Když ženy píší…

Kdyz-pisi-zeny
Dnes se podíváme na romány z pera čtyř žen. Dáte přednost řecké spisovatelce Margaritě Karapanou? Francouzské autorce Marii Laval? Slovenské spisovatelce Táně Keleové-Vasilkové? Nebo vás osloví americká autorka Kim Michele Richardsonová?

Začneme románem, který potěší všechny milovníky řecké literatury. Spisovatelka Margarita Karapanou napsala příběh, který spadá hned do několika žánrů. Zavede vás v něm na řecký ostrov, kde se objeví nový Mesiáš.

Na počátku románu Margarity Karapanou, Bůh znechucen lidstvem, zvrací na řecký ostrov nového Mesiáše. Tento ostrov je obýván vesničany, umělci a spisovateli a je Babylonskou věží, místem, kde se shromažďují jazyky a jednotlivci, aby čekali na něco tak děsivého a komického, jako je tento druhý příchod. Náměsíčník se obratně a závratně pohybuje mezi žánry jako jsou satira, magický realismus, absurdní drama. V této dechberoucí a surrealisticky opojné knize vytvořila Karapanou nezapomenutelné vyobrazení zpustlého světa, zoufale komického a plného soucitu, světa, ve kterém nepokojně sídlí noční můra i zázrak.
V době svého vydání obdržel tento román ve Francii prestižní ocenění za nejlepší zahraniční román.

Náměsíčník

Autorka: Margarita Karapanou
Přeložil: Denis Kostomitsopoulos

Počet stran: 164
Vazba: brožovaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7530-342-4
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Náměsíčník vydalo nakladatelství Malvern.

O autorce

Margarita Karapanou se narodila v Athénách v roce 1946. Byla vychována v Řecku a Francii, v Paříži studovala film, načež se vrátila do Athén, kde pracovala jako vychovatelka v mateřské škole. Její knihy Kassandra a vlk, Náměsíčník, Máma a Ano vyšly v překladech v USA, Francii, Švédsku a mnoha jiných zemích. V roce 1988 Francie ocenila román Náměsíčník svou Prix national du meuilleur livre étranger – národní cenou pro nejlepší cizojazyčnou knihu.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Na nový začátek není nikdy pozdě. Přesvědčí vás o tom i Marie Laval ve svém románu Tajemství sídla Bellefontaine. Hlavní hrdinku čeká odhalování nejedné záhady a pátrání v minulosti. Zaujme ty, kteří mají rádi kombinaci napětí a romantiky.

Amy si z touhy po novém životě koupí na francouzském venkově malý penzion opředený nepěknou pověstí. Po čase se začnou dít podivné věci. Nejprve je to mrtvý králík přitlučený na dveře, poté mrtvola ptáka na autě a další náznaky, že tu Amy evidentně někdo nechce. Když se jednoho dne probudí v lese celá zmatená a v roztrhané noční košili, pohár trpělivosti přeteče.

Tajemství sídla Bellefontaine

Autorka: Marie Laval
Přeložila: Blažena Kukulišová

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-576-9
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Tajemství sídla Bellefontaine vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Amy projela rezavou branou venkovského stavení do dvora s dlažebními kostkami a vypnula rádio. Auto se škytnutím zastavilo a hromada knih a složek, nakupená na sedadle pro spolujezdce, se skácela na podlahu, ale Amy si toho málem ani nevšimla.
Konečně Bellefontaine.
Rázem zapomněla na dlouhou cestu z Manchesteru, rozbolavělá záda a ztuhlou šíji. Je doma. Rozrazila dveře, vyskočila z vozu a stála před starým domem. Tichým večerem se z nedaleké vesnice zvučně neslo klinkání zvonu ohlašující klekání. S kamennými zdmi, které v zimním soumraku zářily jako ryzí zlato, s čerstvě natřenými okenicemi v odstínu levandule a okny, v nichž se odrážel kulatý míč slunce zapadajícího za tmavé kopce na druhé straně údolí, působil dům ještě krásněji, než si pamatovala. Opravdu uplynulo pouhých šest týdnů od chvíle, kdy tu byla naposledy? (str. 1)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Marie Laval pochází z francouzského Lyonu a několik posledních let žije v Lancashire. Píše současné i historické romance.

————————————————

Pokud upřednostňujete romány, ve kterých se protnou osudy dvou hlavních hrdinek, pak si nenechte ujít novinku slovenské spisovatelky Táni Keleové-Vasilkové. Během čtení příběhu o Evě a Kamile rozhodně nezůstanete klidní: je emotivní, místy krutý, ale se sladkým koncem.

Slzy a smích. Štěstí a neštěstí. Stejně jako v životě nás všech se prolínají i v osudech dvou žen: Evy a Kamily. Eva je učitelka na základní škole, žije ve spokojeném manželství a zdá se, že jí ke štěstí nic nechybí. Kamila je na mateřské dovolené, má dvě nádherné dcerky a skromné sny, které jako by se jí čím dál víc vzdalovaly… Dvě ženy, dva osudy. V jednom místě se jejich životy protnou a posléze se z nich stanou kamarádky. Na první pohled úplně odlišné a přitom v mnohém tolik podobné…

Slzy a smích

Autorka: Táňa Keleová-Vasilková

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 130×206 mm
ISBN: 978-80-8111-599-8
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Slzy a smích vydalo nakladatelství Noxi.

O autorce

Táňa Keleová-Vasilková vystudovala žurnalistiku na Filozofické fakultě Univerzity Komenského a poté pracovala v redakcích několika časopisů. Na svém kontě má mnoho velice úspěšných společenských románů, z nichž do češtiny byly přeloženy např. Zrcadlo, Julinčina pekárna, Rodinné klubko, Slib, Tři sestrySítě z pavučin, Duhový mostMáma pro Veroniku, Cukr a sůl, Květiny pro Lauru či Modrý dům

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Jaké to je patřit k lidem, kteří se na první pohled liší od ostatních? S problémy, které jsou s tím spojené, musí každý den bojovat hlavní hrdinka historického románu Knihovnice z Troublesome Creeku. Cussy Mary Carterovou všichni odsoudí, aniž by ji skutečně poznali. Přesto se vytrvale snaží změnit svět k lepšímu.

Odlehlou horskou část Kentucky sužuje velká hospodářská krize víc než bohatší části Spojených států. Lidé živoří, ale nevzdávají se. Cussy Mary Carterová se v rámci podpůrného programu vlády stává knihovnicí Pojízdných knihoven, které s čtivem přinášejí osvětu, únik před krutou realitou a mezilidský kontakt. Devatenáctiletá dívka se musí vypořádat s celou řadou protivenství kvůli odlišné barvě kůže – je totiž modrá. Její příběh vypráví o nezlomnosti lidské vůle a odvěké lidské touze měnit okolní svět k lepšímu. Kim Michele Richardsonová ukotvila svůj nejnovější román v nesmlouvavě vylíčeném a drsném období amerických dějin před druhou světovou válkou, v němž v Apalačském pohoří vládly zaostalost, předsudky a rasová nesnášenlivost.

Knihovnice z Troublesome Creeku

Autorka: Kim Michele Richardsonová
Přeložila: Petra Andělová

Počet stran: 319
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7565-936-1
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Knihovnice z Troublesome Creeku vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

„Tatínku, mám dobrou práci a vydělám osmadvacet dolarů měsíčně tím, že rozvážím knížky lidem, kteří je v horách potřebujou.“
„Už zas mám práci, když důl jede na plný obrátky.“ Zaštípl knot.
„Pořád mě potřebují…“
„A já potřebuju, abys byla v bezpečí. V týhle zimě si uženeš smrt stejně jako tvoje máma. Seš to jediný, co mám, Cussy. Seš jediná z našeho druhu. Jediná a poslední, dcero.“
„Tatínku, prosím.“
Sehnul se a odhrnul mi pramen vlasů z očí. „Nechci se dívat, jak jezdíš na tý starý hajtře sem a tam nebezpečnejma průsmykama a hlubokejma lesama, jak se brodíš ledovejma potokama jen proto, že vláda chce nacpat ty její přitroublý knihy do našich hor.“
„Je to bezpečné.“
„Můžeš onemocnět. Víš, co potkalo tamtu knihovnici a její mulu. Je to bláznovství a byla potrestaná za svoji umíněnost.“
Sníh vířil a točil se na listím pokrytém dvoře. (str. 12)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorce

Kim Michele Richardsonová žije v Kentucky a částečně též v západní Severní Karolíně. Jako dobrovolnice se angažuje v neziskové organizaci Habitat for Humanity, která pomáhá lidem s nízkými příjmy zajistit důstojné bydlení, propaguje prevenci zaměřenou na potírání zneužívání dětí a domácího násilí. Je autorkou několika románů, které se většinou staly bestsellery, a literární kritičkou v New York Journal of BooksKnihovnice z Troublesome Creeku se setkala s téměř výhradně kladným přijetím, a to jak u čtenářů, tak i u literární kritiky. Na jaře 2022 se netrpělivě očekává volné pokračování s názvem The Book Woman´s Daughter (Dcera knihovnice).

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNáměsíčník

Karapanou, Margarita

Malvern, 2022

zobrazit info o knizeTajemství sídla Bellefontaine

Laval, Marie

Alpress, 2022

zobrazit info o knizeSlzy a smích

Keleová-Vasilková, Táňa

Noxi, 2022

zobrazit info o knizeKnihovnice z Troublesome Creeku

Richardsonová, Kim Michele

Jota, 2022

Napsat komentář