiřím Dědečkem, Danielem Fikejzem, Petrem Skoumalem, v triu Burian-Jeřábek-Janče i se skupinou Zvláštní vydání; spolupracuje s různými hudebníky. Vydal šestnáct původních alb, na mnoha dalších se podílel jako interpret a autor. Od roku 1990 publikuje knihy mnoha žánrů – od sbírek písňových textů, básní, pamětí, fejetonů, televizních rozhovorů až po cestopisy nebo zpracování knih o svých rodičích Nežádoucí návraty E. F. Buriana a Protančit život. V současnosti píše i pravidelné fejetony pro rozhlas a různá periodika. Od roku 2001 pořádá v Praze Festival osamělých písničkářů, o pět let později „založil“ volné sdružení Osamělí písničkáři.

Zdroj informací: nakladatelství Galén


Nakladatelství Galén vzniklo v roce 1993 se záměrem profilovat se jako odborný nakladatelský dům v oblasti medicíny. Během téměř dvacetiletého fungování bylo vydáno téměř 2000 publikací, ediční záměr se navíc rozšířil i do jiných oblastí. Díky kvalitě své produkce se Galén stal partnerem Karlovy univerzity pro řadu koedičních titulů, získal mnohá ocenění svých publikací a vytvořil oceňovanou standardní autorsko-redakčně-polygrafickou kvalitu jednotlivých publikací.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCo jsem nezapomněl
aneb Z deníku potulného písničkáře II.

Burian, Jan

Galén, 2022

Napsat komentář