Nenechte si ujít v týdnu od 18. do 24. dubna 2022

nenechte_si_ujit
Velikonoční svátky jsou co nevidět za námi, mnoho z nás během prodlouženého víkendu načerpalo novou energii. Co tedy vyrazit na literární akce? Nenechte si ujít představení nové knihy Aleše Palána, křest několika knih Marie Špačkové, setkání s Klárou Gočárovou či autorské čtení Petra Fejka.

Začneme akcí, která se koná v České Lípě. Přijďte v úterý 19. dubna na představení nové knihy Robinsoni a donkichoti novináře, publicisty a spisovatele Aleše Palána, který je dvojnásobným držitelem ocenění Magnesia Litera (a to za knižní rozhovory se samotáři Jako v nebi, jenže jinak a za sborník Brnox, který připravil s Kateřinou Šedou). Populární je i jeho kniha rozhovorů se šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině (2018), která zvítězila v anketě Kniha roku Lidových novin. Je také autorem knižních rozhovorů se ženami, které si v životě vytáhly pomyslného Černého Petra, jež vyšly pod názvem Nevidím ani tmu (2021). Představení nové knihy začíná v čítárně městské knihovny v 17.00.

Nyní se přesuneme do Třebíče, kde bude v úterý 19. dubna pokřtěno několik knih třebíčské autorky Marie Špačkové. Jde o dvě knihy pro děti Pohádky z Vysočiny Dobrodružné příhody Janičky a Honzíka, soubor povídek pro ženy Peru se s tebou, živote a kniha pojednávající o boji s alkoholem Neboj, mám to pod kontrolou. Buďte v městské knihovně v 17.00.

V Pardubicích se ve středu 20. dubna můžete zúčastnit setkání se spisovatelkou a pravnučkou slavného architekta Josefa Gočára, s Klárou Gočárovou. Složila písňové texty do seriálu Život na zámku a na svém kontě má několik knih: Voslí můstky, Učitelčin snář, Na tichou počtu, Puzzlení nebo Číbabí psíběhy. S autorkou se můžete setkat v Krajské knihovně v Pardubicích od 17.00.

Ve čtvrtek 21. dubna jste zváni na křest knihy Tiché souzvuky autora Miroslava Spousty. Nejedná se o jeho prvotinu – před dvěma lety Spoustovy vyšlo filozofické dílo Kazatelka přeludů. Kmotrou novinky bude herečka Veronika Freimanová. Setkání začíná v 17.00 v Literární kavárně Academia v Praze.

Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem naplánovala na čtvrtek 21. dubna besedu s Markétou Pilátovou, autorkou mnoha románů, povídkových souborů, básní a knih pro děti. K těm nejznámějším jistě patří román o životě v exilu a o hledání spravedlnosti S Baťou v džungli. Nebo možná znáte příběh Gorilí táta, ve kterém autorka společně s ošetřovatelem lidoopů Markem Ždánským vypráví o tom, jaké to je starat se o nejslavnější českou gorilu Moju. Nyní Markéta Pilátová představí svůj nejnovější román Senzibil, v němž se do nelítostného zápasu na život a na smrt pouští dva muži nadaní schopnostmi, které si spojujeme spíše s pradávnými kouzelníky. Beseda začíná v 18.30.

Další akce potěší všechny fanoušky herečky Sandry Pogodové a jejího otce Richarda Pogody. V pátek 22. dubna můžete dorazit na zábavné setkání s touto autorskou dvojicí, na kterém bude představena jejich společná kniha Hoď se do pogody. Seznamte se s rodinou Pogodů a jejich příběhy, které se skutečně staly. Akci pořádá Městské kulturní centrum Hulín od 19.00.

V pátek 22. dubna si nenechte ujít autorské čtení bývalého ředitele pražské zoologické zahrady Petra Fejka z jeho knihy Jak se dělá zoo. Autor se s vámi podělí o své výjimečné příběhy, které zažil se zvířaty i lidmi v jedné z nejoblíbenějších zoologických zahrad v naší republice. Nebude chybět ani projekce unikátních fotografií a na závěr akce proběhne autogramiáda. Pokud si chcete akci užít od začátku, přijďte v 17.00 do Jiráskova divadla v Novém Bydžově.

A na závěr ještě jedna pozvánka na křest: v pátek 22. dubna v Ostravě pokřtí román Příběh slunečnice autorky Miriam Blahové. Vypráví o ženách, které bojují s nepřízní osudu. A také o tom, že doba a poměry se sice mění, ale láska zůstává stejná. Začátek křtu je v 18.00 v Knihovně města Ostravy – pobočka Výškovice.

 Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář