Nenechte si ujít v týdnu od 11. do 17. dubna 2022

nenechte_si_ujit

Duben pomalu přechází do své druhé poloviny a opět přináší několik zajímavých literárních akcí. Nenechte si ujít setkání s Petrem Stančíkem, Michalem Vrbou, Lenkou Kuhar Daňhelovou, Timem Postovitem, Jiřím Macounem či Dorou Kaprálovou.

Začneme akcí v Havlíčkově Brodě. Oddělení Děti a mládež Krajské knihovny Vysočiny pořádá v pondělí 11. dubna besedu se spisovatelem Petrem Stančíkem. Na svém kontě má díla určená dětem i dospělým. Mladší čtenáři ocení především knihy, jejichž hlavním hrdinou je jezevec Chrujda. Oblíbená je také pohádka O díře z trychtýře. Pro dospělé čtenáře napsal např. Nulorožec, román Andělí vejce či historický román Pravomil aneb Ohlušující promlčeníPřijďte si popovídat s autorem a poslechnout si ukázku z některých jeho děl od 15.00 v ROZHLEDně.

pondělí 11. dubna se v Praze uskuteční čtení ze souboru povídek Ať žije Daur! (2020). Autorem je fotograf, spisovatel a nakladatel Pavel Šmíd. Jako fotograf doprovázel i Václava Havla po Latinské Americe. Přítomni budou jeho přátelé a spolupracovníci (např. Jan Adamec, Kateřina Kmentová, Jan Holomíček, Jan Macher a Pavel Fischer). Ukázku z knihy přečte Aleš Hoznauer. Večerem vás od 19.00 v Knihovně Václava Havla provede Petr Pazdera Payne.

A nyní akce, která je určena nejmenším čtenářům. Knihovna Jiřího Mahena v Brně připravila na úterý 12. dubna program pro rodiče s dětmi do 3 let inspirovaný knihou Brlůžky slovenské autorky Márie Nerádové. V tomto pestrobarevném leporelu se dozvíte třeba to, co všechno se může stát brlůžkem a kdo brlůžky obývá. Buďte v 10.00 v ústřední knihovně.

Městská knihovna Mělník naplánovala na úterý 12. dubna besedu se spisovatelem Michalem Vrbou. Znát můžete jeho psychologickou novelu z období německé okupace nazvanou Prak. V roce 2019 byl nominovaný na cenu Magnesia Litera za sbírku povídek Kolem Jakuba. Nyní vám představí svůj nový román Zeptej se ďábla. Beseda začíná v 16.30.

A ještě se vrátíme do Brna, kde se v úterý 12. dubna v rámci cyklu Spisovatelé do knihoven uskuteční setkání s básnířkou, prozaičkou, výtvarnicí a překladatelkou Lenkou Kuhar Daňhelovou. Vydala román Cizinci (2004), sbírky básní Neuvršćeno (2009), Hořem (2014) nebo Jaká nesmrtelnost? (2020), za niž získala literární cenu Jantar. Žije v Berouně u Prahy, kde se svým mužem pořádá mezinárodní literární festival Stranou – evropští básníci naživo. Akce začíná v 17.00 v Knihovně Jiřího Mahena.

A v rámci cyklu Spisovatelé do knihoven se můžete v úterý 12. dubna zúčastnit i besedy se spisovatelem Timem Postovitem, který patří mezi nejznámější české slam poetry performery. Narodil se v Kyjevě, ale vyrůstal v Českém středohoří. Své básně psal nejprve v ruštině, ale od šestnácti let píše česky. Napsal např. sbírku básní Magistrála (2019) či Motýlí pavilon (2021). Beseda se koná v Městské knihovně Bílovec od 18.00.

Další akce potěší všechny příznivce vojenské historie. V Českých Budějovicích představí ve středu 13. dubna spisovatel Jiří Macoun svou knihu Československé pevnosti. Pevnosti patřily v historii mezi nejdůležitější stavby a byly součástí složité vojenské strategie. V mnoha bitvách měly rozhodující úlohu a nejedné nepřátelské armádě zhatily dobyvačné plány. Začátek akce je v 18.30 v pobočce Jihočeské vědecké knihovny Čtyři Dvory.

A na závěr ještě jedno setkání, které se koná v rámci cyklu Spisovatelé do knihoven v Praze. Ve čtvrtek 14. dubna se můžete těšit na spisovatelku Doru Kaprálovou. Knižně debutovala divadelní hrou Výšiny (2002), prozaicky novelou Zimní kniha o lásce (2014). Mezitím vydala knižní rozhovor s Květou Legátovou Návraty do Želar (2005). Známý je také její román Berlínský zápisník (2016) či povídková kniha Ostrovy (2019). Pro letošní rok 2022 je naplánované vydání nové povídkové knihy a knihy pro děti v nakladatelství Baobab. Buďte v Domě čtení na ulici Ruská v 18.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář