Válečný hrdina

pravomil-uvod
Pokud vás láká kombinace historie a fikce, neměli byste si nechat ujít román Petra Stančíka, ve kterém se inspiroval skutečným příběhem válečného hrdiny. Společně s ním se stanete účastníky většiny důležitých událostí 20. století.

Boží mlýny někdy melou nestoudně pomalu…
Těžko si představit lepšího průvodce našimi dějinami 20. století, než je Pravomil Raichl, titulní hrdina nové prózy Petra Stančíka. Dítě první republiky, které dospělo v pekle druhé světové války a kvůli neshodám s komunistickým režimem muselo opustit milovanou Vlast, aby se do ní po téměř půl století vrátilo ve jménu spravedlivé pomsty. Historický román v podání autora Mlýnu na mumie či Andělího vejce ovšem nenabízí jen poutavý příběh v dobových kulisách, ale také notnou porci absurdního humoru, který celé vyprávění okořeňuje a odlehčuje. Ani řada úsměvných momentů a směšných motivů však nezakryje tragický úděl lidí poznamenaných válkou a totalitou, kterým slovy protagonisty „už záleží jenom na žvanci, a půjdou za tím, kdo jim slíbí větší porci“.

Pravomil aneb Ohlušující promlčení (audiokniha)

Autor: Petr Stančík
Interpreti: Jan Vlasák, Jitka Ježková, Pavel Batěk

Počet stran: 12 hodin 8 minut
Vazba: CD
EAN: 8594169484228
Doporučená cena: 369 Kč

Audionihu Pravomil aneb Ohlušující promlčení vydalo nakladatelství OneHotBook.

Poslechněte si ukázku.

O autorovi

Prozaik, básník a především patafyzik a hračička Petr Stančík publikoval zpočátku pod pseudonymem Odillo Stradický ze Strdic. Studoval DAMU a působil jako režisér, textař a konzultant. Prahu, která je trvalým milostným objektem jeho psaní i rouhání, osobitě zachytil už v satiře Pérák (2008), kde si dobírá protektorátní legendu o českém supermanovi. Naše hlavní město v dobách prusko-rakouské války učinil kulisou detektivní fantasmagorie Mlýn na mumie (2014), za kterou o rok později obdržel cenu Magnesia Litera. Nezkrotný náhled na dějiny prokázal i ve fraškách Andělí vejce (2016) a Nulorožec (2018). Po úspěchu knihy Mrkev ho vcucla pod zem (2013), v níž školákům předložil vegetariánský horor, pokračuje v tvorbě pro nejmenší na humoristickou notu, jak dokládají dosud šestisvazková série O jezevčím vynálezci Chrujdovi (od 2014) nebo provrtaná knížka O díře z trychtýře (2016). Nadšeně přijatá groteska o trojlístku mladistvých ochránců veřejného pořádku, „kteří zacházejí do hloubky kapesní ponorkou“, získala Zlatou stuhu 2018 a má už dvě pokračování: H2O a poklad šíleného oka (2018) a H2O a pastýřové snů (2019).

Zdroj informací: OneHotBook

O interpretech

Rodák z Čáslavi Jan Vlasák vystudoval brněnskou JAMU a první angažmá získal ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Prošel mnoha scénami (Divadlo Petra Bezruče, Státní divadlo, Divadlo E. F. Buriana, Státní divadlo v Brně, Realistické divadlo, Rokoko i Národní divadlo), v současné době působí v Městských divadlech pražských. Účinkoval v řadě televizních inscenací a seriálů (Tři králové,PF 77, Hodina tance a lásky, Ordinace v růžové zahradě, Cesty domů, Cukrárna, Cirkus Bukowsky, První republika, Svět pod hlavou) i filmů (Výchova dívek v Čechách, Milenci a vrazi, Vratné lahve, Bathory). Jeho věrným psím kamarádem je čtyřletý bílý švýcarský ovčák, se kterým rád chodí na procházky: „Sám bych se k nim nedonutil, ale pes na vás upře žadonící oči – a je to bez debat.“

Zdroj informací: OneHotBook

Absolventka herectví na Pražské konzervatoři a teorie kultury na FF UK Jitka Ježková se na obrazovkách, na filmovém plátně i v dabingových studiích objevovala už za studií. Diváci ji poprvé zaznamenali v seriálovém přepisu Škvoreckého Prima sezóny (1994) či v adaptaci Vieweghových Báječných let pod psa (1997). Pravidelně účinkuje v TV seriálech (Nováci, Proč bychom se netopili, Obchoďák, Doktoři z Počátků, Rapl aj.) i ve filmech (Početí mého mladšího bratra, Roming, Tady hlídám já, Intimity, Ostravak Ostravski, Past). Hostovala v Činoherním klubu a na dalších metropolitních scénách. Svůj medový hlas propůjčila např. Kate Winsletové v Titanicu, Liv Tylerové v Pánu prstenů nebo Heleně Bonham-Carterové ve snímku Teorie létání – za tento výkon obdržela dabingovou Cenu Františka Filipovského 2004.

Zdroj informací: OneHotBook

Ještě během studia na pražské DAMU se stal Pavel Batěk členem souboru Divadla na Vinohradech, kde ztvárnil řadu významných rolí (např. Malcolm v Macbethovi, Malcolm McGregor v muzikálu Donaha!, irský teenager Ray v McDonaghově dramatu Kráska z Leenane nebo Véna v Topolově hře Kočka na kolejích). V roce 2009 nastudoval s režisérem Danielem Špinarem Büchnerova Vojcka, za něhož byl nominován na Cenu Thálie. Od roku 2015 je členem Činohry Národního divadla. Objevil se ve filmech Swingtime (2006), Stín smrtihlava (2012) nebo Zejtra napořád (2014) a známý je také z televizních seriálů (např. Obchoďák, Ordinace v růžové zahradě II, České století, Mordparta, První republika, Ohnivý kuře či Bohéma). Je frontmanem skupiny End of Colours (The Doors revival), kterou v roce 1995 založil se svým bratrem.

Zdroj informací: OneHotBook


Nakladatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti. Audiokniha v podání OneHotBook není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePravomil aneb Ohlušující promlčení (audiokniha)

Stančík, Petr

OneHotBook, 2021

Napsat komentář